avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Activitate d_roxana

Activitate d_roxana

Intrebare: Un dezvoltator imobiliar a construit un bloc de apartamente destinate vanzarii. Marfa receptionata consta in apartamente, garaje subterane, boxe, locuri de parcare exterioare. Aceste locuinte urmeaza sa fie vandute catre persone fizice ca parte a politicii sociale cu cota redusa de TVA 5%.

In lege scrie " ... livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."
In anexa nr. 2 din Lege 50/1991 se definesc anexele gospodaresti astfel: "Constructiile cu caracter definitiv sau provizoriu, menite sa adaposteasca activitati specifice, complementare functiunii de locuire, care, prin amplasarea in vecinatatea locuintei, alcatuiesc impreuna cu aceasta o unitate functionala distincta."
In categoria anexelor gospodaresti, de regula in mediul rural, sunt cuprinse: bucatarii de vara, grajduri pentru animale mari, patule, magazii, depozite si altele asemenea.
In mod similar, sunt asimilabile notiunii de anexe gospodaresti si garajele, serele, piscinele si altele asemenea.
Doar apartamentele si terenul aferent apartamentului se factureaza cu cota redusa de 5%. Este corect? Grajele subterane, boxele, locurile de parcare exterioare sunt anexe gospodaresti si se factureaza cu cota standard 24%. Sunt garajele subterane, boxele si locurile de parcare toate cu nr. topo diferit anexe gospodaresti?
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: daca un individ este angajat intr-un loc de munca full time, se poate angaja part time (4 ore) in alt loc de munca?

Multumesc frumos!
Răspuns la discuția Angajare minor
Multumesc frumos!
Discuție Angajare minor
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: pot angaja un minor (pe 01.10.2015 implineste 18 ani) ca muncitor necalificat in constructii? Cf. codul muncii "(1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani." Cf. Convenţia nr. 59/1937 privind stabilirea vârstei minime pentru admiterea copiilor la
muncile industriale (revizuită) 1, nu se poate angaja decat cu acordul parintilor.

Ma puteti ajuta va rog?

Multumesc frumos!
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: o persoana juridica poate aplica amenzi angajatilor in caz ca nu poarta echipamentul individual de protectia muncii sau ca a adus prejudicii societatii pentru lucru defectuos? daca da ma puteti ajuta cu un material in care scrie lucrul acesta?

Multumesc frumos!
Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: sunt persoana juridica si am incheiat un contract de prestari servicii (cazare) cu x firma. In contractul cadru nu este mentionat pretul (fiind pe durata nedeterminata). La o perioada de 2 saptamani imi emite factura pentru plata. Avand in vedere legea care a intrat in vigoare din 09.05.2015 (pe un contract nu se mai poate incasa decat 5000 lei cash si restul prin banca), este valabil si pentru cazul meu?
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns!

Daca prestez servicii (executie constructii) si materialele achizitionate de prestator (de mine) pot sa fac act aditional la contract si sa stipulez faptul ca materialele le dau beneficiarului cu titlu gratuit?

Multumesc!
Dar mentionez faptul ca in domeniul de activitate 7112 (firma presteaza executie constructii - monopera+materiale), iar materialele sunt achizitionate de la furnizor, iar firma mai departe pentru a se putea descarca de gestiune le refactureaza. Ramane valabila incasarea pe zi de 10.000 lei?
Buna ziua,

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns! Daca sunt persoana juridica (vand materiale constructii) si incasez de la o persoana fizica peste 5000 lei este in regula?
Răspuns la discuția Prelungire perioada CIM
MULTUMESC FRUMOS!!!!