avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters178725

Activitate ContSters178725

Răspuns la discuția concediu medical
Concediul este platit de fiecare angajator. Originalul concediului este prezentat la angajatorul un de este functia de baza si la ceilalti angajatori se preda copie.
Vi se va retine in fiecare luna o suma de 1/3 din salariu pana la max 1/5. Retinerile se vor face pana cand Cosmote-ul recupereaza suma pe care sustine ca o aveti de plata.
CCC se incheie la data cand copilul implineste 2 ani. Deci angajata trebuie sa se prezinte la munca. Chiar daca nu vine sa faca cererea de desuspendare, tot o desuspendati. Actul aditional il puteti face, dar ramane de vazut daca angajata vine sa-l semneze. Din momentul desuspendarii poate demara procedura de desfiintare a postului. Eventualele instiintari pe care va trebui sa le inmanati angajatei le puteti trimite prin posta cu confirmare de primire, daca ea nu vine personal.
Răspuns la discuția Perioada de preaviz
Preavizul se prelungeste daca angajatorul solicita acest lucru. Poate sa renunte la preaviz. De asemenea, in perioada preavizului aveti aceleasi drepturi si obligatii pe care le aveati inaintea depunerii demisiei, deci aveti si dreptul la concediu.
Prin depunerea demisiei angajatorul doar ia la cunostinta ca vreti sa plecati.
Răspuns la discuția Norma redusa la gravide?
Aceasta reducere a normei zilnice nu va afecteaza salariul. Veti fi platita ca si cum ati lucra 8 ore. Contributiile la sanatate, pensie, somaj nu vor fi nici ele efectate pentru se calculeaza la salariul intreg.
Depinde si de formatul fisei de pontaj. Unii inspectori insista sa li se arate un document cu prezenta la munca si cu semnatura fiecarui angajat. Daca formatul pontajului ii multumeste pe inspectori, toata lumea e fericita.
Răspuns la discuția transfer
Chiar si in mediul privat se foloseste termenul de "transfer" in companiile cu mai multe puncte de lucru si care muta angajati de la un punct la altul pe perioade mai mari decat cele permise de "detasarea" din Codul Muncii.

Sunt companii unde acest "transfer" este posibil fara ca angajatul sa demisioneze si sa fie reangajat la cealalta locatie, dar tine de softul de gestiune folosit. Deci e o problema de IT.
Sunt si situatii unde softul folosit nu permite "transferul" electronic al datelor angajatului.
multi angajatori apeleaza la aceata metoda de a constange angajatii (retinerea carnetului de munca) insa nu e legala. Inteleg ca angajatorul vrea sa retina acea "imputatie" din ultimul salariu.
Avand in vedere ca CIM (ITM-ul nu are ce sa faca) a incetat, va ramane calea instantei.
intocmiti un test cu intrebari legate de aspectele RU care va intereseaza. Il intrebati exact ce vreti sa vedeti daca stie.
daca sunteti multumit de raspunsuri inseamna ca stie. testul il puteti da la interviu.
Răspuns la discuția CODUL MUNCII
pe perioada acestor concedii nu se poate desfasura cercetarea disciplinara. se poate comunica adresa de convocare sau daca cercetarea a avut loc si apoi angajatul a intrat in concediu, pe perioada concediului se poate comunica decizia de sanctionare.

e posibil ca fiind in concediu, angajatul sa nu se prezinte la cercetare si are un argument: este in concediu medical .