avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebari succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebari succesiune

Salut,

Am citit pe forum pe tema asta, am insa cateva neclaritati, daca ma puteti ajuta va rog.

Bunicii mei (cu prima bunica mai precis) au avut un singur fiu - tatal meu, bunica a decedat, bunicul s-a recasatorit si a avut inca 2 copii. Am inteles aici care ar fi regula de calcul a mostenirii dupa decesul bunicii, sper ca am inteles corect, bunicul ar avea 1/2 + 1/4 iar tatalui meu i-a revenit 1/4.

In ordine cronologica, a murit tatal meu, apoi bunicul, apoi bunica (a doua bunica), iar acum se pune problema succesiunii.

Pentru tatal meu noi nu am facut inca niciun fel de acte de succesiune, mostenitor..nimic, acum se pune problema succesiunii bunicului/bunicilor.

Acum cativa ani am incercat sa-mi gasesc cei doi unchi, fara succes insa si am inteles ca fara ei nu pot face succesiunea.

Am aflat acum din surse indirecte ca ei incearca sa faca succesiunea fara noi (familia primului frate), nu i-am putut contacta insa si nici nu am nicio informatie precisa in sensul asta, doar ne-a sunat o ruda si ne-a spus sa ne prezentam urgent, ca fac succesiunea fara noi.

Toata povestea se petrece in doua localitati diferite, nu stiu de ce: o data cea de resedinta a bunicilor, unde ar fi implicata primaria si apoi o alta localitate, unde ar fi implicat un notar. Explic atat de haotic pentru ca nu stiu logica in care ar trebui sa decurga lucrurile. Din ce presupun, ar trebui intai sa mergem toti urmasii la primaria din localitatea de resedinta pentru a lua actele de proprietate ale bunicilor, certificatul de deces si cu astea sa mergem la notar in a doua localitate.

Eu singur pot obtine aceste acte de la primarie? Pe baza acestor acte, singur, pot face ceva? Ceilalti doi frati, unchii mei, fara acordul meu pot face succesiunea, vinde casa/terenul?...pentru ca sunt in stare.

Zilele astea ar trebui sa ma duc in al doilea oras la notar, singur insa, doar cu actele mele; are sens sa ma duc?

Ce pasi ar trebui sa urmez in eventualitatea in care nu-i pot contacta pe ceilalti mostenitori, sau in cazul in care ii contactez; care ar fi riscurile daca nu dau de ei...?

Daca are importanta, tatal meu a murit acum aprox 10 ani, bunicul acum 5-7 parca, iar bunica acum 3-4.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ObeiMi , utilizator 12:18, 20 Iulie 2010
Certificatul de rol fiscal se elibereaza si mostenitorilor pentru dezbaterea succesiunii, iar in baza informatiilor din certificatul fiscal, poate consulta Cartea Funciara la Oficiul de Cadastru si poate solicita copii xerox ale actelor de proprietate ale imobilelor. Nu este absolut necesara declaratia de acceptare a succesiunii, se solicita doar copie CI solicitant si copia certificatului de deces al autorului. Nu dureaza mai mult de 4-5 zile per total.
Daca nu aveti certificatul de deces al autorului, puteti cere eliberarea unei copii/duplicat.
Am fost azi la primarie, nu are rost sa povestesc tragi-comicul film, importanta e finalitatea; am asa:

- o copie dupa un titlu de proprietate, pe numele bunicului doar (numele bunicii nu apare pe el), pe acest titlu apare atat terenul intravilan pe care e casa cat si terenul agricol (parcela, lot, vecini...etc); nimic legat de casa propriu-zisa, doar terenul. Originalul, nu se stie unde e. Am verificat la Taxe si impozite, se pare ca a fost platit impozitul pe terenul agricol (nu si pe casa) pe 2007, chitanta e pe numele bunicului ???!!! cred ca a achitat insa un frate de-al bunicului, copiii in niciun caz.

- copie dupa certificatul de deces al bunicului; e copie eliberata de primarie, nu e pur si simplu un xerox.

- ni s-a confirmat "oficial" ca bunicii inainte de moarte au vandut casa unuia dintre copii (un unchi) cu clauza de ingrijire. Fiul in niciun caz nu a avut grija de bunici, iar pentru asta as putea aduce atat martori cat si eventual ceva palpabil. Bunica in ultimii ani de viata, a fost singura, nu avea nimeni grija de ea, ii dadeau de mancare vecinii pt ca ea nu-si permitea nici sa cumpere mancare si nici nu-si putea face, cand s-a imbolnavit tot vecinii au dus-o la spital, cand a murit primaria a adus-o acasa, a facut toate formalitatile si a ingropat-o, fara absolut nicio implicare din partea copiilor.

Are rost sa contest acel contract de vanzare cumparare? Mai ales ca acea casa a apartinut initial bunicului meu si primei lui sotii - mama tatalui meu - si presupun ca ar fi avut nevoie si de acordul tatalui meu pentru a vinde casa, ambii fiind mostenitorii primei sotii. Casa nu stiu pe numele cui era, daca pe numele ambilor bunici sau daca doar pe numele bunicului.

Terenul arabil pare ca merita efortul asa ca merg mai departe. La notar sau in instanta? Cum ma sfatuiti? Cum e mai ieftin, mai rapid? Sunt suficiente actele de mai sus plus eventual copie dupa certificatul de deces al celei de-a doua bunici? Si evident actele noastre personale.

PS: binilii invinge :D
Categoric, la instanta. Va trebuie si certificat de rol fiscal in original, copie certificat de casatorie. Verificati la Oficiul de Cadastru, actele de proprietate ale casei. Are rost, cotractul poate fi rezolutionat, avand in vedere ca vanzarea a fost sub conditie rezolutorie, :luck:.
Problema dumneavoastra nu este complicata deloc, presupune insa ceva efort.
In primul rand ordinea succesiunilor este astfel:
prima succesiune este dupa bunica dumneavoasta, sotia bunicului din prima casatorie caci ea a decedat prima dupa cum ati spus. Aceasta se dezbate de catre un notar public din circumscriptia teritoriala unde a avut ultimul domiciliu bunica, iar mostenitorii legali sunt bunicul cu o cota de 5/8 si tatal dumneavoastra cu o cota de 3/8. notarul va solicita cartea funciara pt teren de la BCPI si cate un extras dupa certificatele de nastere, deces, casatorie de la primarie.
a doua succesiune este dupa tatal dumneavoastra daca el este cel de al doilea decedat in ordine cronologica, dar in ce priveste terenul respectv tatal dumneavoastra are doar 3/8 parte. la aceasta mostenire veniti dumneavoastra si eventual daca mai aveti alti frati si mama. ceilalti sunt indepartati de la succesiune, deci bunicul nu are parte de aici, el ramane cu cota de 5/8.
a treia succesiune este dupa bunicul, pe partea lui de 5/8 din terenul respectiv. aici discutam numai despre acest teren, restul bunurilor, bineinteles ca pot face obiectul succesiunii, dar nu ne intereseaza acum, cel putin din ceea ce ati solicitat reiese ca va intereseaza deocamdata acest teren doar. din aceasta cota sotia bunicului va avea o cota de 1/4, iar copii vor lua restul de 3/4, care se imparte in mod egal intre ei,iar in locul tatalui dumneavoastra, care e anterior decedat bunicului, veti veni dumneavoastra la mostenire impreuna cu fratii dumneavoastra, daca aveti, deci dupa bunicul mostenitorii sunt: sotia bunicului, copii lor(unchii) si copiii tatalui dumneavoastra, deci dumneavoastra si fratii.
Dar daca pe titlu nu apare bunica, ce anume se mosteneste dupa bunica privitor la teren? Ca asa am inteles, ca te referi numai la terenul in cauza, or bunica nu are parte din el...
Si daca ar avea, cum ai obtinut cotele dupa bunica? E drept ca nu am facut calcule, dar la o prima vedere imi e neclar... :(

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelia i iordache aurelia i iordache Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)
Testament bunici/succesiune/taxa succesorala/asigurare locuinta ContSters156394 ContSters156394 [b]Speta[/b]: bunicii mei(parintii tatalui) sunt proprietarii casei si ai terenului(curte+gradina)(prin act de v-c). Casa este impartita, prin constructie, in ... (vezi toată discuția)
Procedura renuntare la drept mostenire bbt bbt Vreau sa renunt la partea care mi se cuvine dintr-o mostenire .Dar sa explic situatia: dupa decesul tatalui meu cu 7 ani in urma,eu ca unic fiu am facut ... (vezi toată discuția)