dislexic a scris:
G1 din 2007
24) donatarul:
a)este obligat la garantie ptr exictiune in cazul donatiei cu sarcini
b)nu poate ataca donatia ptr dol
c)poate introduce, in termenul de prescriptie prevazut de lege, actiune in revocarea donatiei pentru survenienta de copil.
imi poate explica si mie de ce este corect c)-ul (avand in vedere art 836 -revocarea de drept a donatiei ptr surveninenta de copil- si 840 c.civ), iar b)-ul incorect?
#-o
Într-adevăr, ai surprins o problemă deosebită!!
În primul rând, nu este vorba despre donatar, ci despre donator.
Presupun că cei care au întocmit grila, nu au considerat corectă varianta de răspuns b), deoarece, nu poate fi atacată decât donaţia făcută prin dolul sub forma sugestiei sau captaţiei.
Aceasta este opinia mea.
Mult succes!!
În ceea ce priveşte varianta de răspuns c), chiar dacă operează de drept, survenienţa de copil ptr. a duce la revocarea de drept a donaţiei, donatorul trebuie să se adreseze instanţei de judecată, care doar va constata această situaţie de fapt.
Aceeaşi este situaţia şi în alte situaţii juridice care operează de drept, de ex., în cazul nedemnităţii succesorale, unde, instanţa doar constată intervenirea situaţiei care îl face nedemn pe moştenitorul respectiv.
Pentru toţi colegii de pe acest forum, VÃ DORESC MULT SUCCES LA EXAMENUL DE DUMINICÃ ªI, NU ÎN ULTIMUL RÂND, UN SFAT PRIETENESC: "VIAŢA MERGE ÎNAINTE, AVEŢI NUMAI GRIJÃ CE FACEŢI CU EA ÎN CONTINUARE".:luck::luck:
Cu stimă, consideraţie şi respect, INM.
P.S- nu în ultimul rând, încă odată mulţumiri celor care administrează acest Forum, ptr. tot ceea ce au făcut ptr. noi.