avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Activitate Vasile Butucaru Vasile

Activitate Vasile Butucaru Vasile

Participarea la sedinta de mediere este optionala, medierea ca procedura alternativa de solutionare a conflictelor este un drept nu o obligatie.
In anumite cazuri expres prevazute de catre lege, reclamantul inainte de a formula cererea de chemare in judecata este obligat sa faca dovada incercarii rezolvarii diferendului prin mediere, ca alternativa la procedura judecatoreasca.
Daca nu se face aceasta dovada, in acele cazuri de exceptie, instanta de judecata va putea invoca exceptia "inadmisibilitatii"cererii introductive de chemare in judecata, putand dispune anularea acesteia, exceptia putand fi invocata si din oficiu de catre instanta de judecata.

Va doresc o zi buna, si ma bucur ca am putut sa va ofer ajutor.
Sigur este avocat, inscris in Baroul traditional?, v-ati interesat?, pentru ca la moda sunt si avocati care pur si simplu isi constituie propriul barou, si pretind ca sunt avocati, atat avocatul cat si consilierul juridic trebuie sa faca parte dintr-o forma de exercitare a profesiei recunoascuta de catre lege, altfel atat unul cat si celalalt exercita profesia fara drept.
Reantorcandu-ma la problema dvs nu ati indicat obiectul dosarului pentru a va putea oferii informatia exacta , iar pentru acest motiv am sa va ofer doua informatii motivate, atat din penal cat si din civil:

civil: Termenul de declarare a apelului cat si recursului este de 15 zile de la comunicarea hotararii de fond in conformitate cu dispozitiile art. 284 alin 1 din Codul de procedura civila pentru apel, si art. 301 din Codul de procedura civila pentru recurs.Despre recursul facut in civil peste termen exista o dispozitie legala materializata prin art. 310 din Codul de procedura civila care prevede: Daca nu se dovedeste la prima zi de infatisare, ca recursul a fost depus peste termen sau daca aceasta dovada nu reiese din dosar, el se va socoti facut in termen"-deci daca dosarul este in civil, bine este ca ati formulat recurs, poate magistratul nici nu va pune in discutie din oficiu tardivitatea formularii recursului, iar daca o va face, aducei la cunostiinta acestuia motivat faptul ca un avocat v-a indus in eroare, ca va formula recurs, dar atentie recursul trebuia si motivat prin aceiasi cerere de recurs, sau motivat inlauntrul termenului de recurs, numai in penal subzista regula potrivita careia se poate declara recurs, sau apel dupa caz, iar motivarea propriu zisa a cailor de atac sa se faca ulterior cu cel putin 5 zile inaintea primului termen de judecata - pentru - recurs dispozitiile art. 385 indice 10, si cel mai tarziu pana in ziua judecatii in cazul apelului in penal conform dispozitiile art. 374 din Codul de procedura penala, in civil insa cererea de recurs trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu si motivele, sau motivele de recurs pot fi depuse si separat, dar inlauntrul termenului de 15 zile de la comunicarea hotararii de fond.

penal: Potrivit art. 385 indice 3 din Codul de procedura penala, Termenul de recurs este de 10 zile daca legea nu dispune altfel, dispozitiile art. 363-365 privind data de la care curge termenul de recurs, repunerea in termen, se aplica in mod corespunzator.
Asadar ne intoarcem la dispozitiile art. 365 din Codul de procedura penala unde este statuat faptul ca : " "Apel peste termen", dispozitia care se aplica asa cum am aratat si recursului, partea care a lipsit la toate termenele de judecata cat si la pronunatare poate declara apel sau recurs dupa caz si peste termen, dar nu mai tarziu de 10 zile de la data, dupa caz a inceperii executarii pedepsei sau a inceperii executarii dispozitiilor privind despagubirile civile, este bine de stiut ca apelul peste termen nu suspenda executarea, si la cerere instanta poate suspenda executarea hotararii atacate.
In art. 364 se reglementeaza o alta instuitutie procesual penala si anume "Repunerea in termen", unde apelul declarat peste termen este considerat ca fiind facut in termen daca instanta de apel constata ca intazierea a fost determinata de o cauza temeinica de impedicare iar cererea de apel a fost facuta in cel mult 10 zile de la inceperea executarii pedepsei sau a despagubirilor civile.

Cu tot respectul,
Răspuns la discuția Motivare sentinta
Se comunica doar extrasul de pe dispozitivul hotararii penale, la cerere expresa vi se va elibera toata hotararea in ansamblu care cuprinde si motivarea acesteia.
Atentie insa, in penal curgerea termenului pentru exercitarea cailor de atac este diferita de civil, astfel in baza 363 aliniatul 1 din Codul de procedura penala : "Termenul de apel(sau recurs dupa caz) este de 10 zile, daca legea nu distinge altfel.
In conformitate cu dispozitiile art. 363 alin 3 din Codul de procedura penala " "Pentru partea care a fost prezenta la dezbateri, sau la pronuntare, termenul curge de la pronuntare" , altfel spus, daca ati raspuns prezent, si instanta a luat act de prezenta dvs la data cand cauza penala a ramas in pronuntare, termenul de apel, sau recurs dupa caz curge de la pronuntare, adica din acea zi, desigur neintrand in calcul nici ziua cand incepe si nici ziua cand se termina.
Fac aceste precizari, pentru a venii in ajutorul dvs, de vreme ce ati primit extrasul de pe hotararea penala, si nu ati fost prezent la dezbaterile pricinii si nici la pronuntare, termenul de apel sau recurs dupa caz curge de la data comunicarii extrasului, nu asteptati motivarea hotararii pentru ca o veti face in zadar, si veti pierde dreptul de a formula o cale de atac.
Daca ati participat la dezbateri sau la pronuntare atunci, in situatia in care veti aprecia necesar si hotararea nu va multumeste, formulati calea de atac specifica de la pronuntare.

Pai, in primul rand cautati un mediator, prezenfati speta acestuia cu documentele care sustin diferendul apoi acesta va convoca partile pentru realizarea procedurii.
La final rezultatul va fi consemnat intr-un proces verbal de mediere, care va fi depus in instanta la dosar
puteti invoca prescriptia dreptului la actiune, la orice actiune procesuala cat si orice faza si procesuala, desigur dupa ce veti constata implinirea termenului
Nu expuneti foarte clar situatia reala, este necesar a prezenta daca in cadrul procesului penal, v-ati constituit parte civila, sau nu, cat si daca actiunea civila in cadrul procesului penal a fost solutionata.

In situatia in care in cazul procesului nu v-ati constituit parte civila, puteti formula cerere de chemare in judecata pe civil impotriva vinovatului de savarsirea infractiunii in speta, numai ca problema majora in acest caz este efectuarea timbrajului legal la valoarea pretentiilor solicitate in civil, achitand in acest sens taxa judiciara de timbru.

Avantajul solutionarii actiunii civile in cadru procesului penal este gratuitatea acesteia, astfel spus partea vatamata poate pana la citirea actului de sesizare sa se constituie parte civila cu orice suma si orice cunantum cu titlu de daune morale si daune materiale.
Asupra daunelor morale se va pronunta judecatorul avand in vedere ratiuni de apreciere obiectiva, si avand in vedere gravitatea cazului dedus judecatii cat si gradul de culpa, insasi jurisprudenta si practica judecatoreasca privind acordarea acestor sume de bani, este foarte clara in aceea ca se lasa la aprecierea intima a magistratului cuantumul daunelor morale.
In ceea ce priveste daunele materiale acestea trebuiesc dovedite, cu documente justificative.

Depinde de caz.

O zi buna, si ma bucur ca am putut sa va fiu de folos,

Răspuns la discuția datorie banca
Doar nu o sa trimita agenti secreti sa va gaseasca?!!! .......In baza contractului de credit incheiat cu unitatea bancara, se va demara procedura de executare silita, contractul de credit fiind titlu executoriu, urmandu-se procedurile de executare silita asupra tuturor bunurilor mobile si imobile detinute in tara.
Daca nu posedati bunuri mobile sau imobile care sa poata fi executate silit, si nici nu desfasurati activitate salariata in Romania pentru a va putea institui poprire salariala, atunci dosarul se va aseza confortabil in fisetul unui executor judecatoresc ales de unitatea bancara sau societatea de recuperare cu care banca are incheiat contract.
Finalitatea acestei executari poate fi declararea insolvabilitatii dvs si inchiderea dosarului de recuperare, pe cale de consecita se va restitui titlu executoriu unitatii bancare.
Desigur ca urmarirea dvs, pentru executare silita poate subzista.
Răspuns la discuția ucidere din culpa
Va pot raspunde faptul ca raspunderea penala este personala, astfel spus, cel care savarseste infractiunea de ucidere din culpa, va fi cercetat personal, si se va analiza de catre organele de ancheta intrunirea elementelor constitutive ale acestei infractiuni.
Pai nu vei putea, trebuia ca vechiul proprietar sa plateasca taxa, daca nu, patiti dvs, apoi o recuperati de la vechiul proprietar.
Atentie, este posibil ca vechiul proprietar sa aiba amenzi de circulatie neplatite, si pana la achitarea acesora primaria nu va va incasa taxa pentru inmatricularea autoturismuluii, si astfel veti avea multe probleme.
Răspuns la discuția Alcool la Volan
Din neatentie am scris gresit cred ca v-ati dat seama ca intentia mea a fost sa scriu " permisul va fi anulat"
Va mai sfatuiesc sa solicitati o expertiza medico-legala de calculare retroactiva a alcoolemiei, poate va iesi sub limita legala, si astfel procurorul va dispune scoaterea de sub urmarire penala.

Printre altele scuze pentru greseala de scriere, se mai intampla!