avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

maternitate

am inteles de la cineva ca angajatorul ar fi obligat sa acorde unei angajate, la nastere, o indemnizatie, premiu, sau ce nume o fi avand egala cu un salariu.
este adevarat? in baza carui act normativ.
daciana1 a scris:

Multumesc frumos pt raspuns, insa nu prea-l inteleg, nefiind de formatie jurist. Dvs mi-ati raspuns printr-un alineat dintr-o lege pe care mi-l citase si directorul meu economic in raspunsul dat cererii mele, pe care cred eu ca nu-l inteleg bine (eu inteleg ca acele clauze neputand fi negociate, sunt obligatorii, nu?! Adica acel salariu, daca este prevazut in CCM, este obligatoriu si in contractele individuale). Pana la urma am sau nu am dreptul la acel salariu mediu, potl sa ma adresez indreptatit Ministerului Muncii sau nu?!

Prevederile CCMN nu se aplica salariatilor din institutiiler bugetare. Foarte multe institutii bugetare au un sindicat care negociaza un CCM cu conducerea institutiei.
Da, va puteti adresa celor doua institutii mentionate mai sus. Raspunsul lor posibil va fi acelasi cu cel de dat de conducerea unitatii dv.
La noi nu exista sindicat, nu exista nimic. Suntem se pare stat in stat, dar fara drepturi, avand doar obligatii ... de serviciu. La ce bun sa ma mai duc la Min Muncii?! :-/
Va doresc sa aveti un Paste fericit!
felix26032 a scris:
Stiu ca perioada trebuie sa fie de 12 luni fara intrerupere pe cartea de munca

Nu chiar, trebuie sa fi platit impozit pe venit profesional timp de 12 luni, ceea ce se poate si in cazul altor tipuri de contracte. Ai in total 12 luni continue de plata a impozitului?

Exista vreo posibilitate de a plati pt cele 4 luni lipsa taxe,impozite,ca sa pot beneficia de indemnizatie,sau nu mai e nimic de facut?

Cu siguranta angajatorul nu va fi de acord sa plateasca in urma, complicatiile pentru el sunt mult prea mari, plus ca ar insemna sa recunoasca faptul ca te-a platit la negru o perioada... Altfel, nu vad cum ai putea....
Si o modalitate prin care sindicalistii (care de altfel stau in aceeasi caruta cu guvernul) incearca sa-si justifice existenta pe seama angajatorilor.
Daca Dumneavoastra considerati ca merita, va puteti adresa instantei. Sunt sanse mari sa castigati pe motive de discriminare.

ptr. daciana
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2008
Ariadna Gorea, Avocat

Alte discuții în legătură

Angajatorul da un salariu la nasterea copilului? emanuela_ab emanuela_ab buna , sunt o gravida care va naste anul acesta si care lucreaza la un SRL cu contract individual de munca . am aflat intamplator despre acest lucru ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil neva neva Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate pt nou nascut daniellem daniellem Buna ziua!Urmeaza sa nasc in 2 - 3 saptamani iar firma la care lucrez ( invatamant ) mi-a spus ca anul acesta nu au buget pt salariul de nou nascut.In aceste ... (vezi toată discuția)