avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

maternitate

am inteles de la cineva ca angajatorul ar fi obligat sa acorde unei angajate, la nastere, o indemnizatie, premiu, sau ce nume o fi avand egala cu un salariu.
este adevarat? in baza carui act normativ.
Pai chiar nu e obligat. Nu are voie sa va concedieze pe motive suboective, dar poate desfiinta postul.

am gasit asa ceva in contractul colectiv de munca:

Art. 62. - (1) in afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. (1), nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.

adica, pentru cei doi ani anteriori (aici fiind vorba de al treilea an suplimentar, fara plata) nu se procedeaza la fel?

Andreea Lisievici a scris:
Pai chiar nu e obligat. Nu are voie sa va concedieze pe motive suboective, dar poate desfiinta postul.

de desfiintarea postului nu poate fi vorba. trebuie sa fie de acord majoritatea locatarilor, deci nici nu se pune problema.
as dori sa stiu legea care stabileste obligatia reangajarii la cerere, dupa cei doi ani.
Ultima modificare: Marți, 15 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
Ba se procedeaza la fel, in ambele cazuri e vorba doar de concediere pentru motive subiective. Nicaieri nu se interzice restructurarea intreprinderii.

Nici nu trebuie sa scrie undeva ca e obligat sa primeasca angajata inapoi, intrucat contractul de munca e suspendat pe perioada concediului, deci nu inceteaza, iar la momentul incheierii suspendarii e clar ca partile sunt iar in raporturi de munca.
Am o curiozitate in legatura cu acest subiect: o asociatie de locatari/proprietari nu are constituit fondul social din care se achita ajutorul de nastere al unui copil. Si chiar daca l-ar crea, acesta ar fi de 2 % fond salarii. Din ce se achita aceasta suma? Cum se evidentiaza aceasta in lista de cheltuieli curente? Chiar pot fi constransi locatarii unui bloc sa plateasca acest ajutor? Intr-adevar CCMUN e aplicabil tuturor angajatorilor din tara, dar...in cazul unei asociatii de locatari sau a unei persoane fizice care angajeaza pe cineva cu contract de munca, nu e putin aberant? #-o
Buna ziua.
Am si eu aceasta problema in sensul ca angajatorul meu nu doreste sa-mi acorde acest salariu bonus. Sunt angajata in cadrul CMDTAMP (fosta policlinica 10), ce a trecut acum 1 an din subordinea MApN in subordinea Academiei Romane. Mi s-a spus ca suntem unitate publica ce nu are contract colectiv de munca si, citez, "conform art. 3, alin. (2), din CCM 2895/2006 ca se pot incheia contracte colective de munca si la nivelul institutiilor publice. De asemenea, in art. mai sus mentionat se subliniaza ca - prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale. Academia Romana, in calitate de ordonator principal de credite, in subordinea careia se afla institutia noastra nu are contract colectiv de munca. Institutia noastra nu are fonduri prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli al anului 2008 pt plata salariului mediu pe unitate pe care-l solicitati. In concluzie, unitatea angajatoare nu poate oferi un salariu mediu pe unitate pentru nasterea copilului".
Mie mi se pare ciudat ca face referire la CCM pe anul 2006, atat timp cat este in vigoare un nou CCM 2007/2010. Va rog sa-mi ziceti daca au dreptate, iar in caz ca nu au la ce for superior ma pot duce (i-am intrebat ce drepturi avem noi ca angajati si mi-au spus ca avem doar dreptul de a munci).

Alte discuții în legătură

Angajatorul da un salariu la nasterea copilului? emanuela_ab emanuela_ab buna , sunt o gravida care va naste anul acesta si care lucreaza la un SRL cu contract individual de munca . am aflat intamplator despre acest lucru ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil neva neva Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate pt nou nascut daniellem daniellem Buna ziua!Urmeaza sa nasc in 2 - 3 saptamani iar firma la care lucrez ( invatamant ) mi-a spus ca anul acesta nu au buget pt salariul de nou nascut.In aceste ... (vezi toată discuția)