avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

maternitate

am inteles de la cineva ca angajatorul ar fi obligat sa acorde unei angajate, la nastere, o indemnizatie, premiu, sau ce nume o fi avand egala cu un salariu.
este adevarat? in baza carui act normativ.
Va rog sa-mi raspundeti si mie vizavi de acest caz. Are dreptate angajatorul meu? La ITM trebuie sa merg (daca am ez dreptate) si am sanse de succes daca ma adresez acolo cu plangere?
CCMN pe anii 2007 - 2010 nu prevede obligativitatea de a incheia contracte colective de munca la nivelul institutiilor bugetare. In cazul incheierii unor astfel de contracte, atunci prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.

De fapt, acest articol reitereaza prevederile art.12 din Legea nr.130/1996.

Va puteti adresa Inspectiei Muncii sau Ministerului Muncii si nu ITM-ului.
Multumesc frumos pt raspuns, insa nu prea-l inteleg, nefiind de formatie jurist. Dvs mi-ati raspuns printr-un alineat dintr-o lege pe care mi-l citase si directorul meu economic in raspunsul dat cererii mele, pe care cred eu ca nu-l inteleg bine (eu inteleg ca acele clauze neputand fi negociate, sunt obligatorii, nu?! Adica acel salariu, daca este prevazut in CCM, este obligatoriu si in contractele individuale). Pana la urma am sau nu am dreptul la acel salariu mediu, potl sa ma adresez indreptatit Ministerului Muncii sau nu?!
Ceea ce vrea Elis sa spuna este ca se poate intr-adevar sa se incheie contracte colective de munca la nivel de unitate, dar nu sunt obligatorii. Daca acestea nu exista se aplica prevederile contractul colectiv la nivel national. Oricum ar fi, ca exista la nivel de unitate sau nu, acele prevederi nu pot fi negociate. Da, sunt obligatorii. Da, te poti adresa linistita Ministerului Muncii sau Inspectiei muncii. Bafta.
Buna ziua,am si eu o intrebare legata de indemnizatia pt ingrijirea copilului.Stiu ca perioada trebuie sa fie de 12 luni fara intrerupere pe cartea de munca insa eu nu indeplinesc aceasta conditie,in clipa cand voi naste(acum sunt in 6 luni)voi avea doar 8 luni pe cartea de munca.Exista vreo posibilitate de a plati pt cele 4 luni lipsa taxe,impozite,ca sa pot beneficia de indemnizatie,sau nu mai e nimic de facut?

Alte discuții în legătură

Angajatorul da un salariu la nasterea copilului? emanuela_ab emanuela_ab buna , sunt o gravida care va naste anul acesta si care lucreaza la un SRL cu contract individual de munca . am aflat intamplator despre acest lucru ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil neva neva Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate pt nou nascut daniellem daniellem Buna ziua!Urmeaza sa nasc in 2 - 3 saptamani iar firma la care lucrez ( invatamant ) mi-a spus ca anul acesta nu au buget pt salariul de nou nascut.In aceste ... (vezi toată discuția)