avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt sau delapidare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt sau delapidare?

Am luat recent din incasarile zilnice suma de 3000 ron pe care nu pot sa ii pun inapoi momentan, si angajatorul stie despre acest lucru. as dori un sfat va rog in legatura cu aceasta problema. Nu s-a mai intamplat, a fost o ratacire de moment pe care as dori sa o rezolv daca este posibil cu responsabilitate si fara actiuni grave. Ma intereseaza unde se incadreaza fapta, daca exista posibilitatea de a rezolva problema intern in unitate si care ar fi aceasta, ce se poate intampla in cazul unei plangeri si care sunt optiunile . Multumesc
Cel mai recent răspuns: danielbks , utilizator 23:11, 14 Decembrie 2010
De acord cu @prodiamant.
Incercati sa va justificati in vreun fel, nu ati gandit, va asumati toata raspunderea...
Nu exista nici un termen.
Va multumesc pentru sfaturi, sper la o intelegere amiabila si voi reveni cu rezultatul pe acest forum maine. Din pacate fapta mea nu are justificare, si toate evenimentele actuale au fost ca un fitil pentru acest lucru, care a explodat in cel mai rau fel posibil. Oricare ar fi rezultatul responsabilitatea este a mea. As dori totusi daca se poate sa stiu , in cazul in care va exista o plangere ce se poate intampla mai departe.
Daca va exista o plangere penala, se va efectua cercetarea, veti fi chemat la politie sa dati declaratie, din acel moment va recomand sa va angajati avocat.
Trebuie sa va prezentati de cate ori va cheama, altfel pot emite mandat de aducere ( vine politia si va ia de acasa - de obicei cu circ, ca nu stiu altfel) si vi se poate aplica o amenda judiciara (care se inscrie in cazier).
Apoi procurorul decide daca va scoate de sub urmarire si va aplica o amenda administrativa ( care nu se inscrie in cazier) sau trimite dosarul in instanta. Instanta poate sa va condamne.

Daca aveti un comportament sincer, colaborati cu "organul", se recupereaza prejudiciul si daca nu aveti antecedente, e posibil sa scapati doar cu amenda.

Deci intelegeti-va amiabil cu angajatorul:)
Succes!
Delapidarea
Art. 215^1
Insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 15 ani.
In cazul in care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Gestiunea frauduloasa
Art. 214
Pricinuirea de pagube unei persoane, cu rea-credinta, cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acesteia, de catre cel care are ori trebuie sa aiba grija administrarii sau conservarii acelor bunuri, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Gestiunea frauduloasa savarsita in scopul de a dobandi un folos material se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
Daca bunul este proprietate privata, cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte proprietatea statului, actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. 1 se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Vedeti singur unde va incadrati daca nu exista cale de impacare.

Avand in vedere ca infractiunea de delapidare presupune un subiect activ calificat, un functionar , in sensul legii penale, iar dumneavoastra ati sustras o suma de bani , lucrand intr-o societate comerciala, contitutul constitutiv al acestei fapte este intrunit.
Recuperand prejudiciul , conform legii 202/2010 , pedeapsa prevazuta de lege ca fi injumatatita.(iata ca , in lumii noi legii, delapidarea capata un pericol social mult mai redus ).

Odata cu recunoasterea , mai poate opera o reducere a acesteia, in cuantum de 1/ 3 din limitele speciale .
Apreciez ca, in cazul in care veti releva circumstante atenuante, ce tin de fapta si de persoana dumneavoastra , se poate aplica o amenda administrativa , in consideratia unui pericol social redus ( art. 18 indice 1 din Codul penal ) , dispunandu-se , in temeiul art. 10 din Codul de procedura penala, scoaterea de sub urmarire penala.

In etapa judecatii in prima instanta , in fond, in caz de recunoastere vor fi apreciate mijloacele de proba din etapa urmaririi a procesului penal , nefiind necesara o noua reanalizare a acestora .

Organizati-va inca din acest moment procesual apararea.
Ultima modificare: Vineri, 3 Decembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? fentzeliulian fentzeliulian Buna ziua! Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? (vezi toată discuția)
Pedeaspsa cu amenda in cazul achitarii prejudiciului inselaciune Gherman Adrian Gherman Adrian Buna In cazul in care o instanta de judecata pronunta o hotarare de condamnare cu executare iar pana la recurs se recupereaza prejudiciul in totalitate se ... (vezi toată discuția)