avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Christi eu merg pe varianta cea mai naspa, ma declara dependent ca asa vor muschii lor, litera f)(sau care-i ultima) din lege cam acolo bate.
Avand in vedere ca firma in strainatate nu poate fi obligata sa plateasca singura solutie ramasa este obligarea PFA-ului sa plateasca tot.
Alberto Kurtyan e avocat, 100% stie legile mai bine decat mine da chestia e ca mingea nu e la noi, statu cam face ce vrea din cate se pare in momentul de fata.

Sa mai tremuram acum inca maxim o luna pina dau astia normele de aplicare... Dupa care a face fiecare cum ii e mai bine (se pare ca singura solutia valida e emigrarea)
Chiar daca te declara dependent (angajat)... deoarece angajatorul este persoana juridica de nationalitate straina... se aplica legislatia muncii din jurisdictia straina, nu romana.
Nu se aplica Codul muncii român... şi chiar dacă ar încerca să impună plata acelor contribuţii... este imposibil, deoarece Codul fiscal se aplică doar pe teritoriul naţional.

Străinii au alte coduri fiscale.

Alberto Kurtyan
va rog sa ma lamuriti si pe mine, si eu sunt pfa cu norma de venit dar sunt si angajat cu carte de munca, prin urmare din cate am inteles va trebuie sa platesc toate contributiile care se retin pt contractul de munca si ca pfa? si le calculez la valoarea facturii lunare pe care o emit ca pfa?
pana acum aveam ceva facilitati pt ca eram si angajat, se miscora baza de cacul la imp pe profit si in plus plateam doar la sanatate contributia
acum cum este?va trebui sa platesc in plus si somaj si pensia?
mutlumesc
Am si eu cateva intrebari legate de acest subiect:

1. Daca plafonul acela de 5 salarii medii brute se refera la salarii lunare, si daca retinerea taxelor si impozitelor se va realiza pentru activitati independente (presupuneri toate) de catre platitorul de venit (clientul adica), cum va sti platitorul de venit ca s-a atins cota intr-o luna, daca sa zicem facturez un client cu 10000 Ron pe 10 iulie, si inca 5000 Ron un alt client, peste doua zile? De unde sa stie al doilea client ca eu nu mai datorez statului taxele pentru cei 5000 Ron? Trebuie sa divulg clientilor mei obligatoriu situatia mea financiara luna de luna ca sa stie si ei ce sa retina si ce nu? Cum ramane atunci cu dreptul firesc la confidentialitatea informatiilor financiare privitoare la activitatea PFA-ului meu in relatie cu clientii mei?

2. Aceeasi intrebare se pune si pentru situatia cand plafonul se refera la perioada anuala. De unde sa stie clientii mei ca eu am atins plafonul, cata vreme nu le comunic eu? Si care este idiotul acela care sa ma creada pe mine pe cuvant, si sa riste sa fie amendat de fisc ca nu a retinut si virat la stat impozite la fiecare factura emisa de mine catre el?

3. Si ce fac pana apar normele de aplicare, nu mai emit facturi doar pentru ca imbecilii astia nu au fost in stare sa produca normele de aplicare si sa le publice la doua zile dupa ordonanta, desi stiau ce vor in fond?
Ultima modificare: Marți, 6 Iulie 2010
consulting1234, utilizator
@consulting1234
1-2
Plafonul de venit nu se aplica la veniturile din activitati dependente. Deci oricati clienti ai avea si oricate facturi ai taia, 1 pe an sau 20 pe luna, taxele si impozitele se aplica exact la sumele de pe facturi.
3. Binenteles ca emiteti facturi in continuare. Desi am o banuiala ca facturile pentru activitati dependente vor arata ca niste fluturasi de acum inainte, adica vor contine si informatii despre taxele si impozitele platite de beneficiarul de venit.

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)