avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Activitate Mioara Radulescu

Activitate Mioara Radulescu

Răspuns la discuția Decădere din drepturi
Decaderea din drepturi pentru neplata taxelor legale are ca efect stergerea cererii de inregistrare a desenului din Registrul National al cererilor. Aceasta inseamna ca desenul Dvs nu mai are protectie si poate fi folosit de alte persoane. Dreptul Dvs de autor exista chiar si fara inregistrare, dar dovedirea dreptului Dvs asupra desenului nu se mai poate face simplu cu o hartie emisa de OSIM si prezentata celui care foloseste desenul Dvs, ci trebuie sa depuneti o actiune in justitie impotriva persoanei,iar judecatoarului trebuie sa ii faceti dovada certa ca Dvs sunteti autorul un document care sa poarte data, dovada folosirii desenului, folosire ce poate fi identificata cu data etc).In justitie este destul de greu sa faci aceasta dovada mai usor este daca ai o inregistrare la OSIM.
Răspuns la discuția Protejare design
Schitele prin care sunt redate constructia unui produs nu sunt protejabile prin inregistrare ca desen sau model industrial. Prototipul functional, asa cum este el un produs finit, poate fi protejat ca model si prezentat prntru protectie la OSIM in trei dimensiuni sau fotografie.
Pentru detaliile de inregistrare cititi Legea 129/1992 republicata in 2010 si OG41/1998 republicata in 2006
Un acord de confidentialitate va asigura ca i-ati atras atentia partenerului sa nu divulge nimanui schita din anexa acordului, dar posibilitatile de control ale Dvs asupra actelor partenerului sunt infime, dat fiindca este imposibil a confrunta produsele similare din lume cu schita care ati incredintat-o partenerului ca fiind un secret intre partile acordului .
Cel mai eficient ar fi : dati schita contra cost, cu bani cash, la predarea ei.
Sa va angajati un avocat care are in portofoliu procese in domeniul proprietatii industriale( marci de comert, contrafacere) si care trebuie sa stie sa convinga instanta ca nu ati cunoscut actele de contrafacere a anvelopelor si a marcii VW, nu ati fost informat de firma straina asupra provenientei marfii contrafacute, ati fost un importator de buna credinta.
Carcaterul unitar al marcii comunitare este cea mai importanta caracteristica a acestei marci.Titularul unei marci comunitare obţine un titlu unic ce asigură o protecţie unitară pe întreg teritoriul Uniunii Europene şi care produce aceleaşi efecte în toate statele membre UE.Aceasta inseamna ca piata in care protectia unei marci comunitare este acoperita de întreaga piaţă a UE, având 27 de state şi peste 350 mil. de locuitori (respectiv, de potenţiali consumatori/utilizatori ai produselor sau serviciilor sub marcă ). Din pacate UE stie sa fie deasupra tuturor statelor si asta devine din ce mai evident.
Marca comunitara nu ar trebui sa aiba vreo sansa in fata numelui de domeniu daca , asa cum spune colegul meu de mai sus, ati inregistrat marca cu buna credinta si daca domeniul se refera produse sau servicii diferite de produsele si serviciile revendicate in inregistrarea marcii comunitare. Dar...exista un mare dar, daca marca comunitara a fost inregistrata cu invocarea unei prioritati, adica daca exista o marca anterior inregistrata in alt stat cu data anterioara inregistrarii numelui de domeniu al Dvs sau a fost invocata senioritatea acestei marci, Dvs nu aveti nicio snasa sa pastrati numele de domeniu si mai ales sa-l folositi. Consultati un avocat sau un consilier in Proprietate Industriala pentru a va face o cercetare a marcii comunitare sau cautati Dvs in internet site-ul: OHIM- search trademark ([ link extern ] .
Răspuns la discuția Inregistrare marca
Daca semnul a fost folosit ca nume de domeniu pentru un site, aceasta denumire va fi anterioara datei de inregistrare a unei marcii pentru aceleasi servicii si nu veti putea sa interziceti folosirea lui. Mai mult, se va pune intrebarea de ce tineti neaparat sa folositi acest semn ca marca inregistrata, daca ati cunoscut ca el apartine altei persoane. Nu va sfatuiesc sa cereti inregistrarea daca veti folosi marca pentru aceleasi servicii. Costurile ulterioare pot fii mari.
Răspuns la discuția Contract cesiune marca
Daca partile stiu exact ce vor, nu este nevoie de un model de contract. Dati titlul de "Contract de licenta pentru marca.....cu nr.de inregistrare...." Scrieti toate clauzele care le stabiliti de comun acord, inclusiv pretul licentei(redeventa din veniturile incasate, sau redeventa anuala) si neaparat trebuie sa indicati ce anume nu trebuie sa faca licentiatul cu marca respectiva. Acest contract se va depune la OSIM si pentru aceasta depunere citeste in Monitorul Oficial nr. 809 din 03.12.2010 din HG nr.1134 Regulament privind marcile art. 35. Este important sa inregistrati aceasta licenta la OSIM pentru ca ea va fi publicata in Buletinul de propeietate industriala si va fi opozabila tertilor, respectiv veti putea sa justificati tertilor ca "spectacolul...." este sub marca dumneavoastra.
Răspuns la discuția Contract cesiune marca
Cesiunea unei marci inseamna cedarea tuturor drepturilor asupra acestei marci(cedezi total marca). Daca am inteles bine, Dvs doriti sa incredintati marca spre folosire mai multor persoane sau firme. Acest mod este posibil prin CONTRACT/CONTRACTE DE LICENTA
(cedati dreptul de folosire a marcii doar in anumite conditii, dar ramaneti proprietarul acelei marcii). Pentru incheierea unui contract de licenta de folosirie a unei marci trebuie sa apelati la un avocat sau consilier in proprietate industriala. In acel contract, pe langa pretul licentei va trebui sa includeti conditiile in care licentiatul poate folosi marca, foarte important fiind stabilirea posibilitatii Dvs de a controla aceasta folosire, incluzand si veniturile licentiatului din aceasta folosire.
Răspuns la discuția Brevet
Daca brevetul nu este valid si in Romania, nu trebuie sa incheiati nici un contract pentru folosirea numai in Romania a inventiei. O conditie insa exista: nu aveti permisiunea sa exportati produsele pe care le facbricati conform inventiei, in nici un stat in care brevetul este valid. Atentie insa !!!! toate aceste verificari trebuie facute de catre un consilier in proprietate industriala( se verifica felul brevetului acordat in strainatate, respectiv daca este un brevet european, se verifica la OSIM daca exista un brevet national obtinut pe baza unei cereri internationale PCT; se verifica in care state brevetul este valid: se verifica validitatea prin plata taxelor de mentinere in vigoare, la zi, a respectivelor brevete in statele unde a fost acordat etc).
Răspuns la discuția Brevet
Un contract de licenta este documentul ce il puteti incheia, adica un contract in care titularul brevetului va da dreptul de folosire a inventiei. Trebuie insa sa verificati la OSIM daca titularul brevetului a platit taxele de mentinere in vigoare a brevetului in Romania( adica are dreptul exclusiv in vigoare) si daca data lui de inregistrare la OSIM nu este mai veche de 22 februarie 1995( adica brevetul este in interiorul intervalului de 20 de ani, cât prevede legea ca titularul sa poata avea drept exclusiv de exploatare a inventiei in Romania).