UNBR subliniază că punctul de vedere exprimat este unul strict profesional și instituțional. El nu are legătură cu funcții publice sau opțiuni politice și nu exprimă o susținere personală. Scopul este apărarea principiilor care fundamentează profesia de avocat și protejarea exercitării libere a acesteia în statul de drept.
UNBR consideră că statul are obligația să adopte politici ferme și coerente pentru combaterea violenței domestice, ca formă de protecție reală față de victime și de garantare a demnității umane.
În același timp, Uniunea atrage atenția că stigmatizarea sau sancționarea socială a avocatului pentru conținutul apărării formulate în instanță contravine valorilor democratice și poate genera un climat de intimidare profesională, incompatibil cu exercitarea liberă și independentă a profesiei.
Dincolo de contextul particular, UNBR consideră oportun să reafirmăm un principiu esențial al statului de drept: fiecare persoană are dreptul la apărare, indiferent de gravitatea acuzației aduse. Avocatul își exercită rolul într-un cadru legal, în numele clientului, fără a-și asuma faptele sau pozițiile acestuia.
Așa cum a subliniat și Comisia Europeană în rapoarte recente privind justiția, asocierea avocatului cu faptele clientului este o tendință periculoasă care riscă să slăbească garanțiile fundamentale ale procesului echitabil și să afecteze funcționarea întregului sistem de justiție.
- Avocatul nu este autorul faptelor cercetate și nu poate fi identificat cu poziția procesuală pe care o susține.
- Rolul său este de a asigura că orice acuzat beneficiază de apărare în condiții legale și echitabile.
- Exercitarea apărării nu poate deveni motiv de discreditare profesională.
UNBR avertizează că astfel de reacții publice riscă să creeze un efect de descurajare periculos pentru avocați, afectând, în cele din urmă, drepturile fundamentale ale cetățenilor. Într-o societate democratică, nu există justiție fără apărare și nu poate exista apărare eficientă într-un climat de presiune publică sau teamă.
„Facem apel la toți actorii instituționali, mediatici și civici să evite formulări sau atitudini care pot afecta functia avocatului în procesul de justiție și să susțină, printr-o atitudine echilibrată, valorile care garantează funcționarea corectă a sistemului judiciar. Profesia de avocat rămâne angajată în apărarea valorilor fundamentale ale statului de drept și în sprijinirea unei justiții în care toate părțile – victime, inculpați, martori – beneficiază de drepturi reale, efective și respectate”, se arată spre finalul comunicatului.
Comentarii articol (0)