avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Activitate adax

Activitate adax

Daca in regulamentul intern si/sau fisa de post este prevazut acest lucru, da, sunteti obligat.
La o companie cu angajati care lucreaza in timp inegal, comanda personalului se face telefonic prin dispecerat, se intampla ca salariatii sa nu raspunda la telefoanele dispecerilor pentru preluarea comenzilor si/sau sa nu onoreze comanda primita, caz in care salariatii sunt pontati nemotivati.
Avand in vedere cele mai sus mentionate am urmatoarele intrebari:

- Tinand cont de Codul Muncii art (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile fapt ce ma duce cu gandul ca nu vom ponta nemotivat, nu vom suspenda si nu vom transmite in revisal suspendarea inainte de a efectua o cercetare disciplinara?

- Tinand cont ca aceste absente nemotivate se transmit in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.conform legislatiei, aceasta “data a suspendarii” este considerata ca fiind data de la care a inceput sa absenteze sau data la care in urma cercetarii disciplinare se stabileste caracterul nemotivat al absentei/ caracterul vinovatiei?

- In situatia in care pana la termenul stabilit de lege prezinta un certificat medical sau are la sfarsitul lunii norma legala de ore lucrata integral, mai ramane valabila suspendarea pentru absentele respective?

- Conform Art 120 Codul muncii, munca suplimentara nu poate nu poate fi efectuata fara acordul salariatului. In cazul in care la angajare salariatul isi exprima acordul pentru efectuarea orelor suplimentare, mai este necesar si acordul punctual pentru situatiile aparute pe parcurs?


Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca firma, in cadrul programului de fidelizare a salariatilor acorda un imprumut rambursabil si fara dobanda trebuie sa retina salariatului impozit si contributii pentru o dobanda pe care ar fi perceput-o o banca ? Mentionez ca activitate de creditare a salariatilor nu se desfasoara in mod regulat, prin departamente specializate, cu obtinere de venituri din dobinzi care sa detina o pondere importanta in totalul veniturilor societatii, ci se desfasoara in mod ocazional, limitat, intimplator si nu exista venituri din dobinzi percepute de la salariati ceea ce inseamna ca nu este o creditare cu titlu profesional, astfel neexistand nici un impediment in acordarea acestor imprumuturi salariatilor.
Avand in vedere faptul ca imprumuturile sunt rambursabile si nepurtatoare de de dobanda vor mai fi ele considerate avantaje de natura salariala si se mai impoziteaza cu impozit pe venitul din salariu si cu contributii?
Va multumesc!
Buna ziua!
In conditiile in care Asociatia de proprietari nu mai are cenzor si CEX doreste sa ia un cenzor remunerat, insa proprietarii nu doresc asta cum procedam?
Legat de Art.53 lit. k) unde se spune ca AGA "mandateaza preşedintele şi comitetul executiv pentru angajarea şi eliberarea din functie a administratorului, cenzorului/comisiei de cenzori sau a altor angajati ori prestatori, in scopul administrarii şi bunei functionari a condominiului", ei considera ca sunt mandatati de AGA sa aleaga dintre ofertele prestatorilor de servicii si sa semneze contracte fara sa ne mai intrebe pe noi, spunand ca sunt mandatati, desi in afara de primul comitet ales, nu au mai fost mandatate expres si urmatoarele comitete alese (evident constituite din alti membrii). Considera ca mandatul unui CEX este transmisibil si urmatorului CEX, indiferent daca s-a ales altul si-a schimbat componenta membrilor.
In conditiile in care presedintele asociatiei de proprietari, un membru al Comitetului executiv si cenzorul si-au dat demisia si au fost alese alte persoane in Comitetul executiv prin hotarare AGA, este necesara o noua mandatare a noului CEX din partea AGA? Noii membrii ai CEX considera ca mandatul acordat fostului CEX le este transmisibil.
Buna ziua!
Daca fac o sesizare la niste institutii ale statului privind incalcatrea dreptului meu de cetatean de catre o firma de transare carne, aflata in imediata apropiere a locuintei mele, este normal ca aceste institutii ale statului sa livreze numele meu detinatorilor acestei firme care ulterior s-au interesat despre mine prin terte persoane?
O societate construieste un ansamblu residential si vinde apartamentele. Cand primeste factura de la furnizorul de utilitati (gaz, energie electrica etc) si refactureaza catre persoanele fizice care au cumparat apartamentele are dreptul sa perceapa comision de refacturare?
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie!
Daca firma are implemetat un sistem in care salariatii introduc online zilele pentru care solicita CO, mai este nevoie de cererea scrisa?
La un control ITM putem face dovada in acest sistem ca salariatul a solicitat acele zile?
Va multumesc!
Buna tuturor!
Referitor la Legea nr. 59/2020 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea su completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 (publicat în Monitorul Oficial nr. 416 din 19.05.2020) am doua nelamuriri si asta din cauza celor de la ANOFM care m-au bulversat cu raspunsurile lor:
Se acorda zile libere unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor, in conditiile Legii nr. 19/2020, in anul 2020, si pe perioada imediat urmatoare incetarii starii de urgenta, pana la incheierea anului scolar (31 augut) sau pana la terminarea cursurilor (12 iunie)?
Care este termenul in care primesc angajatorii banii de la ANOFM pentru indemnizatiile de somaj tehnic? Desi in lege nu este precizat(sau imi scapa mie), ei zic ca in 15 zile lucratoare.
Multumesc pentru parerile voastre!