După cum a transmis Ministerul Afacerilor Interne, emiterea cărții electronice de identitate a început în 20 martie 2025, aceasta devenind disponibilă treptat la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.
Prima dintre hotărârile apărute în martie, HG 231/2025, a stabilit data realizării condiţiilor tehnice prevăzute de OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, astfel încât emiterea cărților electronice de identitate să fie posibilă la nivel național, nu doar la nivelul județului Cluj, așa cum a fost posibil în programul-pilot.
Astfel, începând cu 20 martie, s-au aplicat prevederile care au permis eliberarea cărților electronice de identitate cu următoarea valabilitate:
- de cinci ani - pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani;
- de zece ani - după împlinirea vârstei de 18 ani;
- nelimitată - după împlinirea vârstei de 70 de ani.
În fine, începând cu 2 iunie 2025, se pot elibera cărți electronice de identitate și copiilor de până la 14 ani, respectiv documente cu valabilitate de:
- doi ani - pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între zero - doi ani;
- patru ani - pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între doi și 14 ani.
A doua hotărâre apărută recent, HG 233/2025, a adus modificări Hotărârii Guvernului nr. 295/2021 (normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor OUG nr. 97/2005), și anume în legătură cu informațiile tipărite pe cartea electronică de identitate. Astfel, s-a eliminat informația privind adresa de domiciliu din formatul tipărit al cărții electronice de identitate, aceste documente având tipărite doar următoarele informații:
A. Față:
B. Verso:
Ultima dintre hotărârile apărute în martie, HG 230/2025, a aprobat procedurile de colectare a datelor biometrice pentru emiterea cărţii electronice de identitate, precum și de ștergere a datelor stocate în bazele de date ale autorităților.
În esență, ea vizează reglementarea procedurii de preluare a impresiunilor papilare și a imaginii faciale, a procedurii de distrugere a datelor asociate cărții electronice de identitate și cărții de identitate simple, stocate în bazele de date, și clarificarea unor aspecte referitoare la situația în care preluarea impresiunilor papilare este imposibilă.
Apropo de prelevarea amprentelor, sunt exceptate de la această procedură persoanele cu vârsta de până la 12 ani și cele pentru care preluarea amprentelor digitale este fizic imposibilă.
Important! Ministerul Internelor zice că noua carte electronică de identitate se eliberează actualmente în județele Bacău, Bihor, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Ialomița, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș și Vaslui, respectiv în municipiul București.
Comentarii articol (3)