avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... functia de consilier juridic nu poate fi cumulata cu ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

functia de consilier juridic nu poate fi cumulata cu alte functii?

Buna seara,
Spuneti-mi va rog, daca am o functie (de casier) la o societate si (avand "Dreptul" terminat), vreau sa cumulez cu functia de consilier juridic. Se poate sau nu ?
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 23:13, 30 Martie 2010
Sunt slabe sansele, intradevar, ca un act emis de casierie sa stea la baza unui litigiu . La baza litigiilor stau, de regula, contractele, facturile, registrele pe care le tin comerciantii, alte inscrisuri daca primele nu exista. In plus, atributiile de la casierie pot fi limitate prin CIM si fisa postului astfel incat sa nu poata aparea situatii de incompatibilitate . Activitatea unei firme nu se reduce la dispozitiile de plata/incasare emise de casierie . Intr-o societate serioasa dispozitiile de plata le intocmeste serviciul financiar iar casieria doar le executa. Poate ca nu este o regula dar cred ca asa ar trebui sa fie.
Nu sunt de acord cu dvs. Dispozitiile, chitantele, facturile (toate se pot emite de casier) sunt acte pe baza carora se intocmeste o situatie contabila, o lista cu rau-platnicii, cu evidenta platilor si incasarilor de la un partener, etc iar daca ele sunt gresite, automat si restul actelor sunt... nu stiu cum se poate discerne in fisa postului ca responsabilitatile casierului sa fie limitate in asa fel incat sa nu existe situatie de incompatibilitate in instanta....:stunned:
Casierul ori face hartiile astea, ori nu mai e casier.

Cred ca, doar pur teoretic, incompatibilitatea poate sa fie ocolita, in baza discutiei profesie-functie.
Pai cel care face si partea contabila ori e casier-contabil, oriare stipulat in fisa postului si implicit in remuneratie o bonificatie.Iar pentru "contabilitate primara" trebuie sa aiba minim cursurile respective pentru a putea tine evidente contabile.
Nu cred ca ati inteles - ma refeream la faptul ca indiferent cum ati intoarce-o, in eventualitatea unui litigiu actele contabile ce ar putea fi disputate / aduse ca probe in instanta, ar avea la baza actele facute de dvs.
In oricare dintre cele 2 variante propuse de dvs. nu se va putea discerne partea de casier de alte aspecte contabile, astfel incat sa nu fie caz de incompatibilitate.

Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2010
suciu_diana, utilizator
Imi cer scuze abia acum am observat greseala. Am vrut sa spun "atributiile de consilier juridic" nu "atributiile de la casierie". In orice caz, consilierul juridic nu semneaza pe facturi si nici pe chitante. El isi da avizul de legalitate, de regula, pe contracte si pe alte documente care angajeaza societatea . Repet activitatea de la casierie nu este punctul central al unei firme . Litigiile pot sa apara si apar de obicei in legatura cu executarea contractelor comerciale, de munca, amenzi primite de societate de la organele de contro ale statului,etc. Un consilier juridic trebuie sa tina la curent compartimentele din firma, sau conducerea societatii despre aparitia unor norme legale incidente in activitatea firmei sau despre modificarea sau abrogarea acestora. Participa la negocierile cu partenerii comerciali. Avizeaza actele intocmite de comisia de personal in cazul cercetarii prealabile efectuate in cazul raspunderii patrimoniale sau disciplinare a salariatului. Reprezinta juridic firma in relatiile cu tertii, pe baza imputernicirii date de organul de conducereal societatii. Prin urmare casieria si activitatea de acolo este doar o mica parte din activitatea unei societati care ar putea influenta munca unui consilier juridic. Parerea mea este ca ai o falsa problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier juridic, incompatibilitati popescu marcela popescu marcela Buna ziua, Angajat cu CIM de 8 ore in functia de consilier juridic pot sa am un CIM cu timp partial , tot ca si consilier juridic la o alta societate? Pot cu ... (vezi toată discuția)
2 norme intregi la 2 angajatori diferiti Constantin_Lucian Constantin_Lucian Buna seara, Am un prieten care ar dori sa stie daca are posibilitatea de a fi angajat cu 2 norme intregi la 2 angajatori diferiti pentru functiile de ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic si inspector resurse umane dorama dorama Buna ziua! poate un consilier juridic sa fie si inspector de resurse umane? (vezi toată discuția)