avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme asociatie de proprietari

Buna ziua,

vreau sa stiu daca exista o lege prin care locatarii unui bloc sa fie constransi pt a participa la reparatiile scarii. In cazul nostru, este vorba de plafonul blocului care s-a deteriorat in timp si nimeni nu a luat nici o masura. La etajul 4 exista 5 fam care traiesc in conditii precare, a intrat apa in izolatie si s-a format mucegaiul, ceea ce conduce la boli de plamani, deteriorarea locuintelor si a bunurilor, nemaivorbind de faptul ca intr-unul din ap. locuieste si un copil a carui sanatate este in pericol.
Ce demersuri legale se pot lua impotriva vecinilor si a asociatiei de proprietari? O persoana din scara a adunat bani de la oameni pt sarpanta insa nu s-a realizat nimic si a depus suma intr-un cont bancar pe numele dansei. Aceasta locatara este in drept sa constanga locatarii pt a-i da bani, in conditiile in care nu reprezinta asociatia de proprietari ci este o simpla pers fizica cu drepturi si obligatii egale.
Cel mai recent răspuns: isabella2018 , utilizator 18:58, 3 August 2020
Trebuie incheiat contract cu Asociatia, fiind vorba de o lucrare la proprietatea comuna.
Lucrarea se poate face si in regie proprie de catre proprietari urmand sa-si recupereze banii, proportional, din fondul de reparatii al Asociatiei.
asta vroiam sa stiu daca se poate face si in regie proprie.
atunci care ar fi pasii de urmat?
trebuie anuntata asociatia inainte? constructorul cu cine incheie contract de lucrari? facturile se predau apoi la asociatie impreuna cu situatiile de lucrari?
care sunt e modalitatea incat sa fie legal si sa nu apara surprize dupa executarea lucrarii?
va multumesc!
In mod normal terasa se face in cadrul asociatiei care alege dintre mai multe oferte, strange banii de la proprietari, pe liste, face contractul cu firma prestatoare, plateste banii pe care ii tine in contul asociatiei, face receptia lucrarii si urmareste garantia, daca e cazul pana in instanta.

Se poate face si in regie proprie, de catre o parte din proprietari, dupa care acestia se roaga de ceilalti sa plateasca, contractul se face cu unul din proprietari si acesta face receptia. Asociatia este derobata de orice obligatie. Aceasta optiune o aveti numai daca, fie nu aveti asociatie de proprietari, fie conducerea asociatiei nu mai exista sau nu are niciun fel de initiativa, membrii ei s-au dispersat si altii n-au mai fost alesi. Oricum, aceasta optiune este nelegala, dar la caz de urgenta......
In oricare dintre cazuri pot exista surprize asupra calitatii lucrarii.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
elga50, moderator
Presedintele a scris:

Lucrarea se poate face si in regie proprie de catre proprietari urmand sa-si recupereze banii, proportional, din fondul de reparatii al Asociatiei.

Poate incercati sa ne spuneti mai pe romaneste ce baza legala aveti in vedere. Intorcand pe toate partile legislatia actuala si chiar cea abrogata nu am gasit nicaieri ca ar fi prevazute lucrari in regie proprie, cum spuneti dv, intr-o asociatie. Adica cine sa faca lucrarea?
Prin regie proprie eu inteleg ca proprietarii sa scoata banii din buzunar, sa mearga la depozite sa cumpere materiale si sa se apuce de munca sau sa scoata bani din buzunar si sa plateasca meseriasi sa efecteze lucrarea.
Si de ce sa mai ceara bani de la asociatie din fondul de reparatii?
Fondul de reparatii se stabileste pentru efectuarea reparatiilor si proprietarii scot banii din buzunar ca sa-i depuna in fondul de reparatii. Pai daca au dat banii pe materiale si/sau manopera e ca si cum i-ar fi dat in fondul de reparatii de unde ar putea administratorul, comitetul sa-i cheltuiasca pentru lucrare.

O lucrare, o reparatie pentru partile comune se face conform legii, prin asociatie cu selectarea unei oferte, cu decizia comitetului, cu receptionarea lucrarii....
Asa sunt sanse de a se recupera banii si de la cei care nu platesc.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
Adriantot, moderator
Eu cred ca m-am exprimat destul de romaneste!
Daca Asociatia nu are constituit acel fond de reparatii sau este insuficient ce sa faca proprietarii? Sa astepte inca 1-2 ani pana se constituie fondul la nivelul necesar reparatiei?
In regie proprie nu inseamna neaparat sa ia proprietarii lopata in mana si sa se apuce de lucrare. Pot sa angajeze, in nume colectiv, o societate care sa se ocupe de lucrare. Apoi, in urma receptiei, cu documentele justificative aferente solicita decontarea de catre Asociatie a lucrarii. De ce? Pentru ca legea, si cea in vigoare si cea abrogata, defineste acoperisul ca proprietate comuna iar costurile aferente lucrarilor la proprietatea comuna se suporta de catre Asociatie, nu!? ;)

L.E.
L230/2007
Art. 3
ART. 3
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificatii:
i) cheltuieli ale asociaţiei de proprietari - cheltuielile sau obligaţiile financiare ale asociaţiei care sunt legate de exploatarea, reparaţia ori întreţinerea proprietăţii comune, precum şi cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale;
ART. 45
(3)...Plăţile pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune se vor face din fondul de reparaţii.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
Presedintele, utilizator

Alte discuții în legătură

Acoperis bloc anca0704 anca0704 Buna ziua. Stiu ca s-a tot discutat pe tema aceasta, dar am o nelamurire: recuperarea banilor in cazul reparatiei unui acoperis de bloc se face doar in cazul ... (vezi toată discuția)
Reparatii acoperis bloc georgep-panciu georgep-panciu Buna ziua, pot da in judecata asociatia de proprietari a blocului unde locuiesc avad in vedere ca banii pentru repararea acoperisului blocului au fost ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis de la casa scarii eduardpetcu eduardpetcu Buna ziua. Asociatia de proprietari are obligatia legala de a repara acoperisului casei scarii revine blocului? (vezi toată discuția)