Una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană fizică pentru a putea cumpăra o mașină prin programul Rabla este să se angajeze “să predea către un colector autorizat un autovehicul uzat aflat în proprietatea sa ori a cedentului”.
Astfel, solicitantul care nu deține un autovehicul uzat se poate înscrie în programul Rabla, cu condiția asumării în favoarea sa de către cedent a obligațiilor de predare pentru distrugere și radiere din circulație a unui autovehicul uzat.
Așadar, cei interesați să-și cumpere mașină nouă cu sprijin de la stat nu trebuie să caseze propria mașină veche, ci pot prelua un tichet de la o altă persoană, numită cedent, care casează o mașină veche în numele celui care dorește să solicite ajutorul de stat.
Potrivit ghidului Rabla, cedent este “proprietarul autovehiculului uzat care nu dorește să beneficieze de finanțarea din Fondul pentru mediu, acordată prin program sub formă de ecotichet, și care se obligă să predea spre distrugere și să radieze din circulație propriul autovehicul uzat, în favoarea solicitantului”.
Cedent poate fi:
- persoana fizică având domiciliul sau reședința în România, care deține în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său, moștenitorii acesteia sau cea care l-a dobândit printr-o decizie judecătorească, partaj sau donație, după caz;
- persoana juridică română, cu sediul profesional în România, care deține în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său, dobândit printr-o hotărâre judecătorească, hotărâre a consiliului local, preluare de patrimoniu, reorganizare, după caz.
Apoi, atât solicitantul, cât și cedentul trebuie să respecte condițiile și termenele ghidului Rabla. De pildă, pe lângă declarația amintită mai sus, cedentul trebuie să transmită solicitantului și un certificat de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele cedentului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul, nu mai vechi de 30 de zile la momentul înscrierii în program.
„Asumarea cedării în favoarea solicitantului este irevocabilă, cu excepția situației în care solicitantul renunță la achiziționarea autovehiculului nou. Cedentul nu are niciun drept să obțină ecotichetul sau să emită pretenții de orice natură în fața AFM (Administrația Fondului pentru Mediu - n. red.) sau a producătorului validat. AFM și producătorul validat nu răspund față de solicitant pentru eventualele prejudicii cauzate acestuia de către cedent”, conform ghidului.
Totodată, cedentul nu poate să promită mai multor solicitanți casarea aceleiași mașini vechi. “Nerespectarea acestei condiții atrage anularea tuturor cererilor de finanțare astfel obținute și excluderea cedenților și autovehiculelor uzate din program, fără posibilitatea reînscrierii acestora”, după cum e precizat în ghid.
Mai multe detalii despre noul ghid al programului Rabla pot fi găsite în această secțiune.
Comentarii articol (0)