În contextul introducerii fiscalizării bacșișului pentru restaurante și baruri, se pune problema dacă și alte tipuri de afaceri în care se acordă bacșiș pot aplica benevol regulile. Răspunsul, pe scurt, este nu. Citește articolul
Din moment ce fiscalizarea bacșișului este obligatorie, mai nou, pentru restaurante și baruri, salariații care încasează direct acești bani, pentru a evita impozitarea, se expun anumitor riscuri deloc neglijabile, sunt de părere specialiștii. Angajații pot avea probleme atât în relația cu autoritățile, cât și în relația cu angajatorul. Citește articolul
Din ianuarie 2023, restaurantele și barurile sunt obligate să treacă bacșișurile pe bonul fiscal, să le impoziteze și apoi să distribuie sumele nete către salariați. În acest context, localurile care ignoră aceste prevederi riscă să atragă atenția inspectorilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Citește articolul
Pentru bacșișurile obținute de salariații localurilor se datorează la stat exclusiv impozitul pe venit, indiferent cât de mică sau mare este suma încasată. Deși vorbim de venituri din alte surse, pentru care în mod normal s-ar datora contribuția la sănătate (CASS) dacă se depășește un anumit plafon, această regulă nu se aplică bacșișurilor. Citește articolul
Amenda de la 2.000 la 4.000 de lei din Legea bacșișului este dată pentru nerespectarea întregii reglementări - asta poate să însemne că nu se plătește impozitul de 10%, că nu se evidențiază corect pe bon sau că nu există o notă de plată separată, care să arate într-un anume fel, ori poate să însemne că în barul sau restaurantul respectiv nu se aplică legea deloc și angajații încasează bacșișul ca-ntotdeauna. Citește articolul
Printr-o lege ce se aplică din ianuarie 2023, autoritățile de la noi au stabilit fiscalizarea bacșișului. Acesta reprezintă o sumă pe care o lăsăm dacă vrem și în cuantumul dorit. Totuși, chiar și pentru clienți există câteva aspecte care s-au schimbat, de la 1 ianuarie, de când noua lege este în vigoare. Citește articolul
Folosirea angajaților temporari în industria servirii a crescut în ultimii ani, cel mai probabil pe fondul unei acute crize a forței de muncă. „Împrumutul” de personal și plimbarea angajaților dintr-o parte în alta, respectiv de la un operator economic la altul sau de la o locație la alta ale aceluiași operator economic sunt destul de comune, dar întrebarea e cât de facilă va fi aplicarea Legii bacșișului, în forma sa actuală, în toate aceste situații în care se pot regăsi angajatorii cu activități tipice barurilor și restaurantelor. Citește articolul
Legea bacșișului stabilește o regulă simplă în materia sumelor lăsate în plus la nota privind consumația: în numerar sau cu cardul, dacă se lasă bacșiș, suma e preluată de angajator, care ulterior o distribuie angajaților, conform propriilor reguli, dar după ce a reținut din suma respectivă un impozit de 10%. Reglementarea are multe dezavantaje pentru angajați, în special, mai degrabă decât pentru operatorii economici, pentru simplul fapt că primesc mai puțini bani din bacșiș decât primeau până acum. Citește articolul
Fiscalizarea bacșișului acordat voluntar de către clienți se face indiferent dacă localul în cauză este plătitor de TVA sau nu, așa cum reiese din legea care a implementat măsura. Venim cu această clarificare în contextul în care în spațiul public a apărut informația eronată că fiscalizarea ar fi obligatorie doar pentru plătitorii de TVA. Citește articolul
Începând din ianuarie 2023, odată cu apariția unor noi reguli de fiscalizare a bacșișului, vom putea da bacșiș, în restaurante și baruri, direct cu cardul bancar. Până acum, în lipsa unor prevederi speciale, localurile nu puteau să încaseze bacșișurile prin plata cu cardul. Citește articolul