avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Referitor O.G.10/2009
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Referitor O.G.10/2009

Am mai postat aceasta intrebare si pe alta sectiune dar nu am primit niciun raspuns.
Poate ma ajutati cu o interpretare aici.
Cum interpretati urmatoarele articole? Are legatura cu licentiatii 2009(fara cei de la drept 3 ani) sau se refera numai la studenti?

Art. 3. – (1) Studentii ciclului universitar de licenta inmatriculati in anul I in perioada 2005—2008 la specializari/programe de studii organizate la forma de invatamant la distanta au dreptul de a-si continua studiile la specializari/programe de studii autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii, care se public in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) De dreptul prevazut la alin. (1) beneficiaza si studentii ciclului universitar de licenta inmatriculati in anul I in perioada 2005—2008 la specializari/programe de studii organizate la forma de invatamant cu frecventa redusa.

Art. 4. — Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii va recunoaste diploma obtinuta de absolventii prevazuti la art. 3, care sustin si promoveaza examenul de licenta in conditiile prezentei ordonante.
Cel mai recent răspuns: dumitriu_ , utilizator 15:49, 8 Noiembrie 2010
"...insa nu au inteles sa uzeze si de calea justitiei..." - aici permiteti-mi sa va contrazic:)...in rest observatiile dvs.imi par extrem de pertinente; speta este deja creionata- chiar as vrea sa discutam mai in amanunt, daca si dvs.sunteti disponibil, insa nu stiu cum pot face asta:(.
gipsyadd a scris:

"...insa nu au inteles sa uzeze si de calea justitiei..." - aici permiteti-mi sa va contrazic:)...in rest observatiile dvs.imi par extrem de pertinente; speta este deja creionata- chiar as vrea sa discutam mai in amanunt, daca si dvs.sunteti disponibil, insa nu stiu cum pot face asta:(.

Contradictia naste progresul si e binevenita daca nu e facuta doar de dragul contradictiei...
Daca exista o schita creionata a unei spete, inseamna ca sunteti pregatit/a sa fiti chiar d-voastra avocatul cauzei ce se prefigureaza, ceea ce nu e rau pentru ca puteti face "economie" dar nu de "practica" de specialitate.
Disponibilitatea ne-am asumat-o fiecare dintre noi atunci cand am "aderat la cauza" acestui forum si in masura timpului disponibil.
gipsyadd a scris:

...chiar as vrea sa discutam mai in amanunt...

O.G. 10/2009 face obiectul dosarului nr. 8214/2/2009 (vezi portalul instantelor de judecata) inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VIII-a de Contecncios Administrativ si Fiscal, prin care se solicita anularea prevederilor actelor administrative normative si individuale subsecvente care reiau/detaliaza prevederile OG 10/2009, dar in acelasi timp se solicita paratilor (Guvernul si Ministerul) nu mai mult decat 1.464.840.000 RON pentru prejudiciile cauzate de cele 4 articole din aceasta ordonanta.
Cauza este suspendata pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate
ridicata de reclamanta U.S.H. Bucuresti.
Este curios insa faptul ca nu s-a pus si problema suspendarii executarii actului in cauza, pana la solutionarea pe fond a acestei cauze, in conformitate cu art.14 si art.15 din Legea nr.554/2004, avandu-se in vedere faptul ca a trecut mai bine de un an iar "efectele colaterale" ale acestui act inca se mai produc din pacate, asupra tuturor studentilor (nu numai asupra acelor inmatriculati in perioada 2005-2008 dar si dinainte), pentru faptul ca au fost sau inca mai sunt studenti la Unversitatea Spiru Haret din Bucuresti.
Ultima modificare: Duminică, 7 Noiembrie 2010
dumitriu_, utilizator
C.Stef a scris:

Intrebare retorica : ce efecte are relicentierea : declarative sau constitutive?
Cei ce trec peste acest ,, rahat " vor fi socotiti licentiati 2009 sau septembrie 2010?
Normal acest ,, statut incert " de licentiat eu personal il inteleg ca o nulitate relativa.
Alte pareri ?


Chiar daca este "depasit" fizic momentul problemei ridicate prin intrebarea retorica adresata de d-voastra aici, trebuie sa constat ca efectul unui act juridic civil la care faceti referire (titlul de licentiat dobandit) este unul constitutiv deoarece da nastere la un drept subiectiv civil ce nu a existat anterior.
Daca ar fi sa ne referim la termenul de re-licentiere (inexistent in legislatie) acest aspect comporta:
- anularea unui drept subiectiv civil dobandit, printr-un alt act dat de emitent,
- ori anularea acestuia de catre o instanta competenta.
Fara aceste aspecte nu exista motivatia legala a repetarii unui examen de licenta asa cum o numiti d-voastra "relicentiere".
Statutul "incert" de licentiat apreciat de d-voastra ca fiind o "nulitate relativa" este o actiune prescriptibila ce presupune o hotarare pronuntata pentru anularea unui act emis anterior, contestat numai de persoana al carei interes a fost nesocotit la incheierea actului juridic prin incalcarea un interes particular, individual ori personal, ceea ce nu cred ca e cazul la d-voastra.
Asa se explica si faptul ca initiativa unui nou examen de licenta a fost "abandonata"...
Teoretic, nu se poate legifera retroactiv o "greseala" a executivului (care se vrea a fi si organ de legiferare) sau inlocuirea unei legi cu alta.

p.s. Poate daca faceati referire la "nulitatea absoluta" unde se incalca un interes general, actiunea este imprescriptibila si atunci aceasta nulitate poate fi invocata de oricine are interes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diploma de studii panadol panadol as dori sa stiu daca OG10/2009 se aplica si licentiatilor care au dat deja examenul in 2008 si au si diplome eliberate cu stampila ministerului educatiei? (vezi toată discuția)
Ordonanta 10 din 12.08.2009 privind ush meteorarlg meteorarlg Bun gasit. Chiar daca nu sunt implicata direct in aceasta chestiune, ma intereseaza subiectul USH si l-am urmarit inca de la inceput. Am observat ca in ... (vezi toată discuția)
Spiru haret - certificat de grefa 06 mai 2010 miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, pentru cei care nu sunt familiarizati cu formularile juridice, ati putea prezenta cateva explicatii referitoare la cuprinsul acestui ... (vezi toată discuția)