avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... = ADMITERE INM 2008 =
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

= ADMITERE INM 2008 =

Se pare ca si anul acesta, ca si in anii trecuti, concursul se va desfasura in perioada august - septembrie.
Asteptam noutati !
Cel mai recent răspuns: ncostel , utilizator 22:43, 21 Septembrie 2008
catcinemablue a scris:



Da ,dar art.113 alin 4 nu zice "poate", ci suspendarea se pronunta prin incheiere..deci obligatoriu..in fine,lasam asa, poate daca as avea practica mi-as da seama mai bine..


Art.113 alin.4 nu face altceva decat sa arate cum se va suspenda judecata, daca presedintele va intelege s-o suspende conform alineatului precedent. Alin. 3 e cel stabileste caracterul facultativ al suspendarii, alin.4 detaliaza procedura suspendarii si trimite la reglementarea necontencioasa.
catcinemablue a scris:

Nu, ba dimpotriva, la invocarea exc de neexecut . obligatiile reciproce treb. sa isi aiba temeiul in acelasi contract, pt ca nu este admisibil ,de ex, ca vanzatorul sa refuze predarea bunului vandut pt motivul ca nu i s-a restituit inca de catre cumparator suma acordata in baza unui contract de imprumut!Iar partea indreptatia poate invoca exceptia direct fata de cocontractantul sau,fara a fi nevoie de vreo punere in intarziere ori de interventia instantei judecatoresti.
Cand depozitarul face cheltuieli de conservare cu bunul el are drept de retentie asupra bunului pana la achitarea acestor cheltuieli de catre deponent.
p.s daca ai cumva Institutii de drept civil -curs selectiv pt licenta 2004-2005/Camelia Toader ,Romeo Popescu, Marian Nicolae,Bogdan Dumitrache pg 245

multumesc pt lamuririparole ,multumesc pt raspunsurile la grile ,intr-adev examenul in 2003 a fost mult mai usor decat in 2007, noapte buna


Intr-adevar vanzatorul nu o sa poata refuza predarea bunului in cazul ala, insa nu pentru ca exceptia de neexecutare nu ar putea fi ridicata in cazul unor obligatii care izvorasc din surse diferite, ci pentru ca nu exista un debitum cum reiunctum intre bunul de predat si datoria din imprumut. O asemnea legatura exista la cheltuielile depozitarului facute asupra bunului din depozit, iar dreptul sau de retentie nu e altceva decat expresia exceptiei de neexecutare.

Sper sa se fi lamurit cate ceva. II multumesc si eu pe calea asta lui Elis. :coffee:
G1 din 2007

24) donatorul:
a)este obligat la garantie ptr exictiune in cazul donatiei cu sarcini
b)nu poate ataca donatia ptr dol
c)poate introduce, in termenul de prescriptie prevazut de lege, actiune in revocarea donatiei pentru survenienta de copil.

imi poate explica si mie de ce este corect c)-ul (avand in vedere art 836 -revocarea de drept a donatiei ptr surveninenta de copil- si 840 c.civ), iar b)-ul incorect?

#-o
Ultima modificare: Joi, 28 August 2008
dislexic, utilizator
dislexic a scris:

G1 din 2007

24) donatarul:
a)este obligat la garantie ptr exictiune in cazul donatiei cu sarcini
b)nu poate ataca donatia ptr dol
c)poate introduce, in termenul de prescriptie prevazut de lege, actiune in revocarea donatiei pentru survenienta de copil.

imi poate explica si mie de ce este corect c)-ul (avand in vedere art 836 -revocarea de drept a donatiei ptr surveninenta de copil- si 840 c.civ), iar b)-ul incorect?

#-o


Într-adevăr, ai surprins o problemă deosebită!!
În primul rând, nu este vorba despre donatar, ci despre donator.
Presupun că cei care au întocmit grila, nu au considerat corectă varianta de răspuns b), deoarece, nu poate fi atacată decât donaţia făcută prin dolul sub forma sugestiei sau captaţiei.
Aceasta este opinia mea.
Mult succes!!

În ceea ce priveşte varianta de răspuns c), chiar dacă operează de drept, survenienţa de copil ptr. a duce la revocarea de drept a donaţiei, donatorul trebuie să se adreseze instanţei de judecată, care doar va constata această situaţie de fapt.
Aceeaşi este situaţia şi în alte situaţii juridice care operează de drept, de ex., în cazul nedemnităţii succesorale, unde, instanţa doar constată intervenirea situaţiei care îl face nedemn pe moştenitorul respectiv.

Pentru toţi colegii de pe acest forum, VÃ DORESC MULT SUCCES LA EXAMENUL DE DUMINICÃ ªI, NU ÎN ULTIMUL RÂND, UN SFAT PRIETENESC: "VIAŢA MERGE ÎNAINTE, AVEŢI NUMAI GRIJÃ CE FACEŢI CU EA ÎN CONTINUARE".:luck::luck:
Cu stimă, consideraţie şi respect, INM.
P.S- nu în ultimul rând, încă odată mulţumiri celor care administrează acest Forum, ptr. tot ceea ce au făcut ptr. noi.
Ultima modificare: Joi, 28 August 2008
INM, utilizator
Cu scuzele de rigoare, este posibil ca la transcrierea pe calculatorul meu a raspunsurilor corecte afisate de INM la vremea respectiva sa se fi strecurat o greseala ... :)

Mult succes celor care dau examen la INM si sa intrati cat mai multi :thumbup:

Alte discuții în legătură

Urmatoarea proba de foc:logika nadia5 nadia5 Salut! felicitari celor admisi la prima proba=D> si eu am trecut cu bine de ea. urmatoarea grija este proba a doua, pt ca nu stiu exact cum se desfasoara, cat ... (vezi toată discuția)
Anunt inm - pretestare avand ca obiect un test de verificare a rationamentului logic ContSters119945 ContSters119945 Nu stiu daca a mai fost postat, asa ca imi cer scuze daca exista un alt post cu privire la anuntul facut de INM. Mai jos am sa postez extracte din ... (vezi toată discuția)
S-au afisat rezultatele pretestarii pt inm allyssa allyssa A participat cineva sa schimbam impresii? Eu am obtinut 70 puncte din 120 de intrebari. In ghidul lor zicea ca minim necesar sunt 30 din 100. E bine sau e ... (vezi toată discuția)