avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Activitate mrays99

Activitate mrays99

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand trebuie sa analizati termenii si conditiile contractuale convenite cu banca respectiva, care atentie trebuie sa fie in acord cu Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plata, act normativ care transpune o directiva europeana (anterior a fost alt act normativ, dar care era suficient de acoperitor dpdv al obligatiilor).
In aceste acte normative, banca (prestator de servicii de plata), are o serie de obligatii privind informarea clientilor sai, astfel incat acestea sa actioneze in cunostinta de cauza.
In plus, daca sunteti o persoana cu posibilitati financiare reduse si va incadrati in limitele prevederilor prevazute in legea nr. 258/2017 trebuie sa stiti ca aveti dreptul de acces la un cont de plăţi cu servicii de bază (din cate stiu eu sunt eligibile conturile deschise in moneda nationala si euro), adica fara sa platiti ceva sau daca platiti ceva, atunci aceastea sunt doar costuri minimale, cat sa acopere cheltuielile bancii.
Oricum din cate stiu ce este trecut de 3 an s-a cam prescris.
Sfatul este sa apelati la un avocat ca sa negociati cu banca ce anume aveti de platit in contextul legilor mentionate anterior...fiindca daca banca nu si-a respectat obligatiile legale, risca sa plateasca niste amenzi frumusele, mult mai mari decat cei 400 euro si s-ar putea sa fie interesata sa cada la pace.
Avet de asemenea posibilitatea de a apela la Centrul de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul bancar, unde se gasesc mediatori cu pregatire in acest domeniu si unde de regula se inchid litigii intr-o maniera convenabila pentru ambele parti (www.csalb.ro).
Este posibil ca dl dezvoltator sa nu aiba intabularea finalizata din diverse cauze ce nu tin de el (ex. Intarzieri termene ANCPI, alte autoritati) sau ce tin de el pentru ca nu le-a realizat in timp util (ex. Nu a finalizat in timp receptia cladirii din cvasimotive tehnice - gen modificari neuatorizate fata de documentatia aprobata, astfel ca nu i s-a eliberat procesul verbal la finalizarea lucrarii, nu are compartimentare/apartamentare, inregistrare rol fiscal, etc), nu are utilitati, etc.
In ultima instanta, daca a gasit alti cumpăratori la un pret mai bun, poate ca abia asteapta sa va dea doar ce bani ati dat cu titlul de avans (si practic a construit pe banii unora ca dvs) si apoi sa il vanda catre celalalt cumparator....sau poate este de buna credinta dar nu are capacitatea tehnica de a se incadra in timpul stabilit (dar asta nu este o scuza pentru el).
Ar tb sa stati la masa prieteneste cu el si sa ii puneti in vedere optiunile legale descrise mai sus de alti membrii din formum si... nu va lasati intimidat(a) daca nu respecta noul termen agreat de comun acord printr-un act aditional, care sa fie prelungit exclusiv in baza unor prezumtii realiste vis a vis de timp, nu fantezii. Bafta!

PS predarea nu are nici o valoare juridica fara CVC in forma autentica (incheiat la notar).

florin135135 a scris:

Am încheiat o promisiune de vânzare - cumpărare, in calitate de promitent cumpărător și mi s-a predat imobilul, dar constructorul a întârziat cu intabularea, îmi poate face contractul de vânzare cumpărare conform termenului din contract?
Ce se întâmplă dacă, de exemplu, constructorul nu respectă acel termen, iar eu nu fac nimic în acea perioadă de 6 luni în care pot cere instantei să il oblige să îmi vândă imobilul? Pot rămâne în apartament, sau mă poate da afară chiar dacă mi l-a predat?
Mulțumesc.

Ceva nu se leaga...pandemia a inceput in Romania prin martie 2020, iar starea de alerta a fost instituita prin mai 2020 - prin HG nr.. 394/2020 din 18 mai 2020, respectiv nu are vreo legatura cu anul mentionat de dvs. - 2019.
PV se contesta in termenul indicat chiar pe acest document - respectiv 15 zile calendaristice de la data primirii respectivului document.
Aveti grija ca neplata amenzii nu va scuteste de neplaceri, chiar daca ati plecat din tara...statul urmeaza sa va execute pentru recuperarea banutilor mentionati in PV, inclusiv a dobanzilor penalizatoare.
Poate doar incompetenta unor functionari publici ar putea sa va salveze, astfel incat la un moment dat, sa intervina prescrierea, daca acestia nu au intreprins in termen util demersurile legale.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Subscriu opiniei deja formulate...cel mai probabil dezvoltatorul nu a obtinut documentele necesare pentru intabulare pentru redactarea in forma autentica a contractului, iar aceasta poate sa fie generata de neobtinerea documentelor de receptie a lucrarii (ex. din cauza unor eventuale problemele constatate la receptie precum nerespectarea documentatiei tehnice vizate spre neschimbare, lipsa unor documente eliberate de autoritati - autorizatie constructie, etc., neplata taxelor aferente eliberarii documentelor respective, lipsa utilitati, etc.).
Ar mai putea fi si altele gen...are credite la banci, si normal ca banca doreste sa isi recupereze banutii (la vanzare-cumparare virati banutii direct bancii)....si incearca sa mai traga de timp, in sensul ca el are interesul sa termine apartamentele celor care vor lua cu credit (acolo vine evaluator si cumparatorul va obtine credit doar daca este finalizat) si abia la final o sa bage in seama si pe cei care au platit cash.....nu ar fi rau sa va interesati la notarul unde ati facut precontractul....in precontract scrie clar si termenul cand trebuie sa va vedeti la notar pentru semnarea in forma autentica, iar dvs. tb sa fiti negresit prezent la termenul respectiv.
Chiar daca notarul va face jocurile dezvoltatorului, nu va lasati intimidat, daca la termenul fixat pentru semnarea in forma autentica dl. dezvoltator nu vine sa semneze, cereti notarului sa va elibereze un document (stie el ce anume), din care sa reiasa ca dvs. v-ati indeplinit obligatiile, insa dezvoltatorul nu....si apoi, nu prea aveti incotro, va trebui sa va cereti drepturile prin justitie (ex. banutii+dobanda+daunele fixate in antecontract sau imobilul, daca are toate actele necesare perfectarii vanzarii)....deh, cam astea sunt riscurile cand se dau banutii inainte.....nu stii daca mai ajungi sa fii si proprietar sau doar un simplu investitor ... suplimentar aveti si optiunea de a face cunoscut numele dezvoltatorului/ansamblului, astfel incat sa fie evitat de catre viitori cumparatori de buna credinta....asa se mai cerne graul de neghina.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa ce il evacuati pe fostul sot, inclusiv bunurile personale, va recomand sa incheiati un contract cu o firma de paza/monitorizare care va instaleaza sisteme antiefractie in locatie, astfel ca orice persoana care va intra prin efractie va fi imobilizata si predata politiei (va trebui sa fiti atenta si la termenii si conditiile ref. viitoare interventii).
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca anveloparea s-a realizat acum 12 ani si Primaria emite somatii de plata catre Asociatie, ar fi util ca asociatia sa isi angajeze avocat sa evalueze in ce masura termenul de plata s-a prescris (asa te poti trezi cu somatii de pe vremea lui Han-tatar) si daca se adevereste, atunci nici un locatar nu va mai plati un sfant, cu exceptia celor prilejuite de avocat, pe care ar putea sa le recupereze.
Este un efort comun pe care actualii proprietari & Asociatie de proprietari trebuie sa il faca, daca vor sa nu plateasca ceva pentru care cel mai probabil, in urma cu 12 ani doar Primaria isi luase angajamentul..
@M8hai D2.... Ideea era ca ambele parti sa constientizeze si sa isi asume partea de vina din ecuatie, oricare ar fi decizia fiecaruia (ex. De a face copilul, de a avorta, de a fi crescut fara tata, de a fi crescut impreuna, etc.)...fiecare trebuie sa aleaga ce drum doreste sa aibe in viata, dar sa si-l asume, cu bunele si relele care vin la pachet.
Cat despre cazuri date ca exemplu....iti readuc aminte cazul lui Boris Becker, fata lui fiind procreata in urma unei felatii, sub masa/debaraua unui restaurant, mama (chelnerita in respectivul restaurant) introducand ulterior continutul in corpul propriu (cel putin asa imi aduc aminte ca relata presa la momentul respectiv)....intr-o prima faza paratul nici nu a vrut sa recunoasca copilul (si este lesne de ce....in cazul lui cam cum am putea sa evaluam frustrarea?!), insa in urma procesului de paternitate s-a dovedit ca este tatic, asa ca a trebuit sa deschida portofelul corespunzator, chiar daca relatia cu mama rusoaica (parca) a fost una pasagera de tip one night stand, nici macar atata (fostul tenismen relata ca au fost cele mai scumpe secunde/minute din viata lui).....acum se plimba impreuna si este mandru de fetița lui care ii seamana leit....asa ca nu se pune problema existentei unei mentalitati specifice romanesti, desi nu exclud acest adevar, ci pun in balanta cum se procedeaza pe spete similare in state cu o democratie si justitie ceva mai avansata ca la noi (parca in UK s a judecat).
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Insasi numele de utilizator (ex. in eng) pare sa aiba o conotatie cu o trimitere subconstienta la starea de vina pe care cel mai probabil o resimtiti (IblameStefan=Dau vina pe / consider vinovat pe Stefan)...sunt contracte/tratate agreate, parafate, semnate, etc. la nivel international care nu se respecta (ex. a se vedea Ucraina-Rusia), dar o promisiune verbala desarta....viata nu este asa cum va doriti dvs. sa fie, este fix asa cum se intampla ea...

Incercati sa va limitati constientizarea evenimentelor la ce era/este in ograda/controlul dvs....aveati posibilitatea de a va proteja dvs. in continuare, daca nu doreati sa fiti tatic ...problema este ca dvs. vreti sa copilariti in continuare, refuzati sa va maturizati si sa va asumati responsabilitati...sau poate nu o iubiti pe domnisoara, respectiv nu aveti ganduri serioase, situatie in care ar fi fost corect/etic sa ii prezentati acest aspect....si cel mai probabil, daca ea avea ganduri serioase, ar fi iesit din relatie.....insa problema este ca va plac doar beneficiile, nu si obligatiile.

Spre exemplu, accidente se pot intampa oricand si in orice context (ex, daca erati la volanul unui auto si un pieton va face semn sa treceti, insa in final trece si el, respectiv il calcati, aveti impresia ca o sa fiti iertat de lege, doar pe baza unei invoieli ad-hoc, care poate fi dovedita inclusiv cu martori?!.....poate doar daca este dovedita ca fiind o celebra metoda de a face rost de bani, iar victima nu pateste nimic).

Incercati sa va asumati partea de vina, si atunci o sa fiti mai relaxat/impacat, iar odata ce va veni relaxarea o sa aveti o judecata mai limpede/corecta.....daca domnisoara doreste acel copil, trebuie sa va asumati deopotriva acest lucru, pentru ca acel copil nu are nici o vina, va trebui sa va asumati partea dvs. de contributie pentru cresterea acelui copil (ex. hrana, educatie, sanatate, etc), altfel urmare a traumelor pe care le va suferi (ex. familie monoparentala. neajunsuri financiare, bullingul colegilor, dezechilibru emotional, pentru ca va primi afectiune doar din partea mamei, mai ales daca ea nu se va casatori ulterior, etc) cel mai probabil va deveni un potential inadaptat la societate si va repeta aceleasi greseli ca ale parintilor.....puteti trai oare cu constiinta impacata stiind ca puteati sa faceti diferit lucrurile?!

Am convingerea ca sunt sanse mari sa va modificati parerea, mai ales daca se dovedeste ca este copilul dvs....de regula oamenilor li se activeaza/amplifica acest instinct matern/patern dupa momentul in care devin parinti....respectiv, daca o iubiti pe domnisoara, nu ar fi rau sa va ganditi si la varianta asta....in timp, cel mai probabil o sa va puneti intrebarea cum ati putut sa ganditi asa de nedrept/stupid....iar fiinta aceea mica si gingasa, sa inceapa sa devina TOTUL pentru dvs.....sa faceti lucruri pe care nu aveati incredere ca le puteti face vreodata, sa va inmuiati precum o carpa la auzul unui singur cuvant iesit din gurita..."tati"....

Poate ca nu ar fi rau sa consultati si un psiholog, faptul ca nu va asumati responsabilitati are de regula legatura cu stima & increderea in sine, deoarece nu va credeti capabil sa gestionati situatia in care va aflati si preferati sa fugiti ca un las, in loc sa o rezolvati chestiunea cu tact, viziune si inteligenta, asa cum ar face-o un barbat/gentleman adevarat.

Spor in reflectie/cugetare....si inspiratie maxima in alegeri!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@elena-preda...poate sa fie si dildouri de diverse marimi, grosimi, culori....principiul este cam acelasi ca la aeroport....cand intri pe o proprietate privata care produce bunuri & servicii de o anumita sensibilitate / valoare (ex. bijuterii, metale pretioase, industrii unde informatiile secrete/confidentiale cu privire la know-how, patente, etc. constituie un avantaj competitiv) este normal sa fie instituite astfel de masuri angajatilor, altfel te trezesti cu furaciuni sau bagi bani in cercetare-dezvoltare si te trezesti ca un angajat de al tau imbogateste concurenta.
In plus, in astfel de companii, inca de la angajare semnezi tot felul de acorduri in care accepti benevol astfel de controale, nu te obliga nimeni sa te angajezi la ei si sa iti intre in propria intimitate...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ne-ati starnit curiozitatea...in ce domeniu sunt astfel de cerinte, ca sa ne putem da seama daca sunt justificate astfel de masuri ....privind la proportionalitate....imi aduc aminte de vremurile cand se auzea ca cei care lucrau pe la uzinele Dacia veneau cu pisica de acasa ii baga segmenti pe gat pe post de colier si ii dadea drumul acasa, iar targurile auto erau pline de piese auto fara bon/factura si garantii....ma gandesc ca si conducerea a luat astfel de masuri pornind de la o situatie de fapt...