Criteriile actuale care stabilesc încadrarea în grad de handicap doar pentru anumite forme de cancer și doar dacă sunt în stadii avansate de evoluție urmează să fie modificate, printr-un ordin al ministrului Muncii, astfel încât pentru toate formele de cancer să se acorde acest certificat, timp de cinci ani încă de la diagnosticare. De aceeași facilitate urmează să beneficieze și persoanele care au suferit un transplant de organe.
Proiectul de ordin pus recent în dezbatere publică de Ministerul Muncii va modifica ordinul ce stabilește criteriile medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap.
Astfel, pentru anumite forme de cancer pentru stadiile I, II și III în curs de terapie se va acorda certificat de handicap accentuat pentru o perioadă de 24 de luni de la diagnosticare și inițierea terapiei specifice. Formele cu evoluție favorabilă sub tratament vor fi încadrate în grad mediul de handicap pentru o perioadă de supraveghere de cinci ani.
Pentru cancerele de stadiul IV în curs de terapie oncologică/ în afara resurselor terapeutice / îngrijiri paleative se va da certificat de handicap grav, iar în funcție de gradul de autonomie a persoanei se va stabilit dacă este necesar și un asistent personal.
Pentru neoplaziile ireversibile sub tratament se va stabili un termen de valabilitate permanent a încadrării în grad de handicap.
Noile afecțiuni vizate de proiectul de ordin sunt tumorile maligne ale ochiului, ale aparatului auditiv, ale laringelui, ale cordului, renale și ale vezicii urinare, urogenitale, cerebrale, ale pielii neoplasmele vaselor sanguine, cancerul bronho-pulmonar și cancerul tiroidian.
De asemenea, în urma unui transplant cardiac, pulmonar, hepatic sau de rinichi un pacient va fi încadrat în grad de handicap grav cu asistent personal timp de 24 de luni de la intervenție, după care se va încadra în grad de handicap accentuat cu un termen de valabilitate permanent.
Noile schimbări, care vor intra în vigoare din momentul în care proiectul va fi semnat de ministrul Muncii și publicat în Monitorul Oficial, vor fi puse în aplicare de comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, serviciile de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
Legislația fiscală indică faptul că persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de o serie de scutiri de impozite pentru
mijloacele de transport folosite, precum și pentru impozitul pe
terenul aferent clădirii de domiciliu aflat în proprietatea sau coproprietatea acestora.
Atenție! Prevederile proiectului de ordin nu sunt momentan în vigoare. El trebuie să fie semnat de ministrul muncii și apoi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (16)