avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi

Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului. Vezi agenda evenimentului și participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

maternitate

am inteles de la cineva ca angajatorul ar fi obligat sa acorde unei angajate, la nastere, o indemnizatie, premiu, sau ce nume o fi avand egala cu un salariu.
este adevarat? in baza carui act normativ.
Nu, Simona, nu au dreptate.
Contractul colectiv de munca la nivel national e obligatoriu pentru toti angajatorii, iar obligatia de a transpune masurile dispuse prin acesta la nivelul contractelor individuale le revine tot angajatorilor.
Fa o cerere in scris catre conducerea unitatii, in care scrii ca cererea ta se intemeiaza pe prevederile art. 51 lit. c) din CCMN:

ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor
beneficia si de urmatoarele ajutoare:
(...)
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil;
daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe
unitate;

In cazul in care refuza sa dea curs cererii tale, poti face o reclamatie la ITM.
simona_mironescu a scris:

Am cerut si eu de la angajator aceasta prima de nastere, dar mi-au spus ca noi avem contracte individuale de munca si in ele nu e stipulata aceasta prima de nastere, deci noi nu beneficiem. Au dreptate sau nu?

Nu are dreptate, deoarece clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara. Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
Depune o cerere in scris la angajator, dar in acelasi timp poti depune o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartine angjatorul.
E o modalitate prin care guvernul face protectie sociala pe spatele angajatorilor:((
Multumesc pt raspunsuri.
Mai am inca o nelamurire. Care este perioada maxima de la nastere in care pot beneficia de acest drept.
Mentionez ca in ultimii 3 ani am 2 nasteri, 15 iulie 2005, respectiv 18 iulie 2007. Pot beneficia pt amandoua nasterile de Prima de Nastere?
Art. 6 din OUG nr.148/2005
(1) Concediul şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 1, respectiv la art. 2, precum şi stimulentul prevăzut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (2), după data de 1 ianuarie 2006.
(2) Se ia în calcul la stabilirea celor 3 naşteri şi naşterea survenită până la data de 31 decembrie 2005 inclusiv, în situaţia în care solicitanţii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestora după data de 1 ianuarie 2006.
(3) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 1 se prelungeşte corespunzător, în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept, în condiţiile preprevăzute la alin. (1) şi (2).
(4) În cazurile prevăzute la alin. (3) se acordă o singură indemnizaţie, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Angajatorul da un salariu la nasterea copilului? emanuela_ab emanuela_ab buna , sunt o gravida care va naste anul acesta si care lucreaza la un SRL cu contract individual de munca . am aflat intamplator despre acest lucru ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil neva neva Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil (Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate pt nou nascut daniellem daniellem Buna ziua!Urmeaza sa nasc in 2 - 3 saptamani iar firma la care lucrez ( invatamant ) mi-a spus ca anul acesta nu au buget pt salariul de nou nascut.In aceste ... (vezi toată discuția)