sicmar a scris:
Doua feluri de onorarii de succes ?
art. 134 din statut are o exprimare cam neclara in alin 6:
"Avocatul are dreptul ca in completarea onorariului fixat sa solicite si sa obtina si un onorariu de succes, cu titlu complementar, in functie de rezultat sau de serviciul furnizat. ... Onorariul de succes poate fi convenit impreuna cu onorariul orar sau fix. "
Neclaritatea este data de sintagma "onorariul fixat". Daca scria "onorariul fix" atunci era clar ca se refera la cel din alin.1 pct.a din statut dar cu sintagma "onorariul fixat" lucrurile devin neclare. Se pare ca in hotararea de care am vorbit se acrediteaza idea ca prin alin 6 se introduce un onorariu de succes care excede punctelor a)-c) din alin.1 (care impreuna ar forma onorariul fixat) si ca acest onorariu ar fi complementar celui prevazut de punctele a)-c).
Sa fie o eroare de exprimare in statut ? Sa fie o eroare de transcriere a statutului in forma existenta pe net ?
Sunt in curs de judecare a recursului impotriva hotararii despre care am vorbit si aceste lucruri ma preoucupa, in mod evident, nu doar la nivel teoretic.
Personal, nu vad nici o neclaritate. Onorariul avocatial nu este
fix, adica o suma fixa, ci este fixat fr comun acord intre client si avocat in momentul incheierii contractului de asistenta juridica. Sunt mai multe tipuri de onorarii: onorariul fix, onorariul orar si onorariul de succes. Aceste forme nu se exclud una pe alta. De exemplu, se poate fixa un onorariu fix pentur redactarea actiunii si primul termen de judecata, onorariu orar, adica cate o suma fixa pentru fiecare termen ulterior de judecata si, in plus, onorariu de succes care se achita doar in momentul castigarii procesului, chiar daca nu se obtine o hotarare definititva si irevocabila...