avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Urgent:avocat apara sot-mandat sau imputernicire av.?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Urgent:avocat apara sot-mandat sau imputernicire av.?

Sotul avocatului este reclamant intr-un litigiu (contencios).Poate avocatul sa-si apere sotul? In ce fel? Cu contract de asistenta si reprezentare juridica si imputernicire avocatiala sau cu mandat?
Avlil, in general in astfel de cazuri ( cum are temerea Dandanaua) eu inchid toate ,,iesirile".Si anunt.
Asa, nu se iese nici prin fata si nici prin spate...
Dar, exista o vorba...scapa cine poate...

Dandanaua, mergi si te judeca.Daca ai dreptate eu sunt convin ca veti obtine dreptatea la care ravnesti.
Incearca sa te concentrezi si vei reusi.Nu este asa de greu daca ai dreptate.
Totusi sa fi atent sa nu se intample lucruri ciudate.Adica sa se mearga ,,fara de lege".Este greu de crezut ca s-ar putea intampla asa ceva dar...paza buna trece primejdia rea.:)
Fiind insa avocat am convingerea ca te vei descurca.Ca daca nici avocatii nu se descurca la inghesuiala...atunci cine sa se mai descurce...

avocat Claudiu Lascoschi

romascanu a scris:



@Andrei T
Motivatiile pentru care un avocat poate apara uneori gratis sunt multiple.



Sunt de acord, chiar in speta enuntata de tine.
Eu am raspuns referitor la sustinerile ce privesc eventuale situatii ce s-ar putea ivi la un moment dat, izvorate din interpretari ale statutului profesiei si ale legii de organizare cu privirela contractele incheiate ”pe zero” sau pro bono.

Cum foarte bine ai scris anterior, av. are dreptul sa perceapa onorariu si nu obligatia. Consider ca e stupida reglementarea acestui fapt raportat la nevoile curente care presupun si cer o remuneratie pentru serviciile de reprez. si asistenta prestate.

Nu e stupida, caci activitatea juridica e una comerciala si o poti frumos interpreta ca e musai platita... deci nu e chiar asta concluzia... finala! Ca sa fiu pleonastica.
Prin urmare, da, serviciile juridice trebuie remunerate, asta nu inseamna ca nu exista formal contracte incheiate pe nimic.
Onorariile se fac in baza unor legi speciale, nu a legii societatilor comerciale, iar nici un avocat nu functioneaza printr-o societate comerciala, nici nu e salariatul acesteia. De ce activitatea juridica (a avocatilor/liber-profesionistilor) e comerciala? Remuneratia nu face distinctie intre onorariu/lege speciala/profesie liberala si salariat?
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
ContSters83715, utilizator
Nu, activitatea avocatului nu este una comerciala.
Primeste onorariul dar acest lucru nu inseamna ca este comerciant sau ca ar fi vorba de un act de comert.
Avocatii au o lege speciala care reglementeaza situatia juridica, raporturile juridice,etc.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Contract de asistenta juridica anca.popescu anca.popescu trebuie s-o reprezint pe cumnata mea la ONRC evident, nu pot sa-i iau bani ce trec in contractul de asistenta juridica la onorariu? (vezi toată discuția)
Reprezentare "pro bono" Antoanela Geaman Antoanela Geaman Stie cineva daca pentru a apara [i]pro bono [/i]trebuie solicitata aprobarea Baroului...sau pur si simplu nu conteaza, este treaba avocatului. (vezi toată discuția)
Mostenire - plata onorariu avocatial dupa proces mireladolta mireladolta Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca pot gasii un avocat care sa ma reprezinte intr-un proces privind o mostenire caruia sa-i achit onorariul si restul ... (vezi toată discuția)