Citez din "Proiectul Normelelor metodologice pentru modificarile la Codul Fiscal:
"O activitate poate fi reconsiderata potrivit criteriilor prevazute la art.7 alin.(1) punctul 2.1 drept activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia".
Imi puteti explica ce inseamna in limba romana (pe intelesul muritorilor de rand, nejuristi si mai putin avocati) fraza de mai sus???
Cum adica "raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitate nu reflecta continutul economic al acestuia"???????
Multumesc
:D mda, e foarta exacta exprimarea :)) ... continut economic
presupun ca in contract trebuie prevazute elemente concrete de desfasurare a activitatilor, astfel incat sa nu poata fi incdrata relatai intr-o relatie de munca ci intr-o relatie de bussines :D
Adica, de exemplu: prestare serviciu: testare/analiza a pietei , activitatea se desfasoara la sediul prestatorului de servicii, pretsatorul nu primeste si nu foloseste baza logistica a beneficiarului ci proriia logistica, rezultatele studiului se predau in termen de x saptamani, pe parcursul activitatii prestate, prestatorul va raporta direct la sediul beneficiarului un status al proiectului, la solicitare in scris.
Nu trebuie sa apara de exemplu nicio expresie de genul: program de lucru, concedii.
Cam asa ma gandesc eu :)
Eu unul nu inteleg nimic. Ca PFA cu norma de venit in IT, lucrez la o companie de soft. Pana acum plateam din venitul X un impozit de 16% x norma de venit adica cam 850 RON/3 luni.
Ce impozit ar trebui sa platesc de acum incolo, si ce impozit trebuie sa plateasca firma la care lucrez? Am vreo sansa sa fiu independent?
Pana acum:
plateati 16% din norma, insa trebuia sa platiti si 5.5% sanatate din norma si 31.3% din venitul asigurat la pensii( daca nu sunteti si cu carte de munca). Daca nu le-ai platit, mai devreme sau mai tarziu va veni somatie de plata retroactiv(maxim ultimii 5 ani).
De acum incolo:
activitatea dumneavoastra va fi considerata dependenta, deci venitul va fi impozitat la fel ca orice salariu.
Adica, firma la care lucrati este obligata ca din suma facturata de dumneavoastra sa va retina contributiile lunare (venit, satatate, somaj, pensii) si sa le vireze catre stat. Mai mult, ea la randul ei va fi datoare cu contributiile corespunzatoare catre stat(20,8 asigurari sociale, 5,2 sanatate, 0,5 somaj, etc..)
Pe langa asta, in continuare va trebui sa platiti impozitele pentru pfa(venit, sanatate, pensii), calculate la norma de venit, chiar daca pe PFA dumneavoastra nu veti mai avea nici o activitate, independenta, (daca nu ar fi impozitat la norma ati depunde declaratiile pe 0.
Deci va fi mult mai rau ca inainte, si chair mult mai mult de platit fata de situatia in care ati fi angajat cu contract de munca.
Va recomand sa va suspendati/radiati de indata PFA,ul si sa treceti pe contract de munca
Nu mai inteleg :O
Pentru PFA cu impozitare pe venit declarat in sistem real:
Era si este in continuare obligat sa plateasca pe langa impozitul stabilit, contributii la sanatate si la pensie. OK.
Daca presupunem ca activitatea nu este considerata dependenta, se schimba ceva? Probabil ca nu.
Sau inteleg ca aici se schimba baza de calcul la care se platesc contributiile (la venitul declarat? )
Daca activitatea va fi la un control apreciata dependenta #-o, atunci ce se va plati din urma?
Pe langa ce ai platit ca PFA la sanatate si pensie, se mai paltesc inca o data contributiile tale ca PFA stabilit ca dependent si plateste si beneficiarul contributiile la nivel de angajator?
Aceste plati vor fi stabilite unele in sarcina PFA si unele in sarcina Beneficiarului?
:sorry: