avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Activitate mihailaion

Activitate mihailaion

Buna ziua
-Am 51 ani , am cotizat la bugetul de pensii 23 ani si 5 luni
-din 2009 am certificat de handicap grad 1, grav si fac dializa, boala fiind polichidstoza renala(mostenita genetic mama decedata la 47 ani-1986)
-in 2012 am iesit la pensie-invaliditate gr.1, grav-
Intrebare:
Avand in vedere ca boala polichistica a fost dobandita la nastere(transmiterea acesteia facandu-se numai genetic), se poate considera ca a cotizat la buget, de pensii in cei 23 ani di 5 luni, fiind o persoana cu handicap din nastere, si pot solicita Casei de pensii reducereaa varstei standard de pensionare, conf.Legii 263/2010, art.58, lit.(a)?
Va rog sa ma informati, daca beneficiez de scutire plata impozit pe veniturile din inchiriere, avand in vedere ca sunt o persoana cu handicap gr.1, grav?Si care este baza legala?
Multumesc.
Va supun atentiei urmatoarea sesizare- contestatie:
Sunt bonlav de polichistoza renala(boala genetica), diabet zaharat tip 2(cu insulina), obezitate, am gradul 1 de handicap grav, fac dializa, iar in 20.09.2012, m-am pensionat conform deciziei medicale asupra capacitatii de munca nr.2658/04.09.2012 in care este stipulata cauza invaliditatii legea 263/2010 art.68-1c, in baza careia Casa locala de pensii Bucuresti sect.5, a emis decizia privind acordarea pensiei de invaliditate nr.191632/20.09.2012
.La data pensionarii in decizia de invaliditate nr.2658/04.09.2012, este trecuta ca data ivirii invaliditatii, data de depunere al dosarului pentru solicitare a pensionarii respectiv 31.08.2012, lucru total neadevarat, boala mea fiind de natura genetica(ereditara mostenita de la parinti) si a aparut cum este firesc la data nasterii mele respectiv 31.03.1970.(handicap preexistent)
Consider ca trebuia sa fiu pensionat si sa beneficiez de prevederile legii nr.263/2010 art.58 alin.1, lit (a)
,,Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;"
Ce trebuie sa fac in aceasta situatie, care ar fi calea legala pentru a indrepta aceasta eroare?

Am completat sesizarea cu urmatorul mesaj:
Referitor adresa nr.:191632/15.12.2014(primita posta in data de 24.12.2014) emisa de Casa de Pensii a Mun.Bucuresti, Directia stabiliri si plati prestatii, Casa locala de pensii sector [Editat];
In atentia D-nei [Editat] -Director executiv adjunct


Pentru clarificarea si sustinerea celor prezentate in contestatia/sesisarea mea CNPP nr.11204/15.10.2014, va transmit atasat urmatoarele documente:
-certificatul de incadrare in grad de handicap nr.557/19.02.2013- in care Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, care ma incadreaza in gradul de hanicap -1(unu) grav;
- certificatul medical nr.9/07.01.2015, emis de centrul de dializa Fresenius Nephrocare ,,Dr.Carol Davila", unde se specifica ca diagnosticul de ,,Polichistoza renala autosomal dominanta.Litiaza renala bilaterala, cu eliminari repetate de calculi" (
-extras din manual nefrologie- unde se specifica clar, ca boala,, polichistoza renala autosomal dominanta"este una de natura genetica, transmiterea boli este monogenica;
Ceace inseamna ca bola polichistoza renala mi-a fost transmisa la nastere, adica pe 31.03.1970, de la mama mea, care a decedat la vasta de 47 ani, in anul 1986, din cauza aceleiasi boli, polichistoza renala.
Ca urmare va rog sa indreptati eroarea ivita si sa beneficiez de prevederile legii nr.263/2010 art.58 alin.1, lit (a)
,,Art. 58 Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;"
Am primit urmatorul raspuns de l aDna [Editat]:
(1)
Buna ziua,


Dv. ati fost inscris la pensie de invaliditate ca urmare a incadrarii in grad de invaliditate de catre Comisia de expertiza medicala.
Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform art.58 din Legea nr.263/2010 trebuie sa prezenati un certificat de incadrare in gard de handicap emis in acest sens .Certificatul pe care l-ati anexat nu este emis pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform Legii nr.263/2010.

Cu respect,
[Editat]
(mesajul meu urmator)
Buna seara,

Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa elibereze certificatul la care va referiti?
Din cate inteleg eu, ma incadrez la art.58 litera (a), din legea 263/2010, si avand in vedere documentele pe care le-am anexat.

Un lucru este cert, bola polichistoza renala, in baza carea m-i s-a atribuit gradul de handicap in certificatul mediacal, mi-a fost transmisa genetic(la nasterea mea). Ca urmare am realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat.
Probabil credeti ca pentru rezolvarea cauzei, trebuie sa ma adresez instantelor de judecata.

Astept cu nerabdare opinia Dv-stra.

Cu respect,
Mihaila Ion

NU A MAI RASPUNS.
CREDETI CA SUNT INDREPTATIT SA IMI SUSTIN CAUZA IN INSTANTA??
Sunt persoana cu handicap grad 1, grav, am un certificat eliberat de comisia de specialitate -permanent.Mentionez ca handicapul nu este la membre sau ochi.Sunt tot odata pensionat medical, am drept de insotitor.
Vreau sa stiu, daca beneficiez de gratuitate pentru rovigneta pentru autoturismul ce il detin in proprietate pe numele meu??.
Răspuns la discuția Pensionare invaliditate
Boala polichistoza renala este dobandita genetic de la parinti(mama mea a decedat la 47 ani de aceasta boala), iar in 2009 cand am inceput dializa s-a emis certificatul de handicap gr.I grav, insa aceasta bola a fost transmisa de la parinti la data nasteriea mele respectiv 31.03.1970.Deci firesc handicapul este preexistent calitatii de asigurat, numai ca trebuia putina bunavointa si atentie din partea comisiei de pensionare care sa incadreze in lege cum trebuie.Nu trebuia sa depun vre-un document suplimentar.La data inceperii dializei eram sub efectul bolii agravate, si a socului dializei si nu cunosteam legea foarte bine ca sa pot ataca decizia de pensionare in termen legal.
In urma indrumarii Dvstra am scris la Casa Nationala de Pensii Publice, pe e-mail, la: petitii.sesizari@cnpas.org, unde am explicat situatia, sa vad ce vor raspunde.
Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea intrebare:
Sunt bonlav de polichistoza renala(boala genetica), diabet zaharat tip 2(cu insulina), obezitate, am gradul 1 de handicap grav, fac dializa, iar in 20.09.2012, m-am pensionat conform deciziei medicale in baza legii 263/2010 art.68-1c.La data pensionarii in decizia de invaliditate este trecut ca data ivirii invaliditati este data de depunere al dosarului pentru solicitare a pensionarii respectiv luna 08.2012, lucru total neadevarat, boala mea fiind de natura genetica si a aparut cum este firesc la data nasterii mele.
Consider ca trbuia sa fiu pensionat conf.prevederilor legii 19/2000, art.47, al.1lit.a.
Art. 47. - (1) Persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 3, astfel:
a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.
Mentionez ca am un grad de cotizare(ani de munca) de 22ani 11luni si27 zile, iar toata aceasta perioada s-a achitat cotizatiile salariale.
Credeti ca este corect cum s-a facut pensionarea mea?
Consider ca am primit o pensie foarte mica comparativ cu salariile mele din ultima perioada.
Am trimis pe adresa de emaill a ministerului sanatatii o sesizare, al acre nu am primit raspuns.
Intreb daca cunoasteti o adresa de email a Min.Sanatatii?Ce si cum trebuie sa fac in asa fel sa fiu luat in seama?
Ce facilitati legale are o persoana cu grad handicap 1 grav, la infiintarea unei firme sau AF si dupa aceea in timpul functionarii?
Răspuns la discuția Pensie de invaliditate
Bun, in legea 263/2010 si in HG 257/2011, scrie de pensia de invaliditate, dar intrebarea mea era cum se calculeaza, in conditiile date cand am un certif.incadrare in grad de handicap emis de o comisie de specialitate:grad de hanicap -unu, cod boala -N18, cod handicap 2, deficienta functionala grava-cu asistent personal.
Am 42 ani si o vechime in munca de cca 23 ani.Sufar de o boala numita polichistoza renala, dobandita ereditar.Din acest motiv au aparut si alte complicatii gen:diabet zaharat gr.2, obezitate, hipertensiune arteriala, iar pentru a ramane in viata trebuie sa fac hemodializa, trei sedinte /saptamana a cate 270min/sedinta; Am descoperit ca am aceasta boala in anul 2000, in urma unui litiaze renale, blocaj pe ambi rinichi.
Din anul 2009, fac hemodializa, iar din acea data mi-a fost eliberat de comisia de handicap de pe raza careia imi am domiciliul un certificat de handicap gradul 1 grav cu isotitor, ce se reactualizeaza anual.
Avand in vedere starea mea fizica, si faptul ca nu pot sa mai merg la serviciu, am decis ca trebuie sa ma pensionez medical.
As dori daca se poate sa ma informez ce trebuie sa fac pentru pensionare, de care lege de pensionare este aplicabila in cazul meu, cu se poate calcula pensia pe caz de boala de care pot beneficia. Multumesc.