Până în martie 2026, operatorii economici din zona agroalimentară trebuie să arate ce au făcut în 2025 în privința diminuării risipei alimentare: astfel, printr-un plan ce va trebui prezentat anual pentru anul precedent și două tipuri de rapoarte prezentate tot anual, companiile vor trebui să transparentizeze în relația cu statul eforturile acestora de diminuare a risipei, în contextul în care țara noastră și-a asumat să reducă la jumătate risipa alimentară pe cap de locuitor până în 2030. Transparentizarea acestor eforturi se va face printr-o platformă, despre care ministerul de resort ne-a spus că va fi pusă în funcțiune de la începutul anului următor. Citește articolul
În fiecare an pe 29 septembrie este marcată la nivel mondial Ziua de conștientizare a pierderilor și risipei alimentare. Legea română privind risipa alimentară a trecut printr-o transformare esențială în 2024, reintroducându-se caracterul obligatoriu al măsurilor de prevenire pentru toți actorii din lanțul agroalimentar, după ce legiuitorul se jucase cu tandemul „obligatoriu - facultativ” cu câțiva ani în urmă. Citește articolul
Una dintre măsurile impuse operatorilor economici pentru prevenirea și diminuarea risipei alimentare este donarea alimentelor - atâta timp cât se face în condițiile stricte din lege, plătitorii de impozit pe profit beneficiază de unele facilități fiscale pentru transferul gratuit al alimentelor către operatorii receptori. Transferul se face obligatoriu în baza unui contract-cadru, cu asigurarea trasabilității specifice domeniului agroalimentar, operatorii fiind obligați să păstreze evidența furnizorilor produselor pe care le primesc și a beneficiarilor acestora pentru o perioadă de trei ani. Produsele alimentare pot fi transferate doar până la anumite termene, fiind interzisă, de regulă, revânzarea acestora. Citește articolul
După ce în martie au fost modificate semnificativ prevederile Legii privind diminuarea risipei alimentare, măsurile fiind acum obligatorii pentru toți operatorii economici de pe lanțul alimentar, Guvernul a oficializat recent un HG care a înlocuit vechile norme ale legii, în acord cu forma sa actuală. Autoritățile au timp până în iunie anul viitor să pună în funcțiune Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare și, odată ce ea va fi operaționalizată, operatorii economici vor trebui să transmită informațiile necesare. Până atunci, însă, măsurile antirisipă detaliate în noua hotărâre sunt obligatorii. Citește articolul
După o perioadă în care măsurile de reducere a risipei au fost facultative, Legea nr. 217/2016 revine la aplicarea obligatorie a acestor măsuri în industria alimentară, inclusiv în restaurante și alte locații unde se servește mâncare. Până la momentul completării normelor de aplicare a Legii nr. 217/2016, iată principalele concluzii ale noilor reglementări: Citește articolul
Printr-o lege aplicabilă de astăzi, s-au impus noi obligații pentru operatorii din industria alimentară. Mai exact, toți operatorii din sectorul agroalimentar, persoane fizice și juridice deopotrivă, au acum obligația de a aplica măsurile prevăzute de lege pentru prevenirea și diminuarea risipei alimentare. Citește articolul
„Diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmărit de toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar”, prevede de câțiva ani Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Doar că măsurile pentru diminuarea risipei nu au fost niciodată până acum impuse, ci doar recomandate. Din 21 martie însă, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv impus tuturor operatorilor din sectorul agroalimentar pentru că măsurile cuprinse în Legea nr. 217/2016, modificată începând de joi, vor deveni obligatorii. Citește articolul
Operatorii din industria ospitalității vor avea, începând de joi, de implementat în mod obligatoriu măsuri pentru diminuarea risipei alimentare, potrivit unei legi publicate luni în Monitorul Oficial. Alături de ierarhia de măsuri impuse prin lege, legiuitorul a stabilit în sarcina operatorilor din industria ospitalității și o obligație specifică ce presupune completarea meniurilor cu privire la dreptul clienților de a lua mâncarea rămasă la pachet. Citește articolul
Legea combaterii risipei alimentare prevede o serie de măsuri pe care le pot lua operatorii economici pentru a reduce acest fenomen, însă aceste măsuri au fost facultative până acum. Printr-o lege care intră joi în vigoare, mecanismele de prevenire a risipei urmează să devină obligatorii pentru firme, fiind introduse și o serie de obligații pentru autoritățile și instituțiile care pot ajuta la combaterea acestei risipe. Citește articolul
Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenția principalelor organizații mondiale, dar și a autorităților naționale, care monitorizează fenomenul și caută soluții pentru optimizarea consumului de alimente și accesul echitabil la hrană pentru țările care se confruntă cu dificultăți în această privință. Pandemia de COVID-19 a accentuat fenomenul, din cauza panicii care a indus un comportament irațional în rândul populației, respectiv constituirea de provizii exagerate care, în scurt timp, s-au transformat în deșeuri alimentare. Citește articolul