Buna ziua!Am mai postat aici despre impozitul platit pe un teren intravilan vandut in luna februarie.Mai am 2 intrebari:
1.trebuie sa platesc si Tva pentru acel teren?
2.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana fizica, pentru achizitionarea unui apartament intr-un bloc ce se va finaliza in noiembrie 2008.In acest precontract este stipulata suma finala.Nu este precizat nimic de eventuale mariri, plati tva, etc.Singura mentiune este ca in cazul renuntarii la precontract eu pierd avansul, iar vanzatorul imi plateste dublu avansul.In aceste conditii se va plati tva?
Nu am fost clar.Nu sunt inregistrat platitor tva.Aceasta inregistrare se face de catre fisc sau fiecare merge acolo si se inregistreaza, daca este nevoie?
o parere personala
vanzarea locuintelor personale sau a altor bunuri( inclusiv terenuri) nu sunt considerate a fi activitati economice si prin urmare nu exista obligatia de a plati TVA pentru astfel de vanzari, cu exceptia cazului in care se constata ca persoana fizica in cauza desfasoara astfel de activitati cu caracter de continuitate si deci cu titlu profesional; in acest caz o astfel de persoana ar deveni o persoana impozabila fiind obligata sa solicite inregistrarea ca platitor de TVA.
Inregistrarea ca platitor de TVA se face la cerere.
Elis are perfecta dreptate. La aceasta parere subscriu si eu, mai mult parerea este sustinuta si de normele metodologice cu privire la aplicarea cod fiscal , unde este precizat ca "obtinerea de venituri de catre persoanele fizice din vanzarea bunurilor proprietate personala (...) nu va fi considerata activitate economica (deci nesupusa TVA-ului)
Dle Elis
Cred ca ar fi trebuit sa folositi ghilimelele pentru parerea dvs "personala". [ link extern ]
In rest, toate bune si sa stiti ca va apreciez activitatea de pe forum.