avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Activitate Gepetto25

Activitate Gepetto25

Concediul de ingrijitor conform art 152^1 este un concediu platit sau fara plata?
Buna seara,

Ziua libera platita ca urmare a vaccinarii anti Covid19 se mai acorda in baza Legii 55/2020 in mod obigatoriu de catre angajatori? - avand in vedere ca nu mai este stare de alerta

Merci!
Răspuns la discuția detasare transnationala
Merci mult!!

Citeam in Legea 16 si poate nu inteleg exact la ce se refera prevederile de mai jos, dar nu gasesc unde e prevazut 24 luni.
Articolul 6^1
(1) În cazul în care durata efectivă a detașării depășește 12 luni, întreprinderile prevăzute la art. 3 lit. a) garantează salariaților detașați pe teritoriul României, cu respectarea principiului egalității de tratament, suplimentar față de condițiile de muncă și de încadrare în muncă prevăzute la art. 6, toate condițiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile acestora potrivit legislației naționale și contractelor colective de muncă aplicabile.
(2) În cazul în care durata efectivă a detașării depășește 12 luni, întreprinderile prevăzute la art. 3 lit. a) nu pot să intervină asupra:
a) condițiilor de încheiere și de încetare a contractului individual de muncă, inclusiv a clauzelor de neconcurență;
b) contribuțiilor prevăzute de Legea nr. 1/2020.
(3) Perioada prevăzută la alin. (1) poate fi prelungită până la 18 luni, cu condiția transmiterii de către întreprindere a unei notificări motivate la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială prestează activitatea salariații detașați, cel târziu în ziua anterioară împlinirii termenului prevăzut la alin. (1).

Cornel Vasile a scris:

Durata maxima a detasarii pe teritoriul unui stat UE este de 24 de luni

Buna ziua,
Rog un sfat,

Care ar fi durata maxima pentru o detasare transnationala dintr-un stat UE pe teritoriul Romaniei ? - salariat din Germania care va fi detasat (cu formular A1) la o firma din Romania.
Buna seara, se poate o parere cu privire la urmatoarele nelamuriri:
- cum efectuez instruirea SSM, SU din moment ce sunt si salariati nevaccinati?
- cum efectuez instruirea (viza anuala talon) pt stivuitoristi, macaragiu daca nu sunt vaccinati?
- cum efectuez o instruire ("training") la locul de munca pentru un salariat nevaccinat? (Ex. Operare pc)

"Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate [...]"

raportat la:
HG 1238/26.11.2021
"6^2. se permite organizarea de cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesională care necesită activități practice, workshopuri, conferințe, precum și cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, în intervalul orar 5,00-21,00, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de protecție sanitară. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;"
Buna seara,
Un coleg angajat cu CIM ne-a anuntat ca a fost ales senator in cadrul Parlamentului Romaniei.

Ma ajutati va rog cu nelamuririle de mai jos:
- care este documentul in baza caruia voi suspenda CIM?
- care este data de inceput si data de sfarsit a suspendarii CIM? (mai ales pentru REVISAL si D112)
- care este temeiul legal al suspendarii CIM ?

Multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la angajarea in munca a unui cetatean chinez care are drept de munca stabilit prin permisul de sedere ca membru de familie al unui cetatean roman.

Mai precis, raportat la HG 905/2017 este nevoie sa avem la dosarul de personal un act de studiu:

Cetateanul chinez are un act de studiu emis in China si unul emis in Australia si cate o traducere autorizata in limba romana pt fiecare act de studiu (absolvire facultate)

Apreciati ca actele de studiu de mai sus ar trebui echivalate/recunoscute in Romania sau este suficient asa cum le am?
Dvs cum ati procedat in astfel de cazuri?

Vedeti vreun risc raportat la un control ITM?

Multumesc
Răspuns la discuția cetateni UK angajati in RO
Multumesc!!
Buna ziua,

Stiti cumva daca exista vreo norma interna tranzitorie care reglementeaza situatia cetatenilor UK angajati cu CIM in Romania? Ce se intampla dupa Brexit?

La data incheierii CIM nu era nevoie de avizul de munca de la IGI. Dar ce facem, dupa Brexit, cu CIM-urile care au fost incheiate cand nu era nevoie de aviz de munca...
Care va fi regimul acestor CIM-uri , dar a cetatenilor UK ?

Multumesc!

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu o lamurire in ceea ce priveste formularea clauzei din CIM in cazul angajarii unui salariat pe durata suspendarii CIM a titularului de post (art 83 lit a Codul muncii).

Salariata "dna. Maria" – titular de post este in concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani din data de 08.02.2018 pana in 10.10.2019.

Din data de 12.11.2018 as dori sa o angajez pe "dna. Ana" pe durata determinata pe perioada suspendarii CIM lui Maria, in baza art 83 lit a.

Sunt intr-o oarecare dilema in ceea ce priveste formularea clauzei din CIM.

M-am gandit la:

„b) determinată, pe perioada cuprinsă între data de 12.11.2018 și data de 10.01.2019 adica pe perioada suspendării contractului individual de muncă al titularului de post (dna MARIA) conform art . 83 lit a) coroborat cu 84 alin 2 din Codul muncii. In cazul in care titularul de post (dna MARIA) solicita incetarea suspendarii si reluarea activitatii mai devreme de 10.01.2019, prezentul contract inceteaza de drept la data reluarii activitatii de catre titularul de post conform art 84 alin 2 coroborat cu art 56 alin. 1 lit. i Codul muncii”.

Ar fi si alta varianta?

Multumesc!