avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt sau delapidare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt sau delapidare?

Am luat recent din incasarile zilnice suma de 3000 ron pe care nu pot sa ii pun inapoi momentan, si angajatorul stie despre acest lucru. as dori un sfat va rog in legatura cu aceasta problema. Nu s-a mai intamplat, a fost o ratacire de moment pe care as dori sa o rezolv daca este posibil cu responsabilitate si fara actiuni grave. Ma intereseaza unde se incadreaza fapta, daca exista posibilitatea de a rezolva problema intern in unitate si care ar fi aceasta, ce se poate intampla in cazul unei plangeri si care sunt optiunile . Multumesc
Cel mai recent răspuns: danielbks , utilizator 23:11, 14 Decembrie 2010
Cunoasteti vreun caz in care sa injumatatit pedeapsa pe motiv ca sa restituit paguba, pretentiile materiale?
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
pop sorin, utilizator
Si daca discutam de un recidivist ?Aceeasi amenda s-ar aplica?
cred ca iar faceti o confuzie

1 Amenda se poate aplica (intr-adevar facultativ) daca prejudiciul este peste 50.000 euro
2. in cazul unui prejudiciu sub 50.000 euro se va aplica (deci nu facultativ) o sanctiune cu caracter administrativ. Sanctiunea nu este acelasi lucru cu amenda penala, desi ambele vor aparea in cazier. Amenda este o pedeapsa penala in timp ce sanctiunea cu caracter administrativ nu....

3. Depinde. Din punctul meu de vedere acelasi regim inl are si un recidivist (indiferent de forma recidivei) cu conditia ca inf. pt care a fost condamnat sa nu fie de acelasi gen cu cea de a doua ....
@Radu Alexandru:
, sunteti consilier juridic, nu puteti spune ca este o gestiune frauduloasa plecand de la premiza ca este vorba despre suma de 3000 de lei, deoarece incadrarea juridica nu se face in baza sumei, aceasta putand constitui cel mult o circumstanta agravanta in cazul producerii unor consecinte deosebit de grave, iar aici nu este cazul. Sunt studenta la drept si pot "dezminti" aceasta incadrare juridica facand referire doar la obiectul material al infractiunii de gestiune frauduloasa care consta in : universalitatea de bunuri mobile sau imobile, reprezentand intregul patrimoniu al unei pers fizice sau juridice (sau parte a acestuia) incredintat faptuitorului pt administrare sau conservare. In cazul gestiunii frauduloase este vorba de un raport juridic, respectiv un contract de mandat.
Acum, avand in vedere art. 215¹ C. pen delapidarea in varianta simpla consta in insusirea , folosirea sau traficarea de catre functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau administreaza. Asadar, din cele relatate aici, domnul in cauza ar fi functionar si a savarsit infractiunea de delapidare, iar in cazul in care nu este functionar se va retine infractiunea de furt. Daca veti repara prejudiciu (recomandat), instanta va tine cont de acest fapt si va opera o circumstanta atenuanta de asemenea va opera aceasta circumstanta si daca regretati fapta si aratati in fata instantei ca va pare rau si ca sunteti la prima abatere de acest gen. Atentie totusi, actiunea penala se pune in miscare din oficiu, iar odata facuta plangerea nu va mai putea fi retrasa prin impacarea partilor. Mult succes!
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
ContSters178374, utilizator
@dorians
Amenda penala reprezinta o pedeapsa, face parte, deci , din categoria sanctiunilor.Nu am afirmat ca amenda administrativa va fi mentionata in cazier .Nu reprezinta antecedent penal.
Nu aceeasi e situatia amenzii penale.

Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? fentzeliulian fentzeliulian Buna ziua! Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? (vezi toată discuția)
Pedeaspsa cu amenda in cazul achitarii prejudiciului inselaciune Gherman Adrian Gherman Adrian Buna In cazul in care o instanta de judecata pronunta o hotarare de condamnare cu executare iar pana la recurs se recupereaza prejudiciul in totalitate se ... (vezi toată discuția)