avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Activitate Ioana Voicu - Cabinet de avocat - Voicu Legal Partners

Activitate Ioana Voicu - Cabinet de avocat - Voicu Legal Partners

Potrivit Codului Muncii, in prezent sunt doua posibilitati pentru angajatorul aflat in dificultate pentru motive economice, respectiv:

1. angajatorul intrerupe temporar activitatea - ceea ce numim somajul tehnic. In aceasta situatie, angajatorul este obligat sa plateasca salariatilor o indemnizatie din fondul de salarii, de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca. Pentru indemnizatia platita pe perioada cat contractele individuale de munca sunt suspendate pentru somaj tehnic, se calculeaza, retin si vireaza toate contributiile aferente veniturilor salariale cu exceptia contributiilor la sistemul asigurarilor de somaj.

Potrivit Codului Fiscal - art. 296 indic. 16 lit. c16 - se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari pentru somaj - veniturile aferente periodei in care raporturile de munca sunt suspendate potrivit legii - fiind vorba de alte situatii decat cele aferente perioadei de incapacitate temporata de munca cauzata de boli obisnite.

In consecinta, pentru aceasta situatie, fiind suspendate contractele de munca, nu se datoreaza contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj.


2. angajatorul poate reduce saptamana de lucru de la 5 la 4 zile cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea reprezentantului salariatilor. In aceasta situatie, angajatorul, din punct de vedere procedural trebuie doar sa constate reducerea activitatii, ca urmare a diminuarii comenzilor, iar dupa o perioada care depaseste 30 de zile, va putea sa ia decizia reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, insa doar cu consultarea reprezentantului salariatilor. In aceasta situatie se platesc contributiile pentru orele efectiv lucrate.


In 2009 si 2010 au fost acordate facilitati la plata contributiilor, dar in prezent aceste facilitati nu se mai aplica.
Răspuns la discuția Infiintare PFA
Infiintarea unui PFA dureaza aproximativ o saptamana iar costurile sunt aprox 200 Ron.
Răspuns la discuția Ce tip de actiune ?
De asemenea puteti face plangere penala pentru furt sau abuz de incredere.
Răspuns la discuția investire formula executorie
In materie comerciala, hotararea, care este irevocabila, constituie titlu executoriu.

A se vedea in acest sens, art. 720 indice 9 din Cod Proc Civ. potrivit caruia "Pentru hotararea judecatoreasca data in materie comerciala, care se aduce la indeplinire prin executare silita, hotararea, purtand mentiunea ca este irevocabila, constituie titlu executoriu, fara efectuarea altor formalitati. "

Astfel , respectiva hotarare o veti legaliza doar si apoi va veti duce la executor pentru a incepe executarea.
Asa este, aceasta ratiune - a concilierii, este practic realizata atunci cand incercarea de conciliere a creditorului cu cealalta parte a avut loc in cadrul unei alte proceduri, cum este cazul somatiei de plata.

Deci asa cum am zis mai sus, nu mai pierdeti timpul si dati drumul la somatia de plata pentru a va putea recupera creanta.
discover a scris:

B
Vreau sa trimit intai debitorului o somatie .


Nu are sens sa mai pierdeti timpul cu trimiterea unei astfel de "somatii".

Introduceti direct la instanta somatia de plata, atata timp cat creanta dvs. este certa, lichida si exigiila, deci indeplineste conditiile cerute imperativ de O.G. 5/2001.

In cazul in care creanta pe care o aveti de recuperat de la respectivul debitor depaseste 100.000 Ron cererea de emitere a somatiei de plata o formulati pe rolul Tribunalului. In cazul in care suma este mai mica de 100.000 Ron cererea o formulati pe rolul Judecatoriei.
Răspuns la discuția investire cu formula executorie
Din cate am inteles, aveti un antecontract de vanzare-cumparare in care este inscrisa mentiunea, ca respectivul antecontract constituie titlu executoriu, corect??

In aceasta situatie, va duceti direct la executor cu respectivul antecontract pentru a incepe executarea silita, nu la instanta sa il investiti cu formula executorie.
Cererile de preschimbare a termenului la Registrul Comertului pe care le-am depus le-am redactat eu.....cand au vazut ca e cerere de preschimbare a termenului nici nu s-au mai uitat....ceea ce nu mai stiu este daca am mai platit ceva acolo..dar va vor anunta,

Bafta,
Cuantumul minim al creantei pentru a putea fi introdusa cererea este de 30.000 Ron, iar pentru salariati este de 6 salarii medii pe economie - art 3 pct 12 din Legea 85/2006 - privind procedura insolventei.
Răspuns la discuția dosar
De obicei, informatiile se actualizeaza peste 2 zile de la ultimul termen de judecata. Dar trebuie verificat.