avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1252 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copii au aceste drept
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copii au aceste drept

As dori cateva relatii,din partea unui avocat sau jurist......Am cazut de acord cu sotul sa divortam,tot de comun acord dorim sa trecem apartamentul pe numele celor 3 copii:2 baieti de 21 si respesctiv 20 ani ai mezina de 18....Intrebarea se paote asa ceva si unde prin tribunal, sau la notariat?..va multumesc anticipat, o duminica placuta.
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2008
aurelia_vasile, utilizator
Cel mai recent răspuns: aurelia_vasile , utilizator 21:20, 2 Aprilie 2008
Ok, dar din mesajele de mai sus (al tau si al Verei) se intelege ca asta e singura posibilitate, adica o cerinta imperativa, iar nu doar o practica generalizata.
Absolut de acord cu tine andreea, din pacate si legea face, uneori, presupunerea asta.
Astfel, in Legea cadastrului 7/1996, se face vorbire despre notarii care cer pentru autentificare un extras de carte funciara, notarii care trebuie, dupa incheierea unui act prin care se transmite un drept real imobiliar (nu se precizeaza teren sau constructie) sunt obligati sa ceara din oficiu intabularea noului drept...

Per a contrario, din doua una: ori pentru incheierea unui act prin care se transfera dreptul de proprietate asupra unei constructii, avocatul care incheie actul sau partile singure nu sunt obligate la acelasi lucru :D (dar ma refer aici in special la situatia incheierii actului la avocat pentru similitudinea cu cel incheiat la notar) ori... numai la notar se incheie aceste acte!!!

Cred ca, din pacate, are destule scapari legislatia in domeniu!
Bineinteles, si noua lege a asociatiilor de proprietari (230/2007) mentioneaza ca notarul va refuza autentificarea contractelor daca nu se aduce adeverinta de la asociatie...

Totusi, nu ar putea fi o solutie ca notarul sa ceara extrasul (ca e nevoie de el la intabulare), dar contractul sa nu fie autentic? In fond, legea spune:

Cererea de înscriere în cartea funciară se va depune la birourile teritoriale ale oficiului teritorial şi va fi însoţită de înscrisul original sau de copia legalizată de pe acesta, prin care se constată actul sau faptul juridic a cărui înscriere se cere; copia legalizată se va păstra în mapa biroului de cadastru şi publicitate imobiliară (art. 47)

În cazul în care registratorul admite cererea, dispune intabularea sau înscrierea provizorie prin încheiere, dacă înscrisul îndeplineşte următoarele condiţii: (art. 48)

a) este încheiat cu respectarea formelor prescrise de lege;

b) indică numele părţilor;

c) individualizează imobilul printr-un identificator unic;

d) este însoţit de o traducere legalizată, dacă actul nu este întocmit în limba română;

e) este însoţit, după caz, de o copie a extrasului de carte funciară pentru autentificare sau a certificatului de sarcini ce a stat la baza întocmirii actului.

Nu spune nicaieri ca trebuie ca insusi actul sa fie autentic...
Sunt absolut de aceeasi idee cu tine! Cred si eu ca actele de transmitere a proprietatii, cu mici exceptii, se pot intocmi si de avocati sau prin inscrisuri sub semnatura privata.
DAR:
prin formularea legislatiei in domeniu se tinde a se impune o alta idee. De exemplu, extrasul, dupa cum citai tu, trebuie "dupa caz". Se poate interpreta asa. Si atunci, daca eu, ca avocat, atest un astfel de act, am nevoie sau nu de extras? Ca nu-mi trebuie si, mai mult, nu autentific, extrasul fiind clar numit :pentru autentificare. In continuare sunt eu tinut, ca avocat, de obligatia de a face, din oficiu, inscrierea in cartea funciara? Adica daca partile n-o fac, ulterior intocmirii actului, sunt eu tinut ddeasta?
:O
Andreea, iti inteleg punctul de vedere, ca doar facuram cam aceeasi scoala unde am invatat despre consesualism, dar nu stiu ce fel de scoala facura aia de ametesc legile, ca oricum o dai ajungem la ce spunea Avlil mai sus... la notar.

Alte discuții în legătură

Donatie parinti catre copil casatorit Amitrica Amitrica Fiul meu este casatorit in alta localitate si doresc sa-l ajut in vederea cumpararii unui apartament cu o suma importanta de bani. Cum as putea proceda pentru ... (vezi toată discuția)
Donatia facuta catre baiat si nora se mai poate contesta ghita_1976 ghita_1976 Buna ziua, Dupa casatoria celor doi le-am donat o casa in proportie 1/2 fiecaruia dintre ei la notariat fara nici o clauza de reziliere a contractului de ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi atacat un contract de vanzare cumparare, intre parinti si unul din fii acestora? geyes36 geyes36 Buna ziua! Parintii sotului meu, au semnat in 2008 fara sa stie, un contract de vanzare cumparare, intre ei si fiica lor. Mentionez ca asestia sustin ca nu au ... (vezi toată discuția)