avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contestatie penalizari intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contestatie penalizari intretinere

Buna seara, as dori sa ma lamuriti intr-o problema.
De 6 ani fac parte dintr-o asociatie de proprietari ce are numai 20 de membri. Din cauza serviciului, nu am putut fi mereu prezent la intrunirile cu proprietarii si nici nu mi-am dat prea mare interes intrucat nu m-a deranjat nimic cu privire la sumele afisate pe listele de plata.
Recunosc ca sunt ceea ce se cheama ''un rau platnic'', nu pentru ca as avea probleme financiare, ci pentru ca sunt dezorganizat ,si mereu am preferat sa platesc sume mai mari, la intervale de 3-4 luni. Nu prea stau pe acasa, si cheltuielile la intretinere sunt intre 30 si 70 lei pe luna. La rubrica de penalizari mereu figuram cu penalizari in jurul sumei de 100 lei.I-mi pare rau acum ca nu am fost mai atent la acest aspect atunci.
La noi se obisnuieste ca administratorul sa incaseze banii din usa in usa,in ziua cand vine sa citeasca apometrele.asadar, il vedem la fata numai o data pe luna.Si acesta este un motiv pentru care nu platesc luna de luna ,pt ca nu de fiecare data sunt acasa cand vine cu citirea.( prin urmare pot spune ca nu am fost niciodata '' pe zero'' la intretinere)
In 2006, nu mai stiu ce luna, se schimba administratorul, si apare la rubrica de penalizari suma de 420 lei.Nu am dat prea mare importanta pentru ca suma nu este mare. Am observat totusi ca in fiecare luna figura aceasi suma la penalizari. Tin minte ca am intrebat intr-o zi d c e constanta suma de la penalizari si administratorul mi-a raspuns ca nu a avut timp sa o actualizeze.
La sfarsitul lui ian 2010 ma uit din intamplare la avizier pe lista (pentru ca vroiam sa discut o problema personala cu vecinul de la parter ,recent mutat,si nu stiam cum il cheama )si raman stupefiat:
-figurez cu restante de 1100 lei si penalizari de 1500 lei.
Am observat ca toata lumea de pe scara figura cu penalizari foarte mari.
Pe 20 feb era postat un anunt pe usa prin care toti proprietarii sunt rugati sa vina cu citirea apometrelor pe data de 21 la ''uscator'' ,situat la et 4.in intervalul orar 16-18.
Mi-am aranjat liber si m-am dus ca sa cer explicatii in legatura cu lista de plata.Asa am aflat ca s-a schimbat administratorul, presedintele si cenzorul.
Mi s-a explicat ca penalizarile sunt calculate pentru perioada ian 2006-dec 2009 si mi s-a prezentat un desfasurator cu calculul acestor penalizari.
In ultima saptamana am studiat legea 230/2007 si normele metodologice, am citit si discutiile de pe forum, si doresc sa fiu lamurit in urmatoarele privinte:
---pot contesta aceste penalizari pe motiv ca nu au fost actualizate la intervale mai rezonabile de timp?
--- am mai citit pe forum cazuri in care restantierului i-au fost sterse penalizarile daca a achitat restantele la zi (insa nu am gasit un art. de lege care sa reglementeze aceasta practica) ; pot face si eu o cerere in acest sens la presedintele asociatiei?
--- pot cere sa se faca un control de fond de catre organele fiscale pentru a se verifica activitatea asociatiei de la infiintare pana in prezent?
Banuiala mea este ca aceasta cota de 0,2% penalizare pe zi intarziere a fost stabilita numai verbal, de catre 3-4 proprietari care s-au prezentat la adunarea de inceput de an,si nu cred ca exista un p-v cu semnatura a 1/2 +1 din proprietari. Am ajuns la aceasta banuiala deoarece am intebat o parte dintre vecini ce cred despre aceste penalizari calculate retroactiv si 4 dintre ei au spus ca nu stiu nimic pt ca nu au fost in oras luna ian, si altii 5 mi-au spus ca nu s-au dus la sedinta pentru ca erau la munca in ziua respectiva .
Din cele expuse mai sus , credeti ca se intampla ceva suspect in aceasta asociatie sau mi se pare doar ?



Da ..... e trist ca s-a ajuns aici,mi-e mila mai ales de unii vecini care desi au penalizari cu val cuprinse intre 5000si 8000 de lei, desi sunt suparati ,nu iau nici o masura legala in privinta asta.Pur si simplu se cearta ca la usa cortului.Desi sunt numai 20 de proprietari ,sunt mai multe tabere :
--cei 3 din fosta admin care nu vb si nu ajung la un comun acord cu noua admin
-- cei 4 de la et 4 care nu vb cu nimeni si nu participa la nici o sedinta pt ca sunt suparati ca au facut acoperisul pe cheltuiala lor si nu au recuperat-o in totalitate
-- cei 3 care mai sunt inca conectati la reteaua centrala de incalzire
-- cei 3 din C.E actual singuri impotriva tuturor
-- cei 4 de la parter care au inchis in dreptul apartamentelor lor spatiul verde si si-au facut trecere din casa direct, beneficiind astfel de propria ''curte interioara'' unde au masa scaune gratar (si tot ce-i mai trebuie omului pe la curte):))
--si mai sunt cele 3 fam de tineri (printre care si eu) ,cu servicii solicitante ,care uneori lipsim cu zilele de acasa si nici nu prea stim cum arata la fata vecinii nostri
Am uitat sa va spun ca majoritatea proprietarilor sunt in acest bloc de cand s-a construit (doar 5 fam s-au mutat in ultimii 7 ani )
E trist dar si dea dreptul hilar.
Oamenii in ziua de azi in loc sa discute spre rezolvarea problemelor, prefera sa inchida usa in nas administratorului fara nici o explicatie.
Dupa cum v-am mai spus ,actualul presedinte refuza sa primeasca cererea depusa de mine,temandu-se de eventualele repercursiuni si m-a trimis la fostul presedinte.
Eu, in fond , nu doresc decat anularea penalizarilor calculate retroactiv,si mi-am luat chiar angajament scris in fata lor ca platesc restantele in 3 luni ,ca sa fiu pe zero. Nu vreau decat un nr de cont ca sa pot astfel sa platesc luna de luna cheltuielile la intretinere.
Intrucat nu ma pot adresa instantei pana nu prezint dovada ca am incercat sa cer lamuriri si explicatii in problema mea , si ,legal, nu are sens sa adresez cererea fostului presedinte am trimis cererea recomandata catre admin actuala.
Mai mult ca sigur ca nu voi primi un raspuns scris din partea lor, probabil nici nu vor ridica scrisoarea. Asadar m-am pus pe redactat cererea catre instanta.

Aici as avea nevoie de putin ajutor (intrucat nu am convins mai multi proprietari sa facem impreuna contestatia si sa ne luam un avocat, trebuie sa ma descurc singur), la pasii pe care ii am de urmat legal:
----la judecatorie depun mai intai o cerere in care cer asociuatiei sa prezinte documentele care au stat la baza calculului penalizarilor?
---- sau depun direct contestatie ?
---- ce acte trebuie sa atasez?



--
--
Eu cred ca va complicati. Lasati timpul sa rezolve problemele.
Incercati si platiti ceea ce considerati dv ca este corect. Pentru ce considerati ca nu este corect faceti contestatie la asociatie, catre presedinte. Daca nu se rezolva contestatia, nu se recalculeaza, asteptati sa va dea asociatia in judecata. Atunci o sa veniti dv cu dovada ca ati platit, ca ati contestat, etc
Dar intre timp e bine sa va implicati si in conducerea asociatiei. Participati la sedintele comitetului. La adunarea generala oferiti-va ca membru in comitet si odata pe saptamana treceti pe la asociatie iar odata pe luna participati la sedintele lunare.
Ramaneti cu noi pe forum si aflati mai multe.
Suces!
buna ziua,
exact aceeasi problema o am si eu.si eu,din pacate,platesc intretinerea de cateva ori pe an,cu penalitati cu tot fara sa verific felul in care calculeaza admin penalitatile.Am facut o cerere la presedinte pe 7 febr pt recalc penalit incepand cu dec 2013,la care nu am primit rasp nici acum.poate imi dati si mie cererea aia pompoasa,caci banuiesc ca nu au nici un interes sa cheme cenzorul si timpul trece ,iar suma se mareste considerabil...
2.penalitati se percep si la cheltuieli comune sau numai la utilitati facturate?normal cred ca numai la facturi ar trebui percepute.email ct64cas@yahoo.com multumesc frumos
Penalizarile se calculeaza la totalul sumei puse pe lista, care trebuie achitata si nu e.
Se penalizeaza cotele la furnizori, cheltuielile administrative, cheltuielile pentru intretinere, reparatii si modernizare, cotele la fondurile asiociatiei.

Nu se penalizeaza penalizarile.
Domnule moderator
văzând cat sunteti de părtinitor cu administratorul si președintele, nefiind prima oară, am decis sa imi fac un cont si sa intervin - sunt absolut sigur ca au probleme in contabilitate si fiind economist ma ofer sa ajut la verificarea actelor contabile gratuit. La mine in asociatie președinta e prietena la catarama cu administratorul si asa s-a ajuns la situații de gen - casare calorifere de pe toata scara si Împărțirea banilor intre cei doi, bani încasati din chirii si de care nu stie nimeni - aceiasi bani care sunt necesari înlocuirii tubulaturii tomberonului din bloc, decizii luate aiurea in tramvai de comitetul executiv in care președinta votează de 2 ori ca detine si aceasta funcție si este si șef de scara - cumul de funcții va spune ceva ?!? Etc etc - asa ca domnule "nedumerit" va sfătuiesc sa mergeți pana in pânzele albe cu ei - la primărie i-ati reclamat ? In Brasov o puteti face online, eu am primit de mai multe ori răspunsuri oficiale de la ei...

Am văzut acum ca discuția este asa de veche dar poate revine pe aici sa pună un raspuns legat de cum a rezolvat ca altfel scopul acestui forum devine nul daca nu găsim si soluții la problemele noastre.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2018
sustinromania, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere SC DELTA EXPERT CONSULT SRL SC DELTA EXPERT CONSULT SRL Buna Ziua, Si in al doilea rand imi cer scuze pentru deranj. In perioada sep.2001-mai.2006 am acumulat o restanta de 8179.39 cheltuieli intretinere si ... (vezi toată discuția)
Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)