avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli cu caldura...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli cu caldura...

Este normal ca fiind debransata de la caldura, sa platesc totusi ceva doar pentru ca trec niste tevi prin apartament; in plus, am izolat peretii pe interior si cu aceasta ocazie am astupat si tevile respective. Eu de ce mai platesc lunar caldura???
Eu v-am oferit un raspuns bazat pe lege, chiar daca acesta nu este pe placul dv.
Singura solutie este sa angrenati mai multi membrii de asociatie, sa solicitati intrunirea unei adunari generale in care sa supuneti aceasta problema la vot. Daca majoritatea membrilor asociatiei prezenti la adunarea statutara vor vota ca cei cu CT sa nu mai contribuie la cheltuielile privind tevile comune ce le tranziteaza apartamentele, aceasta hotarare o veti depune la furnizorul de energie termica iar administratorul condominiului care calculeaza cheltuielile de intretinere lunare pe apartamente, va repartiza - de la data hotararii adunarii generale - cheltuielile cu caldura numai acelora care sunt bransati la sistemul centralizat, toti proprietarii fiind obligati insa a suporta consumul de caldura pentru spatiile comune (casa scarii, uscatorie etc.).
O alta lege buna de dat in cap administratorului nu exista...;)
Multumesc frumos pentru ajutorul acordat, se pare ca nu am cale de scapare. Inteleg sa contribui pentru partile comune, insa administratorul mi-a argumentat ca beneficiez si eu de caldura atata timp cat tevile trec pe la mine prin apartament, ele fiind astupate de mine si nu din constructie.
cora2006 a scris:

(3) Principiile de repartizare a cheltuielilor aferente consumurilor individuale de energie termică pot fi aplicate şi în cadrul asociaţiilor de proprietari cu care nu sunt încheiate convenţii de facturare individuală, în baza propriilor metodologii de repartizare stabilite de asociaţiile respective în condiţiile legii.
Astfel, daca Asociatia de proprietari stabileste ca proprietarii debransati de la sistemul centralizat sa nu plateasca cota aferenta tevilor ce le tranziteaza locuintele, acestia nu vor achita aceste cote.
Pe furnizorul de energie termica nu-l intereseaza cine-i plateste factura: 20 de persoane proprietari ai scarii sau 3 bransati la sistemul centralizat. ;)


Textul bolduit de Dv. se refera la asociatiile care nu sunt contorizate prin montarea de repartitoare in apartamente, or utilizatoarea intreaba, in principiu, de ce trebuie sa plateasca cota de caldura pentru tevile ce-i trec prin apartament si pe care le-a izolat, iar pe de alta parte sintagma subliniata de mine "in conditiile legii" (care nu era prezent in textul ordinului 233/2004 si a aparut in Ordinul 255/2006), modifica substantial intelesul.

Ordinul 233/2004 spune:
Art. 12. - (1) Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzire, aferente
consumurilor de energie termică ale instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate
comună, se aplică tuturor proprietarilor de apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât
cea de locuinţă, indiferent dacă sunt sau nu racordaţi de la sistemul de alimentare
centralizată cu energie termică.
(2) Proprietarii de apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă,
desprinse de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ori care au alte
surse individuale de căldură montate cu respectarea prevederilor legale, sunt scutiţi de
achitarea contravalorii consumului de energie termică aferent instalaţiilor de încălzire
aflate în proprietate comună din interiorul spaţiilor respective – coloane de încălzire –,
dacă asigură pe cheltuiala lor izolarea termică a acestora, în baza procesului-verbal de
constatare întocmit de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari/locatari.
Reprezentantul legal al asociaţiei de proprietari/locatari va preda furnizorului de energie
termică tabelul centralizator cu procesele-verbale de constatare de izolare termică ale
coloanelor de încălzire aferente apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât cea
de locuinţă din imobilul respectiv. Se consideră o izolaţie termică de bună calitate dacă
între temperatura de la suprafaţa izolaţiei şi temperatura interioară a spaţiului respectiv
nu există o diferenţă de temperatură mai mare de 0,5°C.
(3) Proprietarii de apartamente sau de spaţii cu altă destinaţie decât cea de
locuinţă, aflaţi în situaţia de la alin. (2), nu sunt scutiţi de achitarea contravalorii
consumului de energie termică pentru încălzirea spaţiilor comune - casa scării, culoare,
spălătorii, uscătorii, holuri şi altele asemenea.


Prin ordinul 255/2006 cu modificari la Ordinul 233/2004

9. La articolul 12, alineatul (2) se abroga.
10. La articolul 12, alineatul (3) se abroga.


Deci daca prin Ordinul 233/2004 se lasa la latitudinea asociatiilor necontorizate la nivel de apartament sa aplice metodologia, in ordinul 255/2006 se completeaza cu sintagma "in conditiile legii", adica asociatia aplica din factura intreaga cota de incalzire si pentru cei debransati.
Pe de alta parte, in Ordinul initial 233/2004 cei debransati si care reuseau sa dovedeasca ca izolatia lor este facuta in conditiile aliniatului 2, art.12 puteau fi scutiti de plata caldurii pe tevile verticale, in noul Ordin 255/2006 acest aliniat se abroga.

Si in final rezulta ca daca pana la aparitia Ordinului 255/2006, asociatiile necontorizate la nivel de apartament puteau decide daca sa-i scuteasca pe cei debransati de plata caldurii pe tevile verticale si cu atat mai mult pe cei care isi izolasera aceste tevi, la aparitia acestui ordin aceste posibilitati dispar. Cei debransati, cu tevi izolate sau nu, trebuie sa plateasca aceasta cota de incalzire pe tevile verticale.
Deci administratorul, cel putin teoretic, scapa de cucui!

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
elga50, moderator
Doamnă ați răspuns singură.Aveți țevi ce vă trec prin apartament.
Aveți spații comune.Și chiar așa.... să dați in cap........ cand puteați să dat clik
și aveați răspuns.
1/tevile care trec prin apartament sunt BUN COMUN, deci trebuie sa platiti o cota-parte, dupa cum sa hotarat in AG.
2/chiar daca le aveti izolate si efectiv nu dau nici un fel de caldura in apartament, aceste tevi sunt racordate din subsol...si acelea sunt bun comun...si mai ales daca nu sunt si izolate corespunzator...cine plateste acea pierdere termica? sobolanii sau pisicile care sunt pe acolo?
3/majoritatea administratorilor, ca sa nu explice proprietarilor, motivele enumerate mai sus...caci lumea nu o sa inteleaga sau nu o sa fie de acord initial...recurg la celebra fraza (tevile trec prin apartament si trebuie sa platiti o parte si dumneavoastra - e mai usor asa sa convinga lumea ca trebuie sa plateasca)
4/sa mai discutat pe forum aceasta idee, o simpla cautare...va ofera si alte topicuri cu aceeasi problema.

Alte discuții în legătură

Larna fara caldura edyeduardo2004 edyeduardo2004 Buna ziua! Desi sunt cu facturile la zi, si noaptea sunt temperaturi cu -, nu se furnizeaza agent termic (caldura) pe motiv ca, vecinii ce au centrale, ... (vezi toată discuția)
Am ramas doar 3 apartamente fara centrala proprie daniel71 daniel71 #-o Locuiesc la un bloc cu 4 etaje cu 2 scari. Deoarece in Brasov a fost partial compromisa instalarea repartitoarelor in blocul nostru toti locatarii au optat ... (vezi toată discuția)
Contorizare caldura in condominiu Tobita Tobita Am inteles de pe site-ul www.anrsc.ro ca \\"Începând cu sezonul de încălzire 2010-2011 repartizarea consumurilor de energie termică în [b]condominiile ... (vezi toată discuția)