avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

OUG 50/2010 - modificarea contractelor de credit

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare:
Art. 94
Prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 95
(1)Pentru contractele aflate în curs de derulare, creditorii au obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să asigure conformitatea contractului cu dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2)Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Eu interpretez astfel:
- prevederile se aplica incepand cu data de 21.06.2010; clientul va beneficia astfel de o dobanda mai mica, comision de rambursare eliminat/diminuat etc... de la 21.06.2010
- actele aditionale se pot semna in termen de 90 de zile, dar se aplica retroactiv

Este corect?
De exemplu, in lunile iunie si iulie achit la banca rata conform vechii dobanzi - sa zicem 200 euro, in august se semneaza actul aditional si rata este de 150 euro. Asta inseamna ca in luna august achit catre banca doar 50 euro, adica rata august 150 euro din care se scad 50 euro x 2 luni (200 euro - 150 euro)?
Sper ca exprimarea mea a fost destul de clara...

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sandman , utilizator 23:02, 30 Decembrie 2010
alexandradian_a@yahoo.com a scris:

Buna ziua, ce s-a mai intamplat cu contractele voastre, Mirela, stresmaxim si xp-kry?
Va intreb pt ca sunt in aceeasi situatie si pana acum banca nu m-a contactat de nici un fel...
A rezolvat cineva ceva cu aceasta banca? S-a modificat vre-un contract pana acum?

Eu am avut un prim raspuns la o solicitare a mea adresata pe email , care a fost sub forma de mai jos :
Va confirmam prin prezenta, receptionarea mesajului Dumneavoastra, transmis catre Banca Comerciala Romana S.A. prin intermediul Contact Center si inregistrarea acestuia in evidentele bancii sub referinta 1xxxxxx in data de 28.06.2010.
In legatura cu solicitarea formulata cu privire la aliniarea Bancii Comerciale Romane S.A. la prevederile OUG 50/2010, dorim sa va comunicam ca bancilor li s-a acordat un termen de 90 de zile pentru efectuarea acestei actiuni si astfel clientii vor fi anuntati, in cadrul termenului mentionat, sa se prezinte la banca in vederea semnarii unui act aditional care sa corespunda cerintelor legii.

Va multumim pentru mesajul transmis si va asiguram, stimate Domnule S., de intreaga noastra consideratie.

Cu deosebita stima,

Echipa Reclamatii.

nu va grabiti sa semnati actul aditional.
Atentie la art 37 din OUG 50/2010 - trebuie sa formeze dobanda din EURIBOR plus o marja fixa ( ptr eur ).Vor incerca sa ne faca sa semnam un act aditional care mai tarziu va mari costurile creditului. Marja fixa o avem deja in contract , ei nu trebuie decat sa adune cu EURIBORUL.
Nu va lasati indusi in eroare.
Buna ziua,

Am un credit luat prin programul prima casa, si totusi m-am trezit cu sms de la banca sa ma prezint intre 13-19 sept sa imi aliniez contractul la noile prevederi, dar potrivit:

oug 50/2010
art 2 lit (i)
(2) Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica urmatoarelor contracte:
...
i) contracte de credit referitoare la credite acordate unui public restrans pe baza unei dispozitii legale de interes general, la rate ale dobanzii mai mici decat cele practicate in mod obisnuit pe piata sau fara dobanda ori in conditii care sunt mai avantajoase pentru consumator decat cele obisnuite de pe piata si cu dobanzi mai mici decat cele practicate in mod normal pe piata.

mi mi se pare ca aceste prevederi nu afecteaza creditele luate prin prima casa, deci eu practic nu ar trebui sa am de-a face cu vreo modificare, act aditional, etc. Corect sau ma insel?
Buna dimineatza :)

interventie moderator

Rog frumos utilizatorii care au folosit denumiri/identitati ale unor societati (bancare/nebancare...) in mesajele postate, sa le stearga.
Va reamintesc faptul ca, in acest forum se discuta ideea si nu persoana juridica/fizica.

Multumesc frumos pentru intelegere si colaborare.

@Lethe
Raspundeti in scris societatii bancare, spunandu-i clar, fara echivoc, punctul dvs. de vedere, argumentat de textul de lege.
Observ ca in baza acestei ordonante, ceva ce pare "nelegal" se intampla deoarece, bancile "maresc" ratele de credit!Cred ca este o chestiune de calcul gandita anticipat, destul de bine...care lasa loc de interpretari si aplicari, in defavoarea "consumatorului"...
O intrebare foarte simpla: ;)

Cand voi primi actul aditional se vor intampla urmatoarele:

Eu refuz in scris sa semnez actul aditional pe care vor sa-l faca ei astfel incat sa isi pastreze dobanda nejustificat de mare. Ei totusi ignora refuzul meu si imi percep aceeasi dobanda. Eu nu platesc. Ce se poate intampla din punct de vedere legal? Ma pot executa silit?Se pot atinge de casa mea cu care am girat?

Am credit cu ipoteca cu dobanda 1.5% marja fixa in contract + 8.9% dobanda discretionala a bancii.
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
stresmaxim, utilizator

Alte discuții în legătură

Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)
Act aditional cu marja crescuta cmosteanu cmosteanu buna ziua, am un credit in euro la alpha bank in care dobanda era calculata dupa formula: dobanda bancii variabila 7.5 + marja 2.5 + comision de risc ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)