avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... onorariul de succes - bun comun sau propriu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

onorariul de succes - bun comun sau propriu

ce credeţi?
argumentaţi, vă rog
Esteclar vorba de o interpretare prea generoasa a Codului Familei, calificand onorariul succes ca premiu.
Nu este numai eronat, ci si ilogic.
Conform art. 134 pct.(6) din Statut, onorariul de succes se poate acorda de catre client daca se atinge un anumit rezultat. Prin premii si alte castiguri asemanatoare calificate ca bunuri proprii de Cod Fam. s-a avut in vedere hazardul, nicidecum rezultatele profesionale obtinute prin munca si perseverenta. A admite ca onorariul de succes este un bun propriu coincide cu a admite ca acesta este un venit cu totul intamplator, pe care titularul nu l-a putut prevedea, evenimentul care l-a determinat nedepinzand sub nicio forma de titular, ceea ce este aberant.
Onorariul de succes face parte din venituri, se factureaza, se impoziteaza la fel ca orice alt tip de onorariu si poate fi luat in calcul la plata pensiei de intretinere. Daca titularul este casatorit, onorariul de succes este considerat venit din activitati independente si va intra, cum este si normal, in masa bunurilor comune.
Tind sa ma folosesc de argumentele pe care prof. Filipescu le sustine in materia drepturilor de autor si sa zic asa.

- onorariul ca drept de creanta (neincasat) e bun propriu
- onorariu ca drept real (incasat) e bun comun
Onorariului de succes nu-i gasesc al regim juridic decat acela de ... onorariu (De altfel statutul zice ca onorariile pot fi stabilite astfel: a).. b)..., c)...onorariu de succes.

Realitatea e ca pana in momentul in care mi s-a pus intrebarea nu m-am gandit la asta. Daca am sa am timp si daca veti considera ca e cazul sa "adaptez" aici argumentle pe care le foloseste Filipescu am s-o fac.

Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2008
romascanu, moderator
Ar fi interesant, Nicoleta.
Dar as vrea sa inteleg si eu cum e onorariul bun si nu venit...
Salariul e si el bun atunci?
E ceva ce nu e bun?
Daca ma despart de sot, acesta imi poate cere parte din onorariile incasate de mine pana la momentul pronuntarii divortului? Ca daca e bun comun onorariul incasat... Pare plauzibila o astfel de solutie?

Mi se pare absurd, dar poate scap din vedere ceva referitor la venituri si bunuri... :-/

:O CE SE PETRECE AICEA ? V-A APUCAT PE TOTI PARTAJUL PE ONORARII ASTAZI ? :)):)) CARE-I CU DIVORTUL ?:)) :D PARCA IERI ZICEATI CA N-AVETI BANI CAND V-A INTREBAT ADMINUL

" Onorariului de succes nu-i gasesc al regim juridic decat acela de ... onorariu (De altfel statutul zice ca onorariile pot fi stabilite astfel: a).. b)..., c)...onorariu de succes."
regimul sau juridic ar urma cam acelasi ca si regimul juridic al bacsisului ospatarului , ciubucul doctorului ar fi ca si ceva ......... premiu pentru prestatia depusa deci neincasat bun propriu , IAR ODATA INCASAT (mama lui de onorariu) bun comun deci in concluzie NU VA GRABITI SA VA INCASATI ONORARIILE DE SUCCES CA NU SE STIE NICIODATA DE UNDE SARE .......... . :)) :))
Aoleu unde am ajuns. Tocmai va spuneam ca n-am timp si acum imi cereti s-o iau de la definitia bunurilor din anul intai.

Pai, eu prin bun inteleg atat bunurile corporale mobile si imobile cat si bunurile incorporale, adica drepturile reale, drepturile de creanta si actiunile privind drepturile patrimoniale.
461 c. civ - toate bunurile sunt mobile sau imobile
474 c. cic - sunt mobile prin determinarea legii obligatiile si actiunile ce au ca obiect sune exigibile...

Venitul/onorariul se naste in temeiul contractului sub forma dreptului de creanta, drept care se stinge prin plata, iar obiectul lui (adica suma de bani datorata) devine prin incasare obiectul unui nou drept si anume dreptul de proprietate...
Ca atare putem linistiti sa discutam despre ele ca bunuri in sens larg.
Si tocmai din pricina acestei distinctii (obiect al dreptului de creanta obiect al dreptului de proprietate) sunt tentata sa-i dau crezare prof Filipescu care, intemeiat pe aceasta distinctie considera ca venitul neincasat e bun propriu si cel incasat e bun comun. (dobandit in timpul casatoriei).

Mai departe, credeti-ma ca .. mi-e cam greu sa ma apuc aici sa scriu vreo juma de tratat de drept...
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Caz din presa succesiune adrian pintea anamaria2006 anamaria2006 Sumele de bani pe care decedatul, le-a castigat in timpul vietii sunt in mijlocul scandalului iscat intre sotia sa,si rudele acestuia Unul din punctele ... (vezi toată discuția)
Onorariu de succes (onorarii de succese ?!?) ContSters286016 ContSters286016 Salut! Am si eu o problema. Acum 6-7 luni am inceput un proces pentru primirea unei sume de bani (aproximativ 30000 lei) in baza raspunderii civile ... (vezi toată discuția)
Pactul "de quota litis"  MYRA  CIMPEAN MYRA CIMPEAN Ce parere aveti despre pactul de quota litis, despre faptul ca unii avocati cer ca onorariu o cota din afacere? = procente din valoarea bunurilor ... (vezi toată discuția)