avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebari succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebari succesiune

Salut,

Am citit pe forum pe tema asta, am insa cateva neclaritati, daca ma puteti ajuta va rog.

Bunicii mei (cu prima bunica mai precis) au avut un singur fiu - tatal meu, bunica a decedat, bunicul s-a recasatorit si a avut inca 2 copii. Am inteles aici care ar fi regula de calcul a mostenirii dupa decesul bunicii, sper ca am inteles corect, bunicul ar avea 1/2 + 1/4 iar tatalui meu i-a revenit 1/4.

In ordine cronologica, a murit tatal meu, apoi bunicul, apoi bunica (a doua bunica), iar acum se pune problema succesiunii.

Pentru tatal meu noi nu am facut inca niciun fel de acte de succesiune, mostenitor..nimic, acum se pune problema succesiunii bunicului/bunicilor.

Acum cativa ani am incercat sa-mi gasesc cei doi unchi, fara succes insa si am inteles ca fara ei nu pot face succesiunea.

Am aflat acum din surse indirecte ca ei incearca sa faca succesiunea fara noi (familia primului frate), nu i-am putut contacta insa si nici nu am nicio informatie precisa in sensul asta, doar ne-a sunat o ruda si ne-a spus sa ne prezentam urgent, ca fac succesiunea fara noi.

Toata povestea se petrece in doua localitati diferite, nu stiu de ce: o data cea de resedinta a bunicilor, unde ar fi implicata primaria si apoi o alta localitate, unde ar fi implicat un notar. Explic atat de haotic pentru ca nu stiu logica in care ar trebui sa decurga lucrurile. Din ce presupun, ar trebui intai sa mergem toti urmasii la primaria din localitatea de resedinta pentru a lua actele de proprietate ale bunicilor, certificatul de deces si cu astea sa mergem la notar in a doua localitate.

Eu singur pot obtine aceste acte de la primarie? Pe baza acestor acte, singur, pot face ceva? Ceilalti doi frati, unchii mei, fara acordul meu pot face succesiunea, vinde casa/terenul?...pentru ca sunt in stare.

Zilele astea ar trebui sa ma duc in al doilea oras la notar, singur insa, doar cu actele mele; are sens sa ma duc?

Ce pasi ar trebui sa urmez in eventualitatea in care nu-i pot contacta pe ceilalti mostenitori, sau in cazul in care ii contactez; care ar fi riscurile daca nu dau de ei...?

Daca are importanta, tatal meu a murit acum aprox 10 ani, bunicul acum 5-7 parca, iar bunica acum 3-4.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ObeiMi , utilizator 12:18, 20 Iulie 2010
diana25 a scris:

Problema dumneavoastra nu este complicata deloc, presupune insa ceva efort.
In primul rand ordinea succesiunilor este astfel:
prima succesiune este dupa bunica dumneavoasta, sotia bunicului din prima casatorie caci ea a decedat prima dupa cum ati spus. Aceasta se dezbate de catre un notar public din circumscriptia teritoriala unde a avut ultimul domiciliu bunica,


Succesiunea după bunică nu se poate dezbate fără a se dezbate în acelaşi timp succesiunile după moştenitorii ei decedaţi.

Legea 36/1995, art.10:

Art. 10. - În îndeplinirea atribuţiilor ce-i revin, notarul public are competenţă generală, cu excepţiile prevăzute în situaţiile următoare:

a) procedura succesorală notarială este de competenţa notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia teritorială a judecătoriei în care defunctul şi-a avut ultimul domiciliu;

b) în cazul moştenirilor succesive, moştenitorii pot alege competenţa oricăruia dintre birourile notariale din circumscripţia teritorială a judecătoriei în care şi-a avut ultimul domiciliu acela dintre autori care a decedat cel din urmă;


Deci succesiunea după bunica userului se va dezbate de către un notar din circumscripţia judecătoriei în care şi-a avut ultimul domiciliu bunicul userului, notar care este singurul competent să dezbată toate cele trei succesiuni.

Liviu S.Bordaş

da asa este, le am luat, insa in ordine, mentionand prima, a doua, respectiv a treia, doar pentru a fi mai usor de inteles pt user, care probabil nu are nici o cunostinta de drept.
cotele sunt cele stabilite de lege, iar analiza mea era asa deoarece am inteles ca titlul de proprietate era pe numele bunicii!
Aşa este. Dumneavoastră le-aţi luat în ordine, eu le-am luat după lege.

Eroarea îmi aparţine: nu s-ar fi căzut să vă contrazic, stimată doamnă notar. Dar nu m-am putut abţine. Eu am cunoştinţe de drept. Ba chiar de succesiuni. Deşi uniunea a fost de altă părere. Dreptul ei. Sau nu. Parcă mai contează...
nu mi s-a parut ca m-ati contrazis si ma bucur ca aveti cunostinte despre succesiuni, spre deosebire de altii! o parte foarte frumoasa a dreptului...
sa ne auzim cu bine!

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelia i iordache aurelia i iordache Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)
Testament bunici/succesiune/taxa succesorala/asigurare locuinta ContSters156394 ContSters156394 [b]Speta[/b]: bunicii mei(parintii tatalui) sunt proprietarii casei si ai terenului(curte+gradina)(prin act de v-c). Casa este impartita, prin constructie, in ... (vezi toată discuția)
Procedura renuntare la drept mostenire bbt bbt Vreau sa renunt la partea care mi se cuvine dintr-o mostenire .Dar sa explic situatia: dupa decesul tatalui meu cu 7 ani in urma,eu ca unic fiu am facut ... (vezi toată discuția)