Buna ziua,
Eu sunt PFA la norma de venit din februarie si muncesc in strainatate! Cum sunt departe de toata nebuneala asta de pe la noi, nu am urmarit exact ce si cum s-a schimbat prin legislatie!
De aceea as dori sa stiu urmatoarele>
1. referitor la contributiile la pensii: eu am incheiat contract cu casa de pensii din momentul in care mi-am deschis PFA-ul, am declarat un venit si platesc 200 RON/luna. S-a modificat ceva?
2. referitor la somaj: nefiind obligatoriu la momentul cand am infiintat eu PFA-ul, nu am fost si pe la ei, deci nu platesc nimic! Acum e obligatoriu? Si daca da, e la norma mea de venit?
Mentionez ca nu mai am si alte venituri (salariu, drept de autor, ...) decat ce realizez prin PFA!
Multumesc mult si imi cer scuze ca nu pot sta sa urmaresc tot ce abereaza astia cand scot legi!
Eu am depus astazi declaratiile pentru PFA-ul meu la norma de venit. La casa de pensii mi-am impartit norma la 12 si am rotunjit (norma 19590, / 12 la pensii->
1632.5 rotunjit la 1633 venitul net lunar). La astia 1633 imi iese 171.465, se rotunjeste in jos 171 RON pe luna. Asta o sa fie contributia mea la pensii. Aveam declaratie veche cu suma asigurata 318 RON / luna, plateam 100 RON, tipa de la pensii a spus ca nu stie inca ce o sa se intample, daca o sa le platesc pe ambele sau platesc doar cei 171 RON. Daca e musai sa le tin pe amindoua spunea ca sa merg sa imi schimb venitul asigurat din 318 RON in minim posibil sa platesc doar 10 RON dupa vechea lege a pensiilor. Deocamdata se pare ca o sa platesc 171 + 100. Daca nu se scoate automat contributia veche o sa merg sa schimb sa platesc 171 + 10
La somaj, venitul net e acelasi 1633, 0.5% rezulta 8.165 RON / luna, rotunjit la 8 RON / luna somaj.
Cei de la pensii mi-au acceptat declaratiile, mi-au facut copie dupa buletin si decizia de impunere cu norma de venit de la finante. Cei de la somaj au strambat din nas initial, au spus ca cererile se proceseaza doar in resedinta de judet, au dat niste telefoane si intr-un final mi-au luat declaratiile + copie dupa decizia de impunere pe baza normei de venit (dupa ce le-au verificat telefonic cu cei de la "centru"). Mi-au dat si un cont in care sa platesc
La somaj mi-au dat numar de inregistrare + o copie declaratie, la casa de pensii desi am depus declaratia in dublu exemplar nu mi-a dat nimic, a zis sa revin!
Nu e vorba de norma de venit stabilita de ei... Initial norma a fost de 7000 lei/an, dar la fisc mi-au spus ca nu au aplicatia care sa emita noile decizii de impunere. Asa ca am decis sa cresc de la mine putere norma la 7200 lei/an, din ea am scazut 30% deoarece sunt angajat cu contract cu norma intreaga (adica 2160 lei), rezultatul l-am impartit la 12 si am stabilit baza de impunere de 420 lei / luna. Am completat declaratiile cu sumele rezultate in urma aplicarii cotelor de pensii (10,5%) si somaj (0,5%) si le-am depus, la pensii am numarul de inregistrare 1 (unu) iar la somaj 3 (trei). Daca nu o fi bine voi depune alta declaratie rectificativa, dar macar m-am incadrat in termenul de 25 august (sincer, mi-ar fi tare greu sa dau o amenda de 2500-5000 lei pentru nedepunere la timp, mai ales ca aceste amenzi merg direct in bugetele de pensii si somaj, adica acolo unde au ei mare nevoie). Iar de platit, nu am platit nimic pentru ca nu au putut sa-mi comunice conturile in care sa virez banii, conturi diferite de cele ale agentilor economici sau ale asiguratilor cu contacte de 31,3%.
@Popu, ai doar PFA cu norma de venit sau mai esti si angajat cu norma intreaga undeva? Daca ai calculat la toata norma, cred ca esti doar PFA... Eu am aplicat corectia la valoarea normei pentru a determina baza de calcul.
Pina prin 2005 am fost si angajat. De atunci am venituri doar pe PFA. In mod normal daca esti la norma de venit, decizia de impunere ar trebui sa fie cu toate reducerile ce se aplica. Cand eram angajat decizia de impunere de la finante imi venea cu reducerea aferenta inclusa deja, nu mai trebuia sa calculez nimic. Tu ar trebui cred din decizia de impunere sa iei suma impusa sa o imparti la 12, daca ei nu-ti schimba decizia pentru jumatatea de an ramasa nu stiu cat e de bine sa-ti "maresti" singur decizia, nici daca le dai prea multi bani nu e bine :)
Si eu cred ca am sa merg pe vechea decizie impartita la 12, desi e sub 7200, apoi voi face rectificativa, daca va mai fi ordonanta in vigoare.De fapt nu-s hotarata, mai ma gandesc in noaptea asta.....decat sa dorm, mai meditez si eu...