avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Ce inteleg oamenii prin ,,avocat bun''?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Ce inteleg oamenii prin ,,avocat bun''?

Ce inteleg oamenii prin ,,avocat bun''?Ma refer la procesul penal.
Este o intrebare la care raspunsul nu este deloc clar.Oare ne-am putea edifica?

Spre exemplu, unii oameni zic ca sunt avocati buni cei care au un local in centrul Bucurestiului, altii spun ca cei ce au o vila ( mostenita), altii zic ca sunt avocati buni cei care au fost politisti, procurori sau judecatori, s.a.m.d.
Oare se poate da o definitie ( ne o definitie legala..., evident)
Cred ca am sa il contrazic pe dl.avocat care pare tentat la aprecieri generaliste.
Judecatorii se arata plictisiti cand este vorba despre avocati nepregatiti, terni,plictisiti sau uneori prea indestulati ca sa ii mai intereseze rezultatele muncii lor.
Sunt profesionisti adevarati,oameni de mare prestanta, care trezesc fiori inca de la intrarea in sala si care cand incep sa pledeze,din punct de vedere profesional,asculti argumente,asculti probleme de drept,asculti demonstratii de logica si de cultura juridica .
Atunci, vezi in spatele robei nu numai profesionistul de exceptie ,dar si omul de cultura,care nu s-ar exprima in instanta cu expresii de genul,"se merita" sau cu alte expresii argotice.,ci intr-o limba romana adevarata ,literara.
Eu nu contest existenta oamenilor la care ati facut referire.
Problema este ca totul se caracterizeaza printr-un formalism rigid si oamenii de care faceti vorbire apar din ce in ce mai rar.
De aceea vorbeam de o scara de valori sociale impusa de clienti care isi aleg avocatii pe criterii persoanale, iar acele criterii nu vizeaza ceea ce ati scris dvs., ci cu totul si cu totul alte criterii.
Asadar, eu nu contest existenta oamenilor respectivi, ci doar faptul ca acestia sunt din ce in ce mai rari.In aceste conditii, instantele chiar sunt plictisite si adesea nici macar nu ascund acest lucru.
Este o problema care va continua inca multi ani de acum inainte pentru ca oamenii cu adevarat inteligenti sunt angajati in general de oameni inteligenti si nu de cei care nu au capacitatea de a intelege nimic.Or, astfel de oameni inteligenti sunt destul de rari...
Capacitatea de a vorbi sa te faci inteles fata de toata lumea este o alta problema.Rari sunt cei ce stiu sa varbeasca si cu cei superscoliti si cu cei care nici macar nu stiu sa scrie si sa citeasca...
Voba ticluita nu denota intotdeauna inteligenta stimate R. Gabi.Si va dau si un exemplu concret.Cei ce comit inselaciuni mari vorbesc foarte frumos, isi ticluiesc bine vorbele, dar niciodata nu vor putea sa fie avocati adevarati intrucat nu vor putea convinge o instanta.Deci, pledoaria in fata instantei este total diferita de vorbe frumos ticluite ca sa induci in eroare o persoana sau mai multe.
Plictiseala din instante se datoreaza si faptului ca se vorbeste frumos dar... plictisitor...
Vital este ca ceea ce spui sa nu plictiseasca stimate R. Gabi, chiar daca avocatii folosesc un limbaj juridic adecvat, ori tocmai acest lucru se intampla 99% din timpul sedintelor de judecata penala...
Daca aveti curiozitate mergeti si dvs. sa vedeti si sa auziti.
Dicutia aceasta poate continua la nesfarsit,dar am sa va aduc argumente:
Sunt multi avocati care vorbesc frumos si nu spun mai nimic,candva ,intr-un cerc de juristi,acesti a erau numiti "povestitori"
Un alt jurist remarcabil ,un judecator exceptional,obisnuia sa ii intrebe daca acestia pledau doar pentru sala.

Cu privire la excroci,sunt excroci "scoliti" ,unii dintre acestia,chiar autodidacti,si pot sa afirm(mi se pare ca si pe "Discovery" este un serial)care pot discuta la cel mai inalt nivel.
Unii, au fost crezuti de oameni cu multa carte,de oameni culti,care au cazut "prada",acestora.

Cu privire la vorba "ticluita" ,cum o numiti dvs,aceasta in general apartine oamenilor cu cultura,oamenilor pregatiti,dar acestia nu au nicio vina ca unii excroci ii copiaza,dar va asigur ca si pentru asta trebuieste multa inteligenta si ceva cultura.

Mergeti la un penitenciar si veti vedea ca infractorii vechi si cu ceva experienta stiu Codul Penal si "portitele" lui,mai bine decat va asteptati sau mai bine decat unii ,care l-au invatat in facultati.

Indiferent ce credeti dvs.,valoarea profesionistilor barei trebuie recunoscuta si apreciata ,iar vorba "ticluita",cum o numiti dvs.,nu trebuieste blamata sau pusa la indoiala ,ci trebuieste cautata,mai ales intr-o societate unde vorbirea argotica si agramatismele unora care au ajuns chiar in varful "piramidei sociale"se generalizeaza tot mai mult.

Ultima modificare: Vineri, 16 Aprilie 2010
Radu Gabrian, Mediator
[EDITAT]
Cei din penitenciare nu cunosc si nu vor cunoaste legea mai bine decat un avocat de abia iesit de pe bancile scolii...Cei din penitenciare cred asa dar este total eronat.
[EDITAT]
Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
ContSters20980, utilizator
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Ce inteleg oamenii prin ,,avocat bun''?Ma refer la procesul penal.
Este o intrebare la care raspunsul nu este deloc clar.Oare ne-am putea edifica?

Spre exemplu, unii oameni zic ca sunt avocati buni cei care au un local in centrul Bucurestiului, altii spun ca cei ce au o vila ( mostenita), altii zic ca sunt avocati buni cei care au fost politisti, procurori sau judecatori, s.a.m.d.
Oare se poate da o definitie ( ne o definitie legala..., evident)

nu poti multumi pe toata lumea. clientul considera ca avocat bun, este avocatul care ii castiga procesul.
sau cei care sunt useri pe avocatnet, considera ca avocat bun este cel care le raspunde concis, nu cel care face demagogie...scrie mult si de fapt nu spune nimic.

av.m.vasilescu

Alte discuții în legătură

Cum se gasesc cazuri si clienti ca avocat? Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Stateam si ma gandeam... chiar daca as fi cel mai tare avocat, as sti foarte bine meseria asta pana la urma cum as putea munci daca nu as avea ... (vezi toată discuția)
Cat esti avocat stagiar................ OANA GORAN OANA GORAN pe perioada de stagiatura priesti bani?? din dosarele pe care ti le da maestrul sau din ce traiesti?? (vezi toată discuția)
Avocat dedicat profesiei laurasimona laurasimona Buna ziua, 1. Cunoaste cineva un avocat in Bucuresti, care sa practice avocatura din pasiune si nu din interes? :) ( Nu vreau sa se simta nimeni ofensat ... (vezi toată discuția)