INM a scris:
dislexic a scris:
G1 din 2007
24) donatorul:
a)este obligat la garantie ptr exictiune in cazul donatiei cu sarcini
)nu poate ataca donatia ptr dol
c)poate introduce, in termenul de prescriptie prevazut de lege, actiune in revocarea donatiei pentru survenienta de copil.
imi poate explica si mie de ce este corect c)-ul (avand in vedere art 836 -revocarea de drept a donatiei ptr surveninenta de copil- si 840 c.civ), iar b)-ul incorect?
#-o
Presupun că cei care au întocmit grila, nu au considerat corectă varianta de răspuns b), deoarece, nu poate fi atacată decât donaţia făcută prin dolul sub forma sugestiei sau captaţiei.
Aceasta este opinia mea.
Mult succes!!
În ceea ce priveşte varianta de răspuns c), chiar dacă operează de drept, survenienţa de copil ptr. a duce la revocarea de drept a donaţiei, donatorul trebuie să se adreseze instanţei de judecată, care doar va constata această situaţie de fapt.
Aceeaşi este situaţia şi în alte situaţii juridice care operează de drept, de ex., în cazul nedemnităţii succesorale, unde, instanţa doar constată intervenirea situaţiei care îl face nedemn pe moştenitorul respectiv.
b)-ul nu este corect - cuprinde o negatie pe care aseara la ora 12 nu am sesizat-o :))) : "NU poate atacata donatia ptr dol", iar donatia poate fi atacata ptr dol :D:D
legat de a 2-a problema, codul civil prevede ca actiunea in revocare ptr survenienta de copil este prescriptibila in 30 de ani, iar nu actiunea in constatarea acestei stari de fapt. prin urmare, la punctul c) este vorba chiar de actiunea in anulare pentru surv de copil, lucru care este ireconciliabil cu faptul ca opereaza de drept din art 836 c civ