avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contestatie penalizari intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contestatie penalizari intretinere

Buna seara, as dori sa ma lamuriti intr-o problema.
De 6 ani fac parte dintr-o asociatie de proprietari ce are numai 20 de membri. Din cauza serviciului, nu am putut fi mereu prezent la intrunirile cu proprietarii si nici nu mi-am dat prea mare interes intrucat nu m-a deranjat nimic cu privire la sumele afisate pe listele de plata.
Recunosc ca sunt ceea ce se cheama ''un rau platnic'', nu pentru ca as avea probleme financiare, ci pentru ca sunt dezorganizat ,si mereu am preferat sa platesc sume mai mari, la intervale de 3-4 luni. Nu prea stau pe acasa, si cheltuielile la intretinere sunt intre 30 si 70 lei pe luna. La rubrica de penalizari mereu figuram cu penalizari in jurul sumei de 100 lei.I-mi pare rau acum ca nu am fost mai atent la acest aspect atunci.
La noi se obisnuieste ca administratorul sa incaseze banii din usa in usa,in ziua cand vine sa citeasca apometrele.asadar, il vedem la fata numai o data pe luna.Si acesta este un motiv pentru care nu platesc luna de luna ,pt ca nu de fiecare data sunt acasa cand vine cu citirea.( prin urmare pot spune ca nu am fost niciodata '' pe zero'' la intretinere)
In 2006, nu mai stiu ce luna, se schimba administratorul, si apare la rubrica de penalizari suma de 420 lei.Nu am dat prea mare importanta pentru ca suma nu este mare. Am observat totusi ca in fiecare luna figura aceasi suma la penalizari. Tin minte ca am intrebat intr-o zi d c e constanta suma de la penalizari si administratorul mi-a raspuns ca nu a avut timp sa o actualizeze.
La sfarsitul lui ian 2010 ma uit din intamplare la avizier pe lista (pentru ca vroiam sa discut o problema personala cu vecinul de la parter ,recent mutat,si nu stiam cum il cheama )si raman stupefiat:
-figurez cu restante de 1100 lei si penalizari de 1500 lei.
Am observat ca toata lumea de pe scara figura cu penalizari foarte mari.
Pe 20 feb era postat un anunt pe usa prin care toti proprietarii sunt rugati sa vina cu citirea apometrelor pe data de 21 la ''uscator'' ,situat la et 4.in intervalul orar 16-18.
Mi-am aranjat liber si m-am dus ca sa cer explicatii in legatura cu lista de plata.Asa am aflat ca s-a schimbat administratorul, presedintele si cenzorul.
Mi s-a explicat ca penalizarile sunt calculate pentru perioada ian 2006-dec 2009 si mi s-a prezentat un desfasurator cu calculul acestor penalizari.
In ultima saptamana am studiat legea 230/2007 si normele metodologice, am citit si discutiile de pe forum, si doresc sa fiu lamurit in urmatoarele privinte:
---pot contesta aceste penalizari pe motiv ca nu au fost actualizate la intervale mai rezonabile de timp?
--- am mai citit pe forum cazuri in care restantierului i-au fost sterse penalizarile daca a achitat restantele la zi (insa nu am gasit un art. de lege care sa reglementeze aceasta practica) ; pot face si eu o cerere in acest sens la presedintele asociatiei?
--- pot cere sa se faca un control de fond de catre organele fiscale pentru a se verifica activitatea asociatiei de la infiintare pana in prezent?
Banuiala mea este ca aceasta cota de 0,2% penalizare pe zi intarziere a fost stabilita numai verbal, de catre 3-4 proprietari care s-au prezentat la adunarea de inceput de an,si nu cred ca exista un p-v cu semnatura a 1/2 +1 din proprietari. Am ajuns la aceasta banuiala deoarece am intebat o parte dintre vecini ce cred despre aceste penalizari calculate retroactiv si 4 dintre ei au spus ca nu stiu nimic pt ca nu au fost in oras luna ian, si altii 5 mi-au spus ca nu s-au dus la sedinta pentru ca erau la munca in ziua respectiva .
Din cele expuse mai sus , credeti ca se intampla ceva suspect in aceasta asociatie sau mi se pare doar ?



@NEDUMERIT
Ati inteles corect....si vad ca ati prins si amanuntul cu "de cand incep penalizarile".

1 Arhiva ar trebui sa stea intr-un loc definit si anume acolo unde se fac sedintele de comitet, unde isi desfasoara activitatea administratorul, oricum undeva unde sa se poata consulta ori de cate ori este nevoie, fara a bate in usa cuiva.
Dar nu intordeauna exista acest loc, uneori administratorul este pus in situatia sa incaseze printre gunoaie, asa cum e cazul la Dv., dar chiar si asa, se poate confectiona o lada in care sa se tina aceasta arhiva organizata pe ani si pe categorii de documente. Cred ca suna cam pompos pentru foarte multe asociatii, dar asa tre' sa fie! :)

2. Da, asociatia este obligata sa aiba cont in banca si am sa va spun si de ce:
- banii nu trebuie sa stea in buzunarul cuiva (administratorului) pe perioada intre incasari si plati facturi, ei trebuie depusi in cont bancar;
- banii nu trebuie sa stea nici in contul personal al cuiva care astfel se poate bucura de dobanda bancara. Multi sunt tentati sa tina acesti bani in contul lor personal, depunandu-i si in depozite personale...si in dorinta de a obtine dobanzi mai mari sa intarzie cu plata la furnizori;
- nu se mai fac plati "din mana" mai mari de 5000, ci numai prin cont bancar.
Ca toate aceste aspecte sunt ignorate de multi proprietari si folosite de administratori in favoarea lor este o realitate si ea trebuie corectata.
Pe de alta parte acest cont este transparent, oricine poate si ar trebui sa-l cunoasca, asa cum orice firma care emite facturile isi pune pe factura contul bancar, asa si asociatiile trebuie sa aiba vizibil afisat, fie in lista de plata, fie pe un afis separat, contul bancar.

3. Da, este legala orice corectare a calculelor. Am sa va spun si de ce:
- daca acum 3 ani a fost un administrator care nu a stiut, nu a putut sau cine stie ce motiv a avut si nu a calculat penalizari sau le-a calculat gresit, un nou administrator poate recalcula aceste penalizari;
- daca algoritmul de calcul al acestora a fost unul "rapid" in sensul ca s-a aplicat o regula mai simpla de calcul si de punere a acestor penalizari in liste, la o perioada de timp, sa zicem o data pe an sau la cativa ani o data se poate face recalcularea lor dupa toate regulile si atunci unii pot primi niste bani, altii pot sa mai dea niste bani...... Dar aceasta optiune este destul de periculoasa pentru ca locatarii n-ar intelege si ar fi un efort prea mare de a-i convinge ce e cu acele recalculari de penalizari. Asa cum in cazul Dv. s-ar putea ca administratorul sa fie nevoit sa va recalculeze penalizarile "recalculate" sau nu.......
In urma celor citite mai sus m-am prezentat aseara la admin cu o cerere pompoasa, redactata la calculator, in care ceream fisa de evidenta, copii dupa listele de plata din ultimii 3 ani, copii dupa toate p-v din ultimii 3 anicopii dupa facturile de utilitati ,copie dupa statatut.......mai clar,am cerut sa citesc toate actele asociatiei de la infiintare pana in prezent.
Saracii (admin, presedinte si cenzor) s-au speriat si mi-au spus ca nu pot acepta cererea mea deoarece:
--la uscator nu se gasesc decat actele din 2009 pana in prezent, deoarece cand s-a schimbat admin in oct 2009 au primit de la fostul admin numai o parte din acte
(mi-au arata un proces vb in care era o lista cu actele preluate de la fostul admin)
--presedintele a refuzat sa-mi primeasca cererea pe motiv ca el detine aceasta functie doar din oct 2009 ,si m-a trimis la fostul presedinte
--am cerut nr contului din banca...au spus ca nu exista asa ceva pt ca rulajul e mic si nu ne permitem comisioanele
--am intrebat cum e posibil sa preia in administrare o asociatie fara sa aiba toate actele constitutive
--mi-au spus ca ,desi au un statut, stampila,si toate alea,...nu au acea hotarare judecatoreasca de infiintare (prin urmare nu are personalitate juridica)

Prin urmare,am plecat asa cum am venit ,in plus mult mai nedumerit.
Ce parere aveti despre acestea?
Pai daca s-au speriat, inseamna ca e de bine...:)
Sugerati-le sa coopereze cu Dv. si sa va spuna de unde au scos penalizarile - ca de fapt asta va intereseaza, in caz contrar veti face reclamatie la primarie. Si chiar asta si puteti face. Asociatia este obligata sa intre in legalitate prin capatarea personalitatii juridice, altfel pe ce baza functioneaza? Pe ce baza impart cheltuielile?
Cu siguranta are personalitate juridica. Faptul ca nu are documentele, ca le-au ratacit cei dinaintea lor se poate rezolva. Se solicita la judecatorie sa se emita copie legalizata a incheierii judecatoresti, a stastutului, a intregului dosar.
Acum ca "i-ati spriat" pe actualii din conducerea asociatiei, poate nu sunteti singurul care contesta aceste penalizari si puteti "beneficia" de demisia actualei cenduceri.
Se pot bloca incasarile si platile. Puteti sa nu mai beneficiati de utilitati, etc.
Eu va propun platiti cotele la zi si penalizarile, sa-i indemnati si pe ceilalti vecini sa faca la fel. Tineti aproape de noul comitet si ajutati-i sa administreze confor legii, sa recalculeze, sa verifice, etc.
@NEDUMERIT

In cererea "pompoasa" :) pe care o puteti adresa conducerii asociatiei trebuie sa specificati ca doriti sa vi se faca o situatie a acestor calcule de penalizari si pe baza caror prevederi legale, deci:
- prevederea statutara sau o hotarare ulterioara a vreunei adunari generale cu privire la procentul acestora.
- un tabel in care sa se evidentieze luna, anul, suma de plata, data scadenta, data de la care se incepe penalizarea, cate zile s-au scurs de la aceasta data pana la data achitarii intregii cote sau a unei sume partiale, cat reprezinta suma penalizata.
Si acest tabel trebuie sa contina un total al acestor penalizari.
Practic nu trebuie sa va dea copii de pe documente, nici nu sunt obligati sa o faca, ci sa va raspunda la intrebarile legate de modul, pe baza carei prevederi si din ce data au calculat penalizarile.
Daca nu sunteti convins ca datele furnizate de ei sunt corecte, atunci puteti cere sa vedeti, in listele anterioare de plata, datele din tabel.
...................
Sunt asociatii in care vechea conducere nu mai vrea sa comunice cu noua conducere, administratorii nu mai sunt de gasit, fel si fel de situatii conflictuale, dar ....proprietarul pus in situatia sa plateasca ceva asupra caruia are dubii trebuie lamurit.
In urma invatamintelor trase din aceste situatii conflictuale, precum si din atatea mesaje "nedumerite" eu trag concluzia ca orice prevedere statutara care are influenta in calculul cotelor de intretinere trebuie afisata permanent la avizier. E greu sa gasesti intr-o arhiva de ani buni, tinuta nu se stie pe unde, o anumita prevedere, cum e aceasta cu procentul de penalizare...sau conditiile de incasare a fondurilor de rulment, de reparatii sau alte taxe.
In general regulamentul de calcul ar trebui afisat la avizier sa stie tot omul cum si de cand si pana cand i se calculeaza...... ce are de platit.... unde poate plati etc. Cred ca in acest mod multe conflicte nascute dintr-o opacitate a conducerii asociatiei sau administratorului ar putea fi evitate.

Alte discuții în legătură

Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere SC DELTA EXPERT CONSULT SRL SC DELTA EXPERT CONSULT SRL Buna Ziua, Si in al doilea rand imi cer scuze pentru deranj. In perioada sep.2001-mai.2006 am acumulat o restanta de 8179.39 cheltuieli intretinere si ... (vezi toată discuția)
Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)