avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane fizice?

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine, daca puteti in urmatoarea situatie:
Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare imobil ce urmeaza a se construi, iar contractul de vanzare cumparare se va semna la sfarsitul anului 2008. Antecontractul e semnat intre persoane fizice pe un pret fix, dar mentionez ca persoana fizica respectiva construieste un intreg ansamblu.
Vanzatorul poate veni la semnarea contractului cu pretentia sa platim si TVA aferent pretului convenit in antecontract, conform noilor "reglementari"? Sau odata semnat antecontractul cu pret fix, nu mai sufera modificari?

Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 17:48, 13 Februarie 2008
alexandra13 a scris:
Nu am pus decat o intrebare simpla "ce inseamna deducere?" Este sai nu in avantajul nostru? Atat.

Nu stiu daca vedeti unde e problema, dar un lucru e clar: pana la acest mesaj NU ati pus niciodata aceasta intrebare. Ati intrebat daca se aplica TVA, daca il platiti sau nu, daca poate fi majorat pretul din contract. Intrebarile acestea sunt foarte diferite una de alta si raspunsurile sunt, evident, diferite.

Vreti un raspuns simplu si clar la intrebarea la (din cate vad acum) sungura dvs nelamurire? OK. Deducerea TVA inseamna ca persoana impozabila scade TVA colectat din cel platit in perioada impozabila, adica o luna. Concret, daca in ianuarie am achizitionat diverse materiale de constructie la care am platit TVA 20 de lei, iar apoi v-am vandut si am incasat banii pe un apartament de la dvs, incasand in mod corespunzator si TVA de, sa zicem 30 lei, deducerea inseamna ca in decontul TVA fac 30 - 20 lei, rezultand un rest de taxa de 10 lei, pe care il am de platit la stat, intrucat am primit mai mult decat am dat eu. Daca diferenta e negativa, insemnand ca am platit TVA mai mult decat am colectat (ex. materialele aveau TVA 40 de lei), atunci am de recuperat diferenta negativa.

Va ajuta cu ceva acest raspuns, daca "atat" ati intrebat?
In concret, suma totala este de 60000 euro, adica in acest pret este inclus si TVA-ul daca se va pune problem platii lui. Cum deducem TVA-ul din aceasta suma ?

60000 : 1,19 = 50420 euro pret fara TVA
50420 x 19 % TVA = 9580 euro , acesta este TVA

deci pretul de vanzare fara TVA este de 50420 euro, diferenta pana la 60000 euro reprezinta TVA.
elis a scris:
Cum deducem TVA-ul din aceasta suma ?

Folosesti impropriu termenului "deducere". Acolo pur si simplu l-ai calculat, nu l-ai dedus din nimic.
In practica la contabili vei intalni foarte des intalnit termenul de "deducere" decat de calculare al TVA ......eu asa am intalnit.
Poate era mai bine sa scriu "cum calculam TVA-ul din aceasta suma?".
Buna ziua!

Am rezervat un apartament si urma sa platesc avansul. Intre timp vanzatorul m-a chemat sa-mi spuna ca va trebui sa platesc pe langa suma ceruta si TVA-ul. Inca nu e nimic stabilit, dar sunt in discutie normele care sa reglementeze aplicarea noului cod fiscal. Sansele ca acestea sa se aplice de la 1 ian 2008 sunt foarte mari. (codul fiscal e deja aplicabil de la 1 ian 2008, doar ca pentru aceasta sectiune nu s-au stabilit inca normele de functionare
Pt. dra Alexandra , concluzie: daca inchei contractul de vanzare-cumparare anul asta o sa platesti TVA. De dedus, ca persona fizica, nu stiu (nu cred) ca poti.
Concluzia parlamentarilor: pot sa plateasca suma asta, atunci hai sa-i mai strangem putin sa plateasca mai mult, sa faca sacrificii, nu sa se lafaie-n puf ca noi. Scuze, dar m-am enervat la culme.

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)