anamariadanoiu a scris:
romascanu a scris:
Pai, daca citesc 279 coroborat cu 263 mie imi cam iese raspuns corect si b.
Daca instanta admite cererea de executie vremelnica pentru ca o considera "masura de trebuinta fata cu ... starea de insolvabilitate a debitorului sau ca exista primejdie vadita in intarziere" (279) mai poate sa acorde termen de gratie, cata vreme debitorul "nu va putea cere termen...daca e in stare de insolvabilitate" (263) ?
Eu ma indoiesc. Adica eu nu prea vad cum ar putea uin judecator sa motiveze atat executia vremelnica cat si termenul de gratie (cu exceptia situatiei in care ar ... bate campii cu gratie).
Pai executia vremelnica nu presupune intotdeauna stare de insolvabilitate a debitorului (doar la executia vremelnica judecatoreasca este posibil). Executia vremelnica mai este si de drept si in aceasta situatie nu avem insolvabilitatea debitorului.
Eu v-am comentat numai pe marginea art 279 (exec. vrem. judecatoresca) tocmai pentru ca mi se parea dincolo de orice indoiala ca termenul de gratie nu se potriveste de nici un fel cu disp art 278 (exec. vrem de drept).
Uneori uit ca vorbesc cu viitori judecatori :love2:, dar mie imi place sa ma exprim mai neaos pe forum.
Executia vremelnica este o exceptie de la regula ca numai hotararea definitiva poate fi pusa in executare.
Pentru unele situatii legiuitorul a lasat executia vremelnica la aprecierea judecatorului.
Alte situatii (278) le-a scos de sub aprecierea judecatorului, din ratiuni care sunt lesne de inteles (cele in care hotararea are ca obiect, alocatii pentru copii, despagubiri in caz de moarte ...) Daca legiuitorul a vrut ca aceste hotrari sa fie cu executie vremelnica de drept (care intervine in temeiul legii), poate judecatorul sa-l fenteze cu un termen de gratie? Nu cumva in acest caz vointa judecatorului ar fi un pic peste vointa legii.? Adica eu legiuitor zic ca aceste situatii reclama executie vremelnica si tu judecator zici: da' ce mare branza daca eu zic ca poa' sa mai stea.
In mod cert cineva m-ar putea contrazice cu argumente temeinice si obiectiv relevate, dar un lucru e sigur: asta nu prea era intrebare de admitere INM .