avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru tranzactiile imobiliare intre persoane fizice?

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine, daca puteti in urmatoarea situatie:
Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare imobil ce urmeaza a se construi, iar contractul de vanzare cumparare se va semna la sfarsitul anului 2008. Antecontractul e semnat intre persoane fizice pe un pret fix, dar mentionez ca persoana fizica respectiva construieste un intreg ansamblu.
Vanzatorul poate veni la semnarea contractului cu pretentia sa platim si TVA aferent pretului convenit in antecontract, conform noilor "reglementari"? Sau odata semnat antecontractul cu pret fix, nu mai sufera modificari?

Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!
Cel mai recent răspuns: Admin , administrator 17:48, 13 Februarie 2008
Sunt pareri si pareri de aceea nu stiti ce sa credeti.
Dvs ati scris urmatoarele :
.......
2. In antecontract se spune o suma fixa, fara sa se precizeze in nici un loc posibilitatatea cresterii pretului, datorita TVA-ului.
3. Persoana vanzatoare se obliga prin antecontract sa plateasca celelalte taxe, dupa cum am scris (cadastru, carte funciara), iar cumparatorii sa plateasca taxa la notar in momentul incheierii contractului.

Din asta inteleg ca in cazul in care s-ar pune problema platii TVA-ului , acesta putand fi dedus din suma de 60000 euro.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da, elis, da' tu intelegi asta din formularea doamnei, nu din actul in sine care nu stii cum e formulat... De-aia sunt atatea pareri, pentru ca mai scrie cineva ceva, mai vine doamna cu o alta clarificare... Si eu inteleg asta din punctul ala 3 de care zici tu, da' vezi ca revine doamna cu alte formulari...
#-o
Daca dv. va pare rau ca nu ati apelat de la inceput la un avocat, apelati macar acum. Vedeti ce si daca mai salvati ceva.
Mentionez, in cazul in care nu s-a inteles, ca sfaturile noastre de aici nu tin loc de consultatie juridica. Puteti afla o parere, generala sau mai multe pareri...
O opinie legala inseamna un studiu aprofundat al actelor si doctinei, legii aplicabile etc.
Iar daca dv. ne-ati trimite acel contract, tot nu v-ati putea baza ca noi il luam la puricat asa cum face un avocat cu care aveti incheiat un contract. Ar insemna ca unul dintre noi, ca sa-l analizeze, sa-si ia o zi libera... Si daca facem asa pentru fiecare forumist... noi ce mai mancam? :O
OK. Din pacate, nu imi dau seama ce inseamna ca"Din asta inteleg ca in cazul in care s-ar pune problema platii TVA-ului , acesta putand fi dedus din suma de 60000 euro."

Inseamna ca platesc TVA sau nu? VEdeti dvs, unii termeni imi sunt total necunoscuti. De aceea, ma "luminati" dvs.

Multumesc.
AVLIL a scris:

Mentionez, in cazul in care nu s-a inteles, ca sfaturile noastre de aici nu tin loc de consultatie juridica. Puteti afla o parere, generala sau mai multe pareri...
O opinie legala inseamna un studiu aprofundat al actelor si doctinei, legii aplicabile etc.

Doamna, fara nici o rautate, dar care parte din cea-a scris mai sus Liliana n-ati inteles-o?.
N-avem cum sa va "luminam" cum spuneti dvs. pentru ca noi nu gicim in carti sau in cafea. (trebuie intai sa ne luminam pe noi insine cu studiul inscrisurilor si cunoasterea situatiei de fapt raportata la legile aplicabile spetei).
N-avem cum sa va raspundem la intrebarea "platesc sau nu" fara a cunoaste situatia actelor si a multor altor amanunte. Opiniile juridice nu sunt ca la alba-neagra. Ca daca ar fi asa, le-am scrie pe pereti, n-ar mai lasa loc de nici o interpretare, si singurul in culpa ar fi doar ala care nu stie sau nu vrea sa citeasca. Ori se pare ca omenirea n-a reusit inca acest lucru, lasandu-i doar Lui Dumnezeu calitatea de detinator al adevarului absolut).
Nu v-ati dus la un avocat cand ati semnat acel antecontract si se pare ca nu vreti nici acum cand exista riscul sa mai aruncati cu niste bani aiurea. E libertatea dvs.
Im inteles si inteleg mai bine decat credeti. Doar vreau niste raspunsuri pe intelesul meu, al unui necunoscator in ale dreptului. Amanuntele vi le-am oferit pe toate, fiti siguri de asta. Nu am pus decat o intrebare simpla "ce inseamna deducere?" Este sai nu in avantajul nostru? Atat. Nu stiu de ce aveti atitudinea aceasta. Nu am ascuns nimic din ce stiu.

Va multumesc. O zi frumoasa!

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)