avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Inteleg din raspunsul lui "gradanat" ca ar trebui ca cei cu PFA cu norma fixa de venit (in cazul in care poate fi demonstrat ca activitatea noastra este dependenta ) sa platim pentru aceleasi venituri de doua ori (atat impozit cat si celelalte taxe). Mie una asta mi se pare IMPOSIBIL....se va face eventual o reglare la final de an?
Nu e imposibil, as putea spune ca e "normala" situatia. PFA impozitat la norma de venit plateste taxe forfetare, indiferent de activitatea reala a PFA.
Chiar daca nu ai activitate deloc tot se platesc aceste taxe.
Exprimarea "a plati de doua ori" este gresita.
In situatia in care PFA presteaza activitati dependente cu diferiti colaboratori, venit pentru fiecare dintre aceste activitati va fi impozitat cu retinere la sursa; chiar daca vorbim de una, doua sau mai multe activitati(dependente).
Inafara de acestea, totusi prin natura impozitarii pfa-ului la norma, mai trebuie platite impozitele forfetare in functie de norma de venit. (Indiferent ca PFA mai obtin venituri si din alte activitati independente, sau sa nu).

E similara situatiei in care sunteti in acelasi timp angajat cu contract/carte de munca si pfa cu norma de venit. E normal sa platiti si taxele aferente venitului ca angajat si taxele pentru pfa.
Din acest motiv cei cu pfa la norma de venit au cel mai mult de pierdut. (Tocmai de asta eu personal mi l-am suspendat).

Pentru PFA cu impozitare normala( exclusiv pe venitul realizat), normal ca venitul din activitati dependente( pentru care se platesc taxele cu retinere la sursa) va fi exclus de la calcului impozitelor pentru PFA.

Oricum in nici una din situatii nu putem vorbi de dubla impozitare.
Bună ziua,

Dar în contextul OUG 58/2010 art III impozitul se plăteşte după venit (orice venit de natură profesională), nu după normă, chiar şi în cazul PFA cu normă de venit .
Sau nu am înţeles bine?
Nici aşa nu e dublă impozitare?
Asa am inteles si eu, ca impozitul se va plati dupa venit si nu dupa norma.
Situatia nu e deloc similara cu cea in care esti si angajat la stat si mai lucrezi pe langa si pe PFA cu norma de venit. Taxele platite pentru contractul de munca, sunt calculate la veniturile realizate ca si angajat ( sa zicem 8 ore pe zi) iar taxele pe care le platesc pentru PFA cu norma de venit sunt pentru veniturile pe care se presupune ca le realizez inafara celor 8 ore in care prestez ca si angajat...deci cu siguranta veniturile nu sunt aceleasi. Mai mult, norma de venit in situatia in care am si calitatea de angajat ( si pot demonstra acel lucru cu adeverinta cum ca am fost salariat pe perioada intregului an ) este redusa la jumatate si ca urmare si impozitul corespunzator este redus la jumatate. (cel putin in cazul IT-istilor, nu ma pronunt pentru ceilalti ) si asta probabil din considerentul ca inafara celor 8 ore lucrate ca angajat nu voi mai putea presta acelasi nr. de ore ca unul care lucreaza doar ca si PFA.
Dupa spusele dvs. eu ar urma sa platesc : taxe si impozite pentru veniturile realizate ca si angajat, sanatate si impozit aferent normei de venit pentru PFA si inca o data taxe si impozite pentru veniturile efectiv realizate pentru PFA. Din norme (care sunt inca in discutie) mie imi rezulta ca se face un alt fel de calcul ....
Ultima modificare: Vineri, 30 Iulie 2010
neli_2010, utilizator
Codul fiscal nu contine doar artilocul III din OUG 58/2010.
Si pana la 1 iulie si de la 1 iulie inainte, impozitarea in Romania "se face" la venit. Insa exista si exceptii, cum ar fi impozitarea forfetara( adica norma de venit de la PFA). Aceasta forma de impozitare va ramane la fel ca si inainte.

@neli_2010 a scris

Situatia nu e deloc similara cu cea in care esti si angajat la stat si mai lucrezi pe langa si pe PFA cu norma de venit. Taxele platite pentru contractul de munca, sunt calculate la veniturile realizate ca si angajat ( sa zicem 8 ore pe zi) iar taxele pe care le platesc pentru PFA cu norma de venit sunt pentru veniturile pe care se presupune ca le realizez inafara celor 8 ore in care prestez ca si angajat...deci cu siguranta veniturile nu sunt aceleasi.

Gresiti, situatia e foarte similara. Activitatile dependente le asociati cu situatia de angajare si rezulta acelasi lucru.


Mai mult, norma de venit in situatia in care am si calitatea de angajat ( si pot demonstra acel lucru cu adeverinta cum ca am fost salariat pe perioada intregului an ) este redusa la jumatate si ca urmare si impozitul corespunzator este redus la jumatate. (cel putin in cazul IT-istilor, nu ma pronunt pentru ceilalti ) si asta probabil din considerentul ca inafara celor 8 ore lucrate ca angajat nu voi mai putea presta acelasi nr. de ore ca unul care lucreaza doar ca si PFA.

Reducerea normei e valabila pentru orice domeniu. Si va fi si in continuare. Nu s-a spus niciunde ca s-ar scoate.


Dupa spusele dvs. eu ar urma sa platesc : taxe si impozite pentru veniturile realizate ca si angajat, sanatate si impozit aferent normei de venit pentru PFA si inca o data taxe si impozite pentru veniturile efectiv realizate pentru PFA.

Corect cu exceptia lui inca o data ala.
Indiferent ca aveti 2 joburi, 4 joburi, ca sunteti doar pfa sau pfa si angajat in alte 5 locuri. Impozitarea in Romania se face pe fiecare venit in parte. Ce e asa de geu de inteles.
Nu se plateste sanatetea, impozitul, etc DE 2 ORI, DE 5 ORI !!!"
Se plateste o singura data, dar pentru fiecare venit impozabil. La fel se face in majoritatea tarilor de pe planeta.
Daca aveti 2 joburi nu e normal sa platiti impozitele pentru fiecare din ele ?


Din norme (care sunt inca in discutie) mie imi rezulta ca se face un alt fel de calcul

Ce altfel de calcul ?

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)