Plata indemnizației pentru creșterea copilului se suspendă sau încetează în situații precum împlinirea vârstei de doi ani a copilului (sau trei ani, în cazul copilului cu handicap), decesul copilului sau al beneficiarului, pierderea drepturilor părintești sau îndepărtarea legală a beneficiarului de la exercitarea tutelei.
De asemenea, suspendarea sau încetarea plății intervine dacă beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile legale pentru încredințarea copilului în vederea adopției sau menținerea măsurii de plasament, dacă execută o pedeapsă privativă de libertate sau este în arest preventiv mai mult de 30 de zile, dacă copilul este abandonat sau internat într-o instituție de ocrotire publică ori privată, sau dacă beneficiarul obține venituri impozabile înainte ca copilul să împlinească vârsta de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap.
Plata se suspendă și în cazul în care, timp de trei luni consecutive, se constată returnarea mandatelor poștale trimise beneficiarului.
Indemnizația pentru creșterea copilului se acordă persoanelor care au obținut venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Sunt luate în considerare veniturile din salarii și asimilate acestora, din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură, conform Codului fiscal.
Pentru a beneficia de indemnizație, solicitantul trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții: să fie cetățean român, cetățean străin sau apatrid, să aibă domiciliul sau reședința legală în România și să locuiască efectiv în țară împreună cu copilul sau copiii pentru care solicită indemnizația, ocupându-se personal de creșterea și îngrijirea acestora.
Aceste prevederi sunt aplicabile și persoanelor care se încadrează în condițiile stipulate de Regulamentul (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și de Regulamentul (CE) 987/2009 referitor la procedura de aplicare a acestuia.
Pentru cei ce nu stiu, Regulamentul (CE) 883/2004 stabilește reguli pentru a proteja drepturile sociale ale persoanelor care se deplasează în interiorul UE, asigurând egalitatea de tratament, cumularea perioadelor de asigurare și exportabilitatea prestațiilor. Regulamentul abordează diverse aspecte, inclusiv prestațiile de boală, maternitate, invaliditate, limită de vârstă, deces, șomaj și familiale, definind termeni specifici și instituind mecanisme de cooperare administrativă.
Comentarii articol (0)