avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
Referitor la OUG 50 /2010, comisioanele platite la acordarea creditului ex: de acordare credit = 2,50% flat, de transformare (0,5% prima solicitare + 1 % flat urmatoarele solicitari) - pe care nu le-am utilizat, dar le-am platit.
Se elimina, dar se recupereaza banii platiti? in cazul contractelor in delurare.

parte din comisioane la anexa contract
3. COMISIOANE
3.1. Comisionul de acordare credit se plateste la prima tragere a creditului si se calculeaza la valoarea creditului prevazuta in contract.
In cazul in care banca finanteaza si comisioanele aferente creditului, comisionul de acordare se aplica la valoarea obiectului creditat, din care se scade avansul imprumutatului. In functie de optiunea imprumutatului, la creditele acordate in lei, la valoarea rezultata se adauga si alte costuri aferente acordarii creditului
3.2. Comisionul de neutilizare se plateste in cadrul perioadei de tragere (angajare) si se calculeaza la plafonul de credit neutilizat, pentru numarul exact de zile de neutilizare, raportat la un an calendaristic de 360 de zile. Comisionul de neutilizare se percepe si se plateste lunar, in prima zi lucratoare din luna urmatoare celei expirate.
In cazul creditelor care se utilizeaza (trag) esalonat, in transe, suma neutilizata se va determina in functie de nivelul transei (nu al plafonului total) si angajamentele efective.
In cazul creditelor acordate persoanelor fizice, se percepe comision de neutilizare numai la produsul linie de credit si la celelalte produse pentru care se prevede in mod expres in contract.
3.3. Comisionul de rambursare anticipata se calculeaza asupra sumei rambursate anticipat. In cazul liniilor de credit, acest comision se percepe atunci cand imprumutatul renunta, partial sau total, la plafonul aprobat al liniei de credit. Se calculeaza flat la suma din plafon la care se renunta.
3.4. Comisionul de transformare calculat asupra soldului creditului transformat dintr-o valuta in alta se va incasa la data semnarii actului aditional. Nivelul comisionului de transformare perceput va fi cel in vigoare la momentul respectiv.

etc...comisionul de risc, este mentionat doar in anexa la contract, dar nu specifica nicaieri cat % din rata lunara reprezinta...cum aflu?

In OUG 50 / 2010 nu am gasit nici un articol care sa mentioneze limita aplicarii retroactive.
Doar se modifica si se elimina aceste comisioane care au fost incasate de banca la contractarea creditului, dar nu se recupereaza banii platiti pt o serie de comisioane (mai exact cel de transformare) pe care nu le-am utilizat?
Noile contracte scapa de aceste comisioane, dar daca se aplica si pt contractele in derulare aceeasi OUG, nu ar trebui sa existe o clauza in acest sens?
Va rog ajutati-ma sa inteleg mai bine drepturile consumatorului prin aceasta OUG.
Va multumesc

Ultima modificare: Luni, 28 Iunie 2010
alexandradian_a@yahoo.com, utilizator
OUG 50 se aplica contractelor in derulare incepand cu intrarea in vigoare: 21.06.2010. comisioanele platite anterior acestui moment raman bine platite, legea nu retroactiveaza, produce efecte numai pentru viitor;
comisionul de risc mentionat mai sus nu se afla printre cele reglementate de OUG 50, insa este posibil ca banca sa gaseasca o solutie prin care sa il mascheze
Buna ziua, ce s-a mai intamplat cu contractele voastre, Mirela, stresmaxim si xp-kry?
Va intreb pt ca sunt in aceeasi situatie si pana acum banca nu m-a contactat de nici un fel...
A rezolvat cineva ceva cu aceasta banca? S-a modificat vre-un contract pana acum?
Buna ziua,

Deocamdata nu s-a intamplat nimic.
Am fost la banca acum 3 saptamani si am fost la un pas de nebunie: un sfert de ora de asteptat si o jumatate de ora de discutii inutile cu angajata bancii - eu ii spuneam ca vreau sa aflu informatii suplimentare legate de aplicarea OUG 50 reff la contractele mele, iar ea imi spunea de oferta lor actuala; m-am infuriat putin si mi-a zis cu nonsalanta ca nu au primit instructiunile inca; pai si de ce nu ai zis asa de la bun inceput????? X-( X-( #-o #-o
Am decis sa astept cele 90 de zile sa vad ce au de gand sa faca. OUG 50 ii obliga sa aplice prevederile din iunie. Vom vedea in septembrie ce vor face
Merci
Super! Inseamna ca vom face coada la Banca in Sept #-o
Nu stiu ce mai asteapta, oricum vor aplica retroactiv (din iunie 2010)
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
alexandradian_a@yahoo.com, utilizator

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)