TYLER a scris:
Referitor la grile ce am postat-o, am urmatoarea intrebare: de ce nu si partea vatamata ?
Din ce am citit, in faza de judecata actiunea penala se exercita de procuror. In cazul in care procurorul nu participa la judecata (at.c. participarea lui nu este obligatorie) actiunea penala va fi exercitata de parte vatamata.
In raspunsul pe care l-am citit la grila aceasta se mentioneaza ca si corecta numai varianta A, cu mentiunea ca "......Instanta nu exercita in nici un caz actiunea penala, rolul sau fiind de organ in fata caruia se exercita actiunea penala. Obligatia instantei de a avea rol activ nu inseamna in nici un caz ca ar exercita actiunea penala"
Stimate Coleg!
Nu ştiu din ce carte de grile ai luat şi postat această întrebare.
Oricum, acest lucru contează mai puţin.
Repet ceea ce am scris şi în mesajul anterior, respectiv faptul că, în opinia mea, toate cele trei variante de răspuns sunt corecte.
Raţiunea este următoarea:
1. Exercitarea acţiunii penale, nu se reduce şi nu trebuie confundată cu punerea în mişcare a acţiunii penale;astfel, instanţa de judecată, poate exercita acţ. pen., din oficiu, până la soluţionarea cauzei, prin extinderea procesului penal ptr. alte fapte sau persoane; partea vătămată, prin dreptul de a exercita căile de atac-acest lucru reprezentând un act de exercitare a acţ. pen.;de asem. partea vatamată, cum bine ai subliniat, poate exercita acţ. pen. în faţa instanţei în situaţia când procurorul lipseşte.
2. În ceea ce priveşte procurorul, respectiv Ministerul Public, problema este clară.
Cu stimă, consideraţie şi respect INM.
P.S.- aceste argumente se regăsesc şi în doctrina marilor procedurişti penalişti români, cum ar fi: Ion Neagu şi Grigore Theodoru