avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebari succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebari succesiune

Salut,

Am citit pe forum pe tema asta, am insa cateva neclaritati, daca ma puteti ajuta va rog.

Bunicii mei (cu prima bunica mai precis) au avut un singur fiu - tatal meu, bunica a decedat, bunicul s-a recasatorit si a avut inca 2 copii. Am inteles aici care ar fi regula de calcul a mostenirii dupa decesul bunicii, sper ca am inteles corect, bunicul ar avea 1/2 + 1/4 iar tatalui meu i-a revenit 1/4.

In ordine cronologica, a murit tatal meu, apoi bunicul, apoi bunica (a doua bunica), iar acum se pune problema succesiunii.

Pentru tatal meu noi nu am facut inca niciun fel de acte de succesiune, mostenitor..nimic, acum se pune problema succesiunii bunicului/bunicilor.

Acum cativa ani am incercat sa-mi gasesc cei doi unchi, fara succes insa si am inteles ca fara ei nu pot face succesiunea.

Am aflat acum din surse indirecte ca ei incearca sa faca succesiunea fara noi (familia primului frate), nu i-am putut contacta insa si nici nu am nicio informatie precisa in sensul asta, doar ne-a sunat o ruda si ne-a spus sa ne prezentam urgent, ca fac succesiunea fara noi.

Toata povestea se petrece in doua localitati diferite, nu stiu de ce: o data cea de resedinta a bunicilor, unde ar fi implicata primaria si apoi o alta localitate, unde ar fi implicat un notar. Explic atat de haotic pentru ca nu stiu logica in care ar trebui sa decurga lucrurile. Din ce presupun, ar trebui intai sa mergem toti urmasii la primaria din localitatea de resedinta pentru a lua actele de proprietate ale bunicilor, certificatul de deces si cu astea sa mergem la notar in a doua localitate.

Eu singur pot obtine aceste acte de la primarie? Pe baza acestor acte, singur, pot face ceva? Ceilalti doi frati, unchii mei, fara acordul meu pot face succesiunea, vinde casa/terenul?...pentru ca sunt in stare.

Zilele astea ar trebui sa ma duc in al doilea oras la notar, singur insa, doar cu actele mele; are sens sa ma duc?

Ce pasi ar trebui sa urmez in eventualitatea in care nu-i pot contacta pe ceilalti mostenitori, sau in cazul in care ii contactez; care ar fi riscurile daca nu dau de ei...?

Daca are importanta, tatal meu a murit acum aprox 10 ani, bunicul acum 5-7 parca, iar bunica acum 3-4.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ObeiMi , utilizator 12:18, 20 Iulie 2010
Doamna notar, eu nu prea cred sa fie o varianta corecta, caci nu stim care e realitatea: nu stim care si ce proprietati erau ale cui, nu inteleg de unde ies cotele alea si ... numai si numai daca povestea chiar s-a intamplat in modul imaginat de dv., abia atunci ar putea fi o solutie buna juridic...
Orice neconcordanta cu realitatea duce la faptul ca solutia prezentata e gresita...

P.S. Va rog nu redactati mesaje consecutive, ele vor fi sterse fara avertisment... consultati Regulamentul de postare in acest sens, multumesc.
Revin :)

Va multumesc pentru raspunsurile pe care mi le-ati dat pana acum.

Intre timp am facut si un drum pana la Oltenita pentru a vorbi cu un avocat de-acolo (bunicii locuiau in jud Calarasi) caruia i-am explicat toata situatia si recomandarea a fost sa incerc sa-i contactez in primul rand pe cei doi frati ai tatalui meu, in felul acesta ar fi cel mai usor de rezolvat.

Dupa inca vreo 2 drumuri in localitatea bunicilor si nu stiu cate telefoane date, am reusit sa obtin doua numere de telefon ale unchilor mei, abia acum cateva zile am obtinut si cel de-al doilea numar si de aceea a revenit problema in actualitate.

La ultimul drum in localitatea bunicilor, cineva de la primarie mi-a spus ca ma poate ajuta cu un notar, in sensul ca ma poate pune in legatura cu el, asa ca acum am si notar si avocat :)

Tot atunci am aflat ca,,,casa despre care vorbeam, cea vanduta de bunici unuia dintre unchi, a fost construita de bunicul meu impreuna cu bunica vitrega si nu cu bunica mea buna, pe un alt teren decat cel pe care era prima casa, cea in care au locuit bunicul si bunica mea buna.

Inainte de a-i suna pe cei doi unchi, cum ma sfatuiti sa procedez? Ce sa le spun? De casa banuiesc ca nu se pune problema sa le spun ca intentionez sa contest actul de vanzare cumparare; sa-i chem la notar doar pt terenul extravilan? Si ulterior dupa rezolvarea problemei cu terenul, sa initiez cu avocatul si contestatia actului de vanzare a casei?

Cunoaste cineva legea prin care au fost retrocedate taranilor terenurile confiscate de comunisti? Tot nu m-am lamurit cum e cu terenul bunicii bune, daca apare pe acelasi act de proprietate care-i pe numele bunicului, adica in '90 cand au fost retrocedate terenurile agricole, sa fi fost inclus la comun pe acelasi act si terenul mostenit de bunic de la bunica mea? In cazul asta mai ramane valabil faptul ca tatal meu ar mosteni acei 3/8 din mostenirea bunicii bune, plus parte egala din mostenirea dupa bunic, sau se va imparti pur si simplu totul in mod egal la 3?
Daca bunica dvs. a decedat inainte de data intrarii in vigoare a Legii nr. 18 din 1991 e foarte posibil ca suprafata de teren care i s-ar fi cuvenit sa fie dobandita de bunicul dvs. prin reconstituire. Reconstituirea se face numai daca este solicitata. Adica: potrivit succesiunii legale, pe bunica o mostenesc bunicul si tatal dvs; daca numai bunicul a facut cerere pentru reconstituirea dr. de proprietate, numai bunicul figureaza pe titlu.
Si in cazul asta se va imparti in mod egal la 3, sau se tine in continuare cont de faptul ca tatalui meu i-ar fi revenit si o parte din mostenirea mamei lui bune?

Cu unchii mei cum sa procedez?
Am reusit sa dau de unul dintre unchi, a ramas ca ne mai auzim la telefon.
Mi-ar fi de mare ajutor orice sugestie, ce sa le propun, in ce mod s-ar putea rezolva cel mai favorabil, etc asta prin prisma faptului ca nu le-am zis ca voi contesta vanzarea casei, vor avea o surpriza, posibil chiar sa incerc sa ma inteleg cu ei si sa cumpar de la ei casa, in cazul in care nu sunt pusi pe capatuiala si cer un pret absurd asa cum am auzit.

Sa le propun sa mergem toti la notar, sa le cer adresele doar pentru a fi citati de notar si sa ma ocup eu de tot (in cazul asta voi plati eu din buzunar toate impozitele restante pt casa si teren) in ideea ca in felul asta as putea obtine vreun avantaj?

Casa a fost vanduta inainte de moartea tatalui meu si el nu a stiut despre asta, adica in '97 (si tatal si bunicul au murit in '99), iar titlul de proprietate pentru terenul extravilan+intravilan e fost eliberat in '99, inteleg ca i-au vandut unchiului meu DOAR casa, fara terenul pe care e casa?

Edit: tocmai am vorbit mai in detaliu cu unul dintre unchi, cel mai usor de abordat si pe care l-am considerat mai rezonabil, n-am rezolvat nimic. Mi-a spus ca nu are niciun act, nu are chef de alergatura si de complicatii, daca am eu disponibilitatea sa rezolv totul, ea vine la notar si semneaza, dar doar cu atat se implica.

Desi am insistat nu a dorit sa-mi dea adresa, chiar s-a cam ferit dupa cum ma asteptam si zice ca nici nu a mai pastrat legatura cu celalalt unchi la care cica ar fi toate actele si nu stie nimic de el, de modalitati de contact sau altceva.

Pe scurt, sunt pe cont propriu. Vreo sugestie?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
ObeiMi, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelia i iordache aurelia i iordache Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)
Testament bunici/succesiune/taxa succesorala/asigurare locuinta ContSters156394 ContSters156394 [b]Speta[/b]: bunicii mei(parintii tatalui) sunt proprietarii casei si ai terenului(curte+gradina)(prin act de v-c). Casa este impartita, prin constructie, in ... (vezi toată discuția)
Procedura renuntare la drept mostenire bbt bbt Vreau sa renunt la partea care mi se cuvine dintr-o mostenire .Dar sa explic situatia: dupa decesul tatalui meu cu 7 ani in urma,eu ca unic fiu am facut ... (vezi toată discuția)