avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Activitate adax

Activitate adax

Salariatul va fi pontat corespunzator cu orele lucrate/prezente la locul de munca, dupa cum si salariul va fi proportional cu orele lucrate. Nu il puteti ponta nemotivat cata vreme el poate face dovada prin diverse mijloace ca a prestat munca o parte din zi.
Buna ziua!
Intr-o companie de transport avem urmatoarele situatii de program de lucru:
1 Salariati care lucreaza doar la program de zi
2 Salariati care lucreaza si la program de zi si de noapte (combinat in functie de comenzi)
3 Program doar de noapte nu exista
4 Program inegal reglementat in art. 113 si 116 din Codul Muncii nu exista.

Stim ca in CIM la timpul de lucru putem trece ore zi / ore noapte / inegal

Intrebare 1 Cum putem trece programul de lucru in CIM pentru situatia de la punctul 2, tinand cont ca ei nu lucreaza doar de zi, doar de noapte sau inegal?

Va multumesc!
Buna ziua
In conditiile in care exista o lege Legea nr. 195 din 7 septembrie 2020 privind statutul personalului feroviar care prevede la Articolul 26 ca salariatul supus cercetării disciplinare prealabile se poate adresa in termen de 7 zile lucratoare Consiliului de disciplină, contestând modul în care s-a desfășurat cercetarea disciplinară prealabilă si este precizat acest lucru in decizia de penalizare, mai este necesar sa se precizeze in decizie si faptul ca "Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii" prevazuta de Codul muncii?
Multumesc!
Daca in regulamentul intern si/sau fisa de post este prevazut acest lucru, da, sunteti obligat.
La o companie cu angajati care lucreaza in timp inegal, comanda personalului se face telefonic prin dispecerat, se intampla ca salariatii sa nu raspunda la telefoanele dispecerilor pentru preluarea comenzilor si/sau sa nu onoreze comanda primita, caz in care salariatii sunt pontati nemotivati.
Avand in vedere cele mai sus mentionate am urmatoarele intrebari:

- Tinand cont de Codul Muncii art (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile fapt ce ma duce cu gandul ca nu vom ponta nemotivat, nu vom suspenda si nu vom transmite in revisal suspendarea inainte de a efectua o cercetare disciplinara?

- Tinand cont ca aceste absente nemotivate se transmit in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.conform legislatiei, aceasta “data a suspendarii” este considerata ca fiind data de la care a inceput sa absenteze sau data la care in urma cercetarii disciplinare se stabileste caracterul nemotivat al absentei/ caracterul vinovatiei?

- In situatia in care pana la termenul stabilit de lege prezinta un certificat medical sau are la sfarsitul lunii norma legala de ore lucrata integral, mai ramane valabila suspendarea pentru absentele respective?

- Conform Art 120 Codul muncii, munca suplimentara nu poate nu poate fi efectuata fara acordul salariatului. In cazul in care la angajare salariatul isi exprima acordul pentru efectuarea orelor suplimentare, mai este necesar si acordul punctual pentru situatiile aparute pe parcurs?


Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca firma, in cadrul programului de fidelizare a salariatilor acorda un imprumut rambursabil si fara dobanda trebuie sa retina salariatului impozit si contributii pentru o dobanda pe care ar fi perceput-o o banca ? Mentionez ca activitate de creditare a salariatilor nu se desfasoara in mod regulat, prin departamente specializate, cu obtinere de venituri din dobinzi care sa detina o pondere importanta in totalul veniturilor societatii, ci se desfasoara in mod ocazional, limitat, intimplator si nu exista venituri din dobinzi percepute de la salariati ceea ce inseamna ca nu este o creditare cu titlu profesional, astfel neexistand nici un impediment in acordarea acestor imprumuturi salariatilor.
Avand in vedere faptul ca imprumuturile sunt rambursabile si nepurtatoare de de dobanda vor mai fi ele considerate avantaje de natura salariala si se mai impoziteaza cu impozit pe venitul din salariu si cu contributii?
Va multumesc!
Buna ziua!
In conditiile in care Asociatia de proprietari nu mai are cenzor si CEX doreste sa ia un cenzor remunerat, insa proprietarii nu doresc asta cum procedam?
Legat de Art.53 lit. k) unde se spune ca AGA "mandateaza preşedintele şi comitetul executiv pentru angajarea şi eliberarea din functie a administratorului, cenzorului/comisiei de cenzori sau a altor angajati ori prestatori, in scopul administrarii şi bunei functionari a condominiului", ei considera ca sunt mandatati de AGA sa aleaga dintre ofertele prestatorilor de servicii si sa semneze contracte fara sa ne mai intrebe pe noi, spunand ca sunt mandatati, desi in afara de primul comitet ales, nu au mai fost mandatate expres si urmatoarele comitete alese (evident constituite din alti membrii). Considera ca mandatul unui CEX este transmisibil si urmatorului CEX, indiferent daca s-a ales altul si-a schimbat componenta membrilor.
In conditiile in care presedintele asociatiei de proprietari, un membru al Comitetului executiv si cenzorul si-au dat demisia si au fost alese alte persoane in Comitetul executiv prin hotarare AGA, este necesara o noua mandatare a noului CEX din partea AGA? Noii membrii ai CEX considera ca mandatul acordat fostului CEX le este transmisibil.