avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt sau delapidare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt sau delapidare?

Am luat recent din incasarile zilnice suma de 3000 ron pe care nu pot sa ii pun inapoi momentan, si angajatorul stie despre acest lucru. as dori un sfat va rog in legatura cu aceasta problema. Nu s-a mai intamplat, a fost o ratacire de moment pe care as dori sa o rezolv daca este posibil cu responsabilitate si fara actiuni grave. Ma intereseaza unde se incadreaza fapta, daca exista posibilitatea de a rezolva problema intern in unitate si care ar fi aceasta, ce se poate intampla in cazul unei plangeri si care sunt optiunile . Multumesc
Cel mai recent răspuns: danielbks , utilizator 23:11, 14 Decembrie 2010
Este delapidare. Dar exista si posibilitatea sa va treziti cu o prima incadrare juridica pe furt.

@Stoica Ioana
Daca se restituie suma pedeapsa NU VA FI INJUMATATITA ci se va aplica o amenda administrativa. (prima fapta sub 50.000 de euro)
Am promis ca revin cu un raspuns. Din pacate nu s-a putut ajunge la o intelegere amiabila, si deci va fi formulata o plangere. As dori sa intreb din experienta pe care o detineti care sunt timpii acestui act? de la formularea plangerii pana la audiere samd. As dori sa stiu care este punctul pana la care se poate spune ca s-a recuperat dauna? daca plangerea este deja facuta si dauna se restituie cum pot decurge lucrurile. Vreau sa stiu cat timp am sa inapoiez banii fara sa existe consecinte prea grave. Multumesc
Dureaza destul....
Depinde cum are angajatorul actele pregatite. Cred ca minim vreo 6 luni daca nu face cereri de urgentare... etc. asta doar urmarirea penala.

Plata prejudiciului trebuie sa se faca pana la solutionarea cauzei in prima instanta.

Puteti face plata in orice moment insa nu mai tarziu de hotararea primei instante.
Vorbiti cu un avocat...
din pacate nu imi permit un avocat in acest moment. cu toata stima, ce inseamna solutionarea in prima instanta? daca plata vine in sa spunem 15 zile 20 zile exista posibilitatea retragerii plangerii?
mai pe inteles...
dupa ce politia si parchetul va chama la audieri, strang probe etc vor trimite dosarul la judecatorie. In aces caz prima instanta este judecatoria.
Prima faza (din procesul penal) este urmarirea penala ... adica cam ce se face pe la politie si parchet. Dupa aia judecata.
Nu este vorba despre o retragere a plangerii ci de prevederile legale.
DESI urasc sa dau ctr c ctrl v voi face o exceptie



"Art. 74^1
In cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.
Dispozitiile prevazute la alin. 1 si 2 nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune de acelasi gen, prevazuta de prezentul cod, intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de prevederile alin. 1 si 2."


Adica dati banii, mai platiti o amenda, ramaneti cu cazierul putin patat dar scapati...

Alte discuții în legătură

Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? fentzeliulian fentzeliulian Buna ziua! Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? (vezi toată discuția)
Pedeaspsa cu amenda in cazul achitarii prejudiciului inselaciune Gherman Adrian Gherman Adrian Buna In cazul in care o instanta de judecata pronunta o hotarare de condamnare cu executare iar pana la recurs se recupereaza prejudiciul in totalitate se ... (vezi toată discuția)